Τα βιολογικά προϊόντα καλλιεργούνται με εναλλακτικές μεθόδους αντιμετώπισης εχθρών, ασθενειών και ζιζανίων, χωρίς την χρήση συνθετικών γεωργικών φαρμάκων και λιπασμάτων χρησιμοποιώντας κυρίως καλλιεργητικές τεχνικές όπως την αμειψισπορά, την ανακύκλωση φυτικών και ζωικών υπολειμμάτων και τη χρήση ανθεκτικών ποικιλιών.
Τι είναι τα βιολογικά προϊόντα;Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της βιολογικής καλλιέργειας;
Πέραν των συνολικών πλεονεκτημάτων έναντι στο περιβάλλον, σε πιο πρόσφατη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 33 πανεπιστημιακά ιδρύματα απ΄ όλη την Ευρώπη, έδειξε ότι στα βιολογικά δημητριακά μπορεί να παρατηρηθούν μεγαλύτερες ποσότητες βιταμινών, σε σχέση με τα συμβατικά αντίστοιχα προϊόντα, ενώ σύμφωνα με την επιστημονική ανάλυση του 2005 του Organic Center, τα επίπεδα αντιοξειδωτικών είναι περίπου 30% υψηλότερα στα βιολογικά τρόφιμα σε σχέση με τα χημικά αναπτυσσόμενα προϊόντα κάτω από ίδιες συνθήκες.
Γιατί να επιλέξω βιολογικά προϊόντα;
- Εξασφαλίζεται η υγεία των αγροτών.
- Προστατεύεται η υγεία των καταναλωτών.
- Διατηρείται η γονιμότητα του εδάφους.
- Μειώνεται η ρύπανση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων.
- Εξασφαλίζεται η αειφορία του περιβάλλοντος
- Μειώνεται το κόστος παραγωγής
- Η αγορά βιολογικών προϊόντων έχει γνωρίσει τα τελευταία χρόνια άνθιση της τάξης του 25% και η αξία της εκτιμάται στα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.