αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Βρώμης | Καλλιεργητικές Τεχνικές

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (14 votes, average: 4.93 out of 5)

Loading...

Τι γνωρίζεις για τη Βρώμη;

Προέρχεται από τη Δυτική Ασία και αρχικά εξαπλώθηκε ως ζιζάνιο των καλλιεργειών κριθαριού και σιταριού. Ο καρπός της βρώμης είναι εξαιρετική τροφή για τα ζώα, θρεπτική, θερμαντική, ενώ ο χόνδρος (πλιγούρι) της είναι θρεπτικότατος και τονωτικός για τον άνθρωπο επειδή είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες.

Εποχή Σποράς

Η βρώμη σπέρνεται το φθινόπωρο. Ο χρόνος σποράς εξαρτάται από την αναμενόμενη ημερομηνία του πρώτου παγετού, οπότε τα φυτά για να μπορέσουν να επιβιώσουν πρέπει να είναι ηλικίας τουλάχιστον 3-4 εβδομάδων. Συνήθως τοποθετείται λίγο μετά τη σπορά του σιταριού.

Έδαφος

Προσαρμόζεται σε ποικίλα εδάφη γιατί είναι λιγότερο απαιτητική από τα άλλα σιτηρά αρκεί να αποστραγγίζονται και να έχουν έστω και μικρή περιεκτικότητα σε θρεπτικά στοιχεία. Αποδίδει σε βαριά εδάφη καθώς και σε αμμώδη που έχουν αρκετή υγρασία.

Λίπανση

Συνιστώνται 7-11 kg/στρέμμα αζώτου σε 2-3 δόσεις. Στη βασική λίπανση που γίνεται πριν ή κατά τη διάρκεια της σποράς, βάζουμε 2-3 kg/στρέμμα άζωτο 3-6 kg/στρέμμα φώσφορο και 3-5 kg/στρέμμα κάλιο. Στη συνέχεια 3-4 kg/στρέμμα επιφανειακή λίπανση κατά την άνοιξη.

Άρδευση

Είναι απαιτητικό σε νερό. Ειδικότερα, έχει ανάγκη σε νερό κατά τα πρώτα στάδια ανάπτυξης γιατί η έλλειψη του δημιουργεί μικρόσωμα φυτά όπως επίσης και μετά το ξεστάχυασμα που μπορεί να προκαλέσει μείωση της απόδοσης.

Ασθένειες

Οι κυριότερες ασθένειες είναι οι σκωριάσεις των φύλλων, οι σκωριάσεις του στελέχους, ο γυμνός άνθρακας, ο καλυμμένος άνθρακας και οι ελμινθοσποριώσεις.

Εχθροί

Έχει παρόμοιους εχθρούς με τη καλλιέργεια του σιταριού, εκτός από την κηκιδόμυγα (Phytophaga destructor) και προσβάλλεται ελάχιστα από τον κάραβο (Zarbus tenebrioides) και το χλώροπα (Chlorops taeniopa). Ο σοβαρότερος εχθρός είναι η Oscinella frit, οι υπόλοιποι είναι σιδηροσκώληκες, αγρότιδες, κάραβος, χλώροπας, οσινέλλα, βλαστορρήκτης, βρωμούσες, αφίδες, ακρίδες, θρίπας, νηματώδης των σιτηρών και έντομα αποθηκών.

  Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την καλλιέργεια;

Επικοινωνήστε μαζί μας ή συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας