αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Κύρια Θρεπτικά Συστατικά Εδάφους| Εδαφοανάλυση

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (7 votes, average: 5.00 out of 5)

Loading...

Η ανάπτυξη ενός φυτικού οργανισμού χρησιμοποιεί εννέα βασικά στοιχεία: υδρογόνο, οξυγόνο, άνθρακα, άζωτο, φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο και θείο. Τα στοιχεία αυτά αποτελούν τα βασικά Θρεπτικά συστατικά για ένα φυτό.

Από τα πιο πάνω στοιχεία, ο άνθρακας, το υδρογόνο και το οξυγόνο λαμβάνονται από τα φυτά μέσω της ατμόσφαιρας. Πιο συγκεκριμένα, το φυτό απορροφά το νερό που έπεσε στο έδαφος ως βροχή και δεσμεύει το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Μέσω της φωτοσύνθεσης  μετατρέπει τα συστατικά αυτά σε υδατάνθρακες (κατά βάση γλυκόζη). Τα υπόλοιπα στοιχεία περιέχονται, υπό μορφή ενώσεων, στο έδαφος.

Η διαφοροποίηση σε κύρια και δευτερεύοντα θρεπτικά συστατικά, διακρίνεται όχι ως προς τη χρησιμότητά τους, αλλά ως προς τις απαιτούμενες ποσότητές τους.

Ποια είναι τα Κύρια θρεπτικά συστατικά;

Άζωτο ( Ν)

Δομικό συστατικό των πρωτεϊνών, των νουκλεικών οξέων (DNA και RNA) και των ενζύμων.

Φωσφόρος (P)

Δομικό συστατικό των νουκλεϊκών οξέων και των μορίων ανταλλαγής ενέργειας [τριφωσφορική αδενοσίνη (ATP) και διφωσφορική αδενοσίνη (ADP)].

Οι απαιτήσεις των φυτών σε φωσφόρο ποικίλλουν σημαντικά.

Ποιες είναι οι απαιτήσεις των φυτών σε Φώσφορο;

  • Στα οπωροφόρα δένδρα οι κρίσιμες περιεκτικότητες σε φωσφόρο είναι μεταξύ 0,12% και 0,15%.
  • Στα χόρτα 0,20% έως 0,25%.
  • Στα λαχανικά φθάνουν τα 0,25% ως τα 0,30%.

Κάλιο (K)

Απαραίτητο για την πραγματοποίηση πολλών χημικών αντιδράσεων στα φυτά. Οι απαιτήσεις των φυτών σε κάλιο ποικίλλουν ανάλογα με το είδος. Το κάλιο είναι από τα πλέον κινητικά στοιχεία, καθώς μπορεί να απελευθερωθεί από τα φύλλα κατά τη διάρκεια μιας βροχής και να επαναπροσληφθεί από τις ρίζες.

Θείο (S)

Απαραίτητο συστατικό σε ορισμένα αμινοξέα και, συνεπώς, στις πρωτεΐνες. Εν γένει πιστευόταν ότι τα φυτά έχουν απαιτήσεις σε θείο  ανάλογες με αυτές του φωσφόρου, αλλά αποδεικνύεται ότι αυτό δεν συμβαίνει. Το θείο δεν εμφανίζει κινητικότητα στους ιστούς των φυτών και οι τροφοπενείες θείου εκδηλώνονται στα ανώτερα και νεότερα τμήματα του φυτού.

Μαγνήσιο (Mg)

Δομικό συστατικό της χλωροφύλλης και συνεπώς απαραίτητο για τη λειτουργία της φωτοσύνθεσης από τα πράσινα φυτά. Η κινητικότητά του στους φυτικούς ιστούς βρίσκεται σε μεσαίο επίπεδο, γι’ αυτό και εκδηλώνεται τροφοπενεία μαγνησίου στους ηλικιακά μεγαλύτερους ιστούς. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται κατά την απορρόφηση μαγνησίου από το έδαφος. Η απορρόφησή του από τα φυτά εξαρτάται τόσο από το pH του εδάφους όσο και την περιεκτικότητά του σε ασβέστιο. Χρησιμοποιούμε χημικά σκευάσματα ανάλογα με το εδαφικό pH.

Ασβέστιο (Ca)

Καθορίζει την διαπερατότητα των μεμβρανών των φυτικών κυττάρων. Το ασβέστιο τείνει να κατατάσσεται πλέον περισσότερο στα δευτερεύοντα θρεπτικά συστατικά. Η κινητικότητα του ασβεστίου στους φυτικούς ιστούς είναι χαμηλή και η συγκέντρωσή του τείνει να αυξάνει με την ηλικία του φυτού.

 

Θέλεις να μάθεις ποια είναι τα Δευτερεύοντα Θρεπτικά Στοιχεία του Εδάφους;

 

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την εδαφοανάλυση;

 

Επικοινωνήστε μαζί μας ή συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας