αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Ιβίσκου | Καλλιεργητικές Τεχνικές

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (6 votes, average: 4.83 out of 5)

Loading...

Ο Iβίσκος αποτελεί ένα ιδιαίτερα όμορφο φυτό που οφείλεται στην πλούσια ανθοφορία και στα πανέμορφα χρώματα των λουλουδιών του. Αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά με μεγάλα εντυπωσιακά λουλούδια για να φυτέψουμε στον κήπο και στο μπαλκόνι. 

| Τα Φυτά του Φθινοπώρου |

 

Μορφολογικά χαρακτηριστικά

Ο ιβίσκος, με επιστημονική ονομασία Hibiscus, είναι γένος αγγειόσπερμων δικότυλων φυτών, που ανήκει στην τάξη των Μαλαχωδών και στην οικογένεια Μαλαχοειδών με 200 είδη, συμπεριλαμβανομένων δέντρων, θάμνων και ποωδών φυτών. Κατάγεται από την Ανατολική Ασία και είναι ένα αειθαλές φυτό με ξυλώδη κλαδιά και τριγωνικά οδοντωτά φύλλα, που φέρουν νευρώσεις και εναλλάσονται. Διαμορφώνεται συνήθως σε θάμνο ή μικρό καλλωπιστικό δέντρο, με την πλήρη ανθοφορία του να εμφανίζεται το καλοκαίρι και να διαρκεί μέχρι το φθινόπωρο. Τον υπόλοιπο χρόνο, παρόλο που δεν έχει τόσα πολλά λουλούδια, τα μπουμπούκια του συνεχίζουν να υπάρχουν και να τον κάνουν να φαίνεται αρκετά ανθισμένος.  Τα άνθη του έχουν 5 μεγάλα πέταλα είναι σε σχήμα κώνου και έχουν χρωματισμούς κόκκινους, λευκούς, ροζ και κίτρινους

 

Εδαφοκλιματικές απαιτήσεις

Έδαφος

O ιβίσκος δεν έχει ιδιαίτερες εδαφικές απαιτήσεις όσον αφορά το έδαφος φύτευσης, αρκεί να μην είναι πολύ αμμώδες. Μπορεί να φυτευθεί και σε γλάστρα στο μπαλκόνι, σε σημείο με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό.

Κλίμα

Ο ιβίσκος έχει ανάγκη από ηλιοφάνεια και ευδοκιμεί σε θέσεις προφυλαγμένες από ρεύματα αέρα, ειδικά από βοριάδες. Όταν βρίσκεται σε θέση με πλήρη ηλιοφάνεια, ο ιβίσκος έχει πλουσιότερη ανθοφορία, ενώ σε ημισκιερές θέσεις, η εμφάνιση λουλουδιών είναι περιορισμένη. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι είναι αρκετά ευαίσθητος στις χαμηλές θερμοκρασίες, και συνήθως χάνει το φύλλωμα του και παγώνει όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από το μηδέν. 

 

Καλλιεργητικές τεχνικές

Φύτευση

Αν ο ιβίσκος έχει θαμνώδη μορφή, τότε συνίσταται φύτευση σε γλάστρα με μικρότερη διάμετρο, περίπου 30 εκατοστά, από όταν έχει μεγαλύτερη ανάπτυξη όπου εκεί επιλέγουμε μεγαλύτερη διάμετρο γλάστρας, περίπου 40 εκατοστά. Αυτό οφείλεται στην διαμόρφωση του ιβίσκου σε μικρό δεντράκι, που χρειάζεται περισσότερο χώρο για να αναπτύξει τις ρίζες του. Καλό είναι οι γλάστρες που επιλέγουμε να διαθέτουν τρύπα αποστράγγισης, διότι οι ρίζες μπορούν να σαπίσουν εύκολα σε περίοδο παρατεταμένης υγρασίας. Αναφορικά με το χώμα, χρησιμοποιούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά και με περλίτη για να εξασφαλίσουμε καλή ανάπτυξη και πολυάριθμα λουλούδια. 

Άρδευση

Είναι ένα αρκετά απαιτητικό φυτό σε θέματα ποτίσματος, για να μπορέσει να αποδώσει τα μέγιστα ποιοτικά και ποσοτικά. Πιο συγκεκριμένα, κατά μέσο όρο, συνίσταται πότισμα περίπου 2 φορές την εβδομάδα την άνοιξη και το φθινόπωρο και 3 φορές την εβδομάδα το καλοκαίρι. Αν είναι σε γλάστρα, σε συνθήκες καύσωνα μέσα στο καλοκαίρι, ίσως να χρειαστεί καθημερινό πότισμα τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Είναι σημαντικό να ποτίζουμε καλά το φυτό μας στη γλάστρα και να επαναλαμβάνουμε το πότισμα μόλις αρχίζει να στεγνώνει το χώμα της. Αυτό το διαπιστώνουμε βάζοντας το δάχτυλο στο χώμα της γλάστρας σε βάθος 3-4 εκατοστά. 

Λίπανση

Ο ιβίσκος χρειάζεται θρεπτικά στοιχεία για να έχει ζωηρή ανάπτυξη, καταπράσινο φύλλωμα και πλούσια ανθοφορία. Η λίπανση θα πρέπει να γίνεται σε τακτικά χρονικά διαστήματα. Αν έχουμε φυτέψει τον ιβίσκο στον κήπο, προσθέτουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα για λουλούδια, κάθε μήνα, από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη φθινοπώρου. Για τη λίπανση φυτών ιβίσκου που έχουμε φυτέψει σε γλάστρα, προτιμούμε πλήρες υδατοδιαλυτό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά κάθε 2 εβδομάδες. Συμπληρωματικά την περίοδο της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαριού, μπορούμε να προσθέσουμε λίπασμα χηλικού σιδήρου που βοηθά στο πρασίνισμα των φύλλων του ιβίσκου. Σε συνθήκες καύσωνα, την πολύ ζεστή περίοδο του καλοκαιρού, αποφεύγουμε τη λίπανση των φυτών γιατί μπορεί να στρεσαριστούν τα φυτά μας.

Κλάδεμα

Καλό είναι το φυτό του ιβίσκου να κλαδεύεται κάθε χρόνο για να έχει καλή ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία. Κατάλληλη εποχή κλαδέματος, θεωρείται η αρχή της άνοιξης αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα.  Το κλάδεμα έχει διττό ρόλο. Γίνεται τόσο για να διατηρήσουμε το σχήμα του φυτού, όσο και για να αφαιρέσουμε παράλληλα ξερά και αδύναμα κλάδια, ώστε να μπορέσει το φυτό να ανασάνει. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε τον ιβίσκο μας σε σχήμα θάμνου και να έχει πιο συμπαγή μορφή, περιορίζουμε στο μισό το μήκος των βλαστών του. Αν θέλουμε να τον διαμορφώσουμε σε σχήμα μικρού δέντρου με κατάλληλο κλάδεμα, αφαιρούμε τους χαμηλούς βλαστούς και διατηρούμε ένα κεντρικό κορμό και τέσσερις κεντρικούς βλαστούς που θα τους κλαδέψουμε ομοιόμορφα στην κορυφή. 

 

Εχθροί και ασθένειες

Όπως όλα τα φυτά εμφανίζουν κάποιες ευαισθησίες σε διάφορες ασθένειες και πλήττονται ευκολότερα σε κάποιους εχθρούς, έτσι και ο ιβίσκος είναι ευαίσθητος σε κάποια έντομα όπως: 

  • η Μελίγκρα (αφίδες),  που δημιουργεί μελιτώματα στα φύλλα καθώς και
  • η Βαμβακάδα, που δημιουργεί άσπρα νημάτια σαν βαμβάκι, αλλά και
  • ο Τετράνυχος, που εμφανίζεται τις ζεστές μέρες το καλοκαιριού και δημιουργεί ιστούς και ξεραίνει τα φύλλα του ιβίσκου. 

Αναφορικά με την αντιμετώπιση των παραπάνω εντόμων, μπορούμε να ψεκάσουμε μια φορά το μήνα, το φύλλωμα του ιβίσκου με θερινό πολτό και σάπωνες αλάτων καλίου ή με διάλυμα πράσινου σαπουνιού αξιοποιώντας σπιτικά υλικά.

Τέλος, βασικότερες ασθένειες, κυρίως μυκητολογικής φύσεως, είναι το ωίδιο που προκαλεί άσπρισμα στα φύλλα αλλά και βακτηριακές ασθένειες που προκαλούν καστανές κηλίδες στα φύλλα. Εκεί συνίσταται ψεκασμός με διάλυμα χαλκού και θειαφιού που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Εναλλακτικά, μπορούμε να ψεκάσουμε τα φυτά του ιβίσκου με διάλυμα μαγειρικής σόδας. 

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Επικοινωνήστε μαζί μας ή συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας