αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Κυκλάμινου | Καλλιεργητικές Τεχνικές

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (8 votes, average: 4.75 out of 5)

Loading...

Το κυκλάμινο (Cyclamen persicum) είναι ένα από τα πιο όμορφα αγριολούλουδα και αποτελεί σήμα κατατεθέν της Ελληνικής υπαίθρου που κάνει την εμφάνισή του με τις πρώτες βροχές του Φθινοπώρου.

| Τα φυτά του Φθινοπώρου |

 

Μορφολογικά Χαρακτηριστικά

To κυκλάμινο είναι πολυετές, ποώδες αγριολούλουδο που απαντάται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, από τις παραθαλάσσιες εκτάσεις έως και υψόμετρο 900 μέτρων και σηματοδοτεί τον ερχομό του Φθινοπώρου. Στην χώρα μας υπάρχουν 5 διαφορετικά είδη κυκλάμινου με πιο κοινά το κυκλάμινο το γραικό και το κυκλάμινο το κισσόφυλλο, με τη μοναδική διαφορά ότι το πρώτο έχει καρδιόσχημα φύλλα ενώ το δεύτερο σχηματίζει ελαφριές γωνίες στα φύλλα του. Εκτός από τα άγρια κυκλάμινα υπάρχουν και τα ανθοκομικά κυκλάμινα που φυτεύονται στον κήπο ή σε γλάστρες και είναι ιδιαίτερα δημοφιλή λόγω της χειμερινής ανθοφορίας τους.

Τα άγρια κυκλάμινα της υπαίθρου μπορούν να εμφανιστούν στα πιο απόκρημνα μέρη, αγαπούν την υγρασία και τη δροσιά και φυτρώνουν ανάμεσα σε σχισμές βράχων ή κάτω από μεγάλα δέντρα που τα προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία.

Τα φύλλα του κυκλάμινου είναι γυαλιστερά σκουροπράσινα σε σχήμα καρδιάς και συνήθως έχουν γραμμές από γκρι ή ασημένιο χρώμα ενώ τα άνθη του εμφανίζονται στις αποχρώσεις του ροζ, μωβ, κόκκινου και λευκού. Ανάλογα με το είδος του κυκλάμινου, η ανθοφορία του ξεκινά από τις αρχές του φθινοπώρου μέχρι τα τέλη του χειμώνα, ενώ υπάρχουν και είδη που ανθίζουν μέσα στην άνοιξη

 

Το υπέργειο τμήμα του κυκλάμινου ξεραίνεται την άνοιξη και το καλοκαίρι, ενώ ο βολβός παραμένει σε λήθαργο μέχρι τις πρώτες βροχές του Φθινοπώρου!

 

Εδαφοκλιματικές Απαιτήσεις

Έδαφος

Ευδοκιμεί σε ελαφριά εδάφη, καλά στραγγιζόμενα που αποτρέπουν το σάπισμα των ριζών από μύκητες. Για τη φύτευση του κυκλάμινου σε γλάστρες απαιτείται γόνιμο φυτόχωμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και μία λεπτή στρώση χαλικιών που να εξασφαλίζει την καλή αποστράγγιση. Οι γλάστρες που επιλέγονται θα πρέπει να είναι σχετικά χαμηλές, με βάθος περίπου 20-25 εκατοστά, καθώς το κυκλάμινο διαθέτει επιφανειακό ριζικό σύστημα.

Κλίμα

Το κυκλάμινο είναι ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες και έχει ανάγκη από υγρασία, γι’ αυτό αναπτύσσεται σε δροσερό περιβάλλον, σε σκιερές και ημισκιερές θέσεις. Στον κήπο μπορεί να φυτευτεί σε σημεία που προστατεύονται από την έντονη ηλιοφάνεια και τους ανέμους όπως κάτω από δέντρα, ενώ ευδοκιμεί δύσκολα σε εσωτερικό χώρο καθώς είναι πολύ ευαίσθητο στις υψηλές θερμοκρασίες που μπορεί να προκαλέσουν κιτρίνισμα των φύλλων του ή διακοπή της ανθοφορίας του. 

Αν το κυκλάμινο διατηρείται σε εσωτερικό χώρο σε σκιερές και καλά αεριζόμενες θέσεις προτείνεται να μεταφέρεται κάποια βράδια έξω προκειμένου να δέχεται την φθινοπωρινή υγρασία που χρειάζεται!

 

Καλλιεργητικές Τεχνικές

Πολλαπλασιασμός

Ο πολλαπλασιασμός του κυκλάμινου γίνεται με δύο βασικούς τρόπους:

  • Πoλλαπλασιασμός του κυκλάμινου με σπόρο:

Οι σπόροι συλλέγονται κατά την ολοκλήρωση της ανθοφορίας του κυκλάμινου όταν αρχίζουν να πέφτουν τα πέταλα του άνθους. Η σπορά γίνεται στα τέλη του καλοκαιριού ή αρχές του φθινοπώρου σε σπορείο και έχει προηγηθεί η τοποθέτηση των σπόρων σε νερό για 12-24 ώρες με σκοπό να αυξηθεί η βλαστικότητά τους. Κατά τον πολλαπλασιασμό με σπόρο το φυτό δεν ανθίζει την ίδια χρονιά αλλά την επόμενη.

  • Πoλλαπλασιασμός του κυκλάμινου με κόνδυλους:

Οι κόνδυλοι αποτελούν εύκολο τρόπο πολλαπλασιασμού του κυκλάμινου και πρόκειται για τους βολβούς του φυτού που μοιάζουν με μικρές “πατάτες” και αποτελούν τροποποιημένους υπόγειους βλαστούς. Οι κόνδυλοι συλλέγονται από το χώμα την περίοδο του καλοκαιριού, διαχωρίζονται και φυτεύονται σε νέα θέση προκειμένου να φυτρώσουν ξανά το φθινόπωρο.

 

Πότισμα

Το κυκλάμινο έχει ανάγκη από τακτικό πότισμα συνήθως 2 φορές την εβδομάδα κατά την φθινοπωρινή περίοδο το οποίο επαναλαμβάνεται αφού στεγνώσει το χώμα του. Πρέπει να αποφεύγεται το πότισμα στα φύλλα και τους μίσχους, καθώς μπορεί να προκαλέσει προσβολή από μυκητολογικές ασθένειες, ειδικά τις ζεστές μέρες του φθινοπώρου. Το υπερβολικό πότισμα μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα και να προκαλέσει το σάπισμα των ριζών. Εναλλακτικά, το κυκλάμινο ποτίζεται με βύθιση της γλάστρας σε μια λεκάνη με νερό για 30 λεπτά, μέχρι να εμφανιστεί υγρασία στο χώμα στην επιφάνεια της γλάστρας.

Σε περίπτωση περιόδου φθινοπωρινών βροχοπτώσεων το πότισμα προσαρμόζεται ανάλογα με το πόσο εκτεθειμένο είναι το φυτό στη βροχή.

Λίπανση

Εφαρμόζεται τακτική λίπανση του κυκλάμινου με σκοπό την μεγιστοποίηση της ανθοφορίας του.

  • Για τα κυκλάμινα που φυτεύονται στον κήπο κατά την περίοδο του φθινοπώρου προστίθεται πλήρες κοκκώδες λίπασμα στις αρχές της άνοιξης και στις αρχές του χειμώνα. 
  • Για τα κυκλάμινα που φυτεύονται σε γλάστρα προστίθεται υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά το οποίο εφαρμόζεται μαζί με το πότισμα ανά 2 εβδομάδες καθ΄ όλη την φθινοπωρινή περίοδο και επαναλαμβανεται  μία φορά το μήνα την περίοδο του χειμώνα.

Κλάδεμα

Για την σωστή ανάπτυξη και ανθοφορία του κυκλάμινου είναι σημαντικό κατά την περίοδο του φθινοπώρου να αφαιρούνται τα λουλούδια μόλις ολοκληρωθεί η ανθοφορία τους, διαφορετικά τα ανθισμένα λουλούδια βγάζουν σπόρους που επιβαρύνουν το φυτό και εμποδίζουν τη νέα βλάστηση.  Ακόμη, χρειάζεται κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και της άνοιξης να απομακρύνονται τα κίτρινα φύλλα από τη βάση, που αποσκοπεί στον καλό αερισμό του ριζικού συστήματος του φυτού.

 

Εχθροί και ασθένειες καλλιέργειας

Οι πιο συνηθισμένοι εχθροί του κυκλάμινου είναι ο θρίπας ο οποίος προκαλεί μικρά σημάδια στα φύλλα του καθώς και ο κόκκινος τετράνυχος που προκαλεί κιτρίνισμα, κατσάρωμα και αποχρωματισμό στα φύλλα. Ακόμη, προσβάλλεται συχνά από μηκυτολογικές ασθένειες όπως αυτή του βοτρύτη που εκδηλώνεται σε συνθήκες υψηλής υγρασίας και κακού αερισμού του φυτού και προκαλεί σάπισμα και εμφάνιση γκρίζας μούχλας στη βάση των ανθοφόρων βλαστών, στα φύλλα και στα λουλούδια.

Ο λήθαργος του Κυκλάμινου

Μόλις ολοκληρώσει την ανθοφορία του, το κυκλάμινο εισέρχεται σε λήθαργο και “κοιμάται” για όλη την διάρκεια του καλοκαιριού. Κατά την περίοδο αυτή, διακόπτεται το πότισμα του και γίνεται καθαρισμός των ξερών και μαραμένων φύλλων του με σκοπό να διατηρηθεί μέχρι το φθινόπωρο και να μην σαπίσει το ρίζωμά του. Το φυτό τοποθετείται σε σκιερό μέρος έως ότου περάσουν οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και στη συνέχεια ξεκινάμε να το ποτίζουμε με σκοπό να ξεκινήσει η βλάστηση του φυτού και η νέα ανθοφορία του.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Επικοινωνήστε μαζί μας ή συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!


 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας