αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Σχίνου | Καλλιεργητικές τεχνικές

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (6 votes, average: 5.00 out of 5)

Loading...

Ο σχίνος (επιστημονική ονομασία : Πιστακία η λεντίσκος; Pistacia lentiscus) είναι είδος αειθαλών θάμνων με πολύ μεγάλη εξάπλωση στον Μεσογειακό χώρο

Τώρα μπορείτε να μας ακούσετε από παντού! Aντί να διαβάσετε το άρθρο μας, μπορείτε να το ακούσετε απλά πατώντας Play!

                                               

Μορφολογικά Χαρακτηριστικά

Ο σχίνος αποκτά συχνά και δενδρώδη μορφή και μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 5 μέτρα γεγονός που το καθιστά ιδανικό δέντρο για σκίαση. Οι καρποί του είναι μικρές, σφαιρικές δρύπες με έντονο κόκκινο χρώμα. Η περίοδος ανθοφορίας του σχίνου είναι από Μάρτιο έως Ιούνιο.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά από μια πυρκαγιά οι ρίζες του σχίνου δεν θέλουν περισσότερες από 30 ημέρες για να βλαστήσουν και πάλι!

 

Εδαφοκλιματικές απαιτήσεις

Έδαφος

Τα φυτά του είδους αυτού αναπτύσσονται σε όλα τα εδάφη, σε χαμηλότερα υψόμετρα και σε παραθαλάσσιες περιοχές. Ευδοκιμεί σε πετρώδεις πλαγιές, πευκοδάση και αμμοθίνες. Οι εδαφικές απαιτήσεις του είναι μικρές, αφού αναπτύσσεται καλά σε όλα τα εδάφη, αρκεί αυτά να παρέχουν στοιχειώδη αερισμό και υγρασία. Η εδαφική απαίτηση ως προς το pH είναι ελαφρώς όξινο έως ελαφρώς αλκαλικό (6 – 7.5).

Κλίμα

Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό σε ρύπανση και ξηρασία, ενώ παγώνει εύκολα σε θερμοκρασίες κάτω από (−3,9 / −6,7) °C. 

 

Καλλιεργητικές τεχνικές

Άρδευση

Οι απαιτήσεις του σχίνου σε πότισμα είναι ελάχιστες.

Πολλαπλασιασμός

Ο πολλαπλασιασμός του σχίνου γίνεται με σπόρους και μοσχεύματα μαλακού ξύλου το καλοκαίρι. Οι εναέριες καταβολάδες δεν είναι πάντα επιτυχής τρόπος πολλαπλασιασμού, ειδικά σε κλαδιά με διάμετρο πάνω από 3 εκατοστά.

 

Ανθοφορία

Ο σχίνος, όπως και οι συκιές, είναι θηλυκός και αρσενικός. Συνήθως τα αρσενικά άνθη είναι λευκό- κιτρινωπά, ενώ τα θηλυκά πρασινο- κιτρινωπά. Τα άνθη είναι σε κρεμαστούς, πυκνούς, σύνθετους βότρεις, οι οποίοι εκφύονται στις μασχάλες των φύλλων και τη γύρη τους την τρυγούν οι μέλισσες.  Η περίοδος ανθοφορίας του σχίνου είναι από το Φεβρουάριο έως και τον Ιούνιο.

 

Καρποφορία

Η Πιστακία η Λεντίσκος, μετά την βαθυκόκκινη ή κιτρινωπή ανθοφορία της (η οποία δεν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον) παράγει άφθονους, κόκκινους ή μαύρους καρπούς. Οι καρποί (δρύπες) είναι μικροί και σφαιρικοί, στην αρχή είναι πράσινοι, ύστερα γίνονται κόκκινοι και τέλος, όταν πια ωριμάσουν, γίνονται μαύροι κατά το Σεπτέμβριο με Οκτώβριο. Οι καρποί του είναι εδώδιμοι με ευχάριστη οσμή και υπόγλυκη γεύση.

 

Χρήσεις 

  • Τα φύλλα του σχίνου είναι άριστη τροφή για τα οικόσιτα ζώα.
  • Ο Σχινόκαρπος, χάρη στην υπόγλυκη γεύση του και την ευχάριστη μυρωδιά του, τρώγεται ωμός.
  • Οι καρποί χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία αλλαντικών για τον αρωματισμό τροφίμων και σαν καρύκευμα.
  • Συχνά χρησιμοποιείται για αναδασώσεις, ενώ είναι κατάλληλο και για παραθαλάσσιες φυτεύσεις. Φυτεύεται μεμονωμένο ή σε ελεύθερους φράχτες.
  • Για θεραπευτικούς σκοπούς συλλέγεται η ρητίνη του Σχίνου που χρησιμοποιείται σαν φάρμακο αναλγητικό, αντιβηχικό, διαλυτικό, διουρητικό, αποχρεμπτικό, οδοντολογικό, ηρεμιστικό και διεγερτικό.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;
Επικοινωνήστε μαζί μας ή συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας