αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Ραδικιού | Καλλιεργητικές Τεχνικές

Μοιράσου το:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 5,00 out of 5)

Loading...

Καλλιέργεια Ραδικιού| Αγροσύμβουλος

Χαρακτηριστικά

Τα ραδίκια είναι της οικογένειας των συνθέτων και μοιάζουν πολύ με τις πικραλίδες, αποτελούν όμως άλλο είδος και δεν έχουν χονδρές και μακριές ρίζες όπως εκείνες. Είναι τα πιο γνωστά από τα καλλιεργούμενα χορταρικά. Συναντώνται αυτοφυή παντού στα λιβάδια, στους κάμπους, στα βουνά, στις άκρες των δρόμων και γενικώς σε όλα τα ανοικτά μέρη. Με τα πρωτοβρόχια τού φθινοπώρου αρχίζει η βλάστηση και η εμφάνισή τους. Αν και βρίσκονται παντού ως αυτοφυή, γίνεται και συστηματική καλλιέργεια αυτών ιδίως σε μέρη με μεγάλη καταναλωτική ζήτηση. 

Ποικιλίες 

  • Ραδίκια κοινά. Είναι τα γνωστά αυτοφυή των λιβαδιών.
  • Ραδίκια ορεινά, με φύλλα πολύ οδοντωτά.
  • Ραδίκια πλατύφυλλα, με φύλλα πολλά, σχηματίζουν πλούσιες τούφες.
  • Ραδίκια πρώιμα με φύλλα πλατιά που βλασταίνουν νωρίς την άνοιξη.

 

Καλλιεργητικές Τεχνικές

Σπορά

Σπέρνονται από τον Σεπτέμβριο μέχρι το Μάιo ή και όλο το χρόνο, στα πεταχτά. Απαιτείται 1-1,5 κιλά σπόρου για ένα στρέμμα ή 4-6 γραμμάρια για 10 τετραγωνικά μέτρα. Απαιτεί άφθονο λίπασμα (κοπριά, 3.000 κιλά/ στρ και χημικά λίπασμα 6-8-8 ή 6-8-12 και σε ποσότητα 60-80 κιλά/στρ, ή 240-320 γραμμάρια στα 10 τετρ. μέτρα). Κατά το σκάψιμο σκορπίζεται η κοπριά και το λίπασμα και παραχώνονται. Μετά τη σπορά σκεπάζεται ο σπόρος σε βάθος περίπου 1 cm και ακολουθεί πότισμα, το οποίο διευκολύνει το φύτρωμα.

Συγκομιδή και Αποδόσεις

Η συγκομιδή αρχίζει από τον επόμενο Φεβρουάριο μέχρι τον Απριλίο με αποκοπή των φύλλων κοντά στο λαιμό των φυτών, τα όποια αναβλαστάνουν και συγκομίζονται πάλι τον επόμενο φθινόπωρο. Με αυτό τον τρόπο η εκμετάλλευση της καλλιέργειας μπορεί να διαρκέσει 3-4 χρόνια. Οι αποδόσεις φτάνουν τα 2,5-4 κιλά/στρ.

Θέλεις να μάθεις περισσότερα για την καλλιέργεια;

Συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ή επικοινωνήστε μαζί μας για να σας καθοδηγήσουμε στην έναρξη της δικής σας εκμετάλλευσης.


Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας