αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Λυκίσκου | Καλλιεργητικές Τεχνικές

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (15 votes, average: 4.47 out of 5)

Loading...

 

Ο λυκίσκος (Humulus lupulus) είναι πολυετές αναρριχώμενο φυτό της οικογένειας των Κανναβοειδών (Cannabaceae).

Χαρακτηριστικά του λυκίσκου

Πρόκειται για ένα αρωματικό και φαρμακευτικό ιθαγενές φυτό της εύκρατης ζώνης του βορείου ημισφαιρίου. Έχει οικονομική ζωή 20-25 έτη. Σήμερα καλλιεργείται σε μεγάλες εκτάσεις κυρίως στη Γερμανία,ΗΠΑ και Κίνα. Στη χώρα μας συναντάται ως αυτοφυές είδος και η καλλιέργεια του είναι περιορισμένη. Καλλιεργείται κυρίως στην Ήπειρο και είναι γνωστό με το όνομα αγριόκλημα.

Είναι φυτό αναρριχώμενο και αναρριχάται με τη βοήθεια ελίκων. Τα αρσενικά φυτά αναπτύσσουν τα άνθη τους σε ταξιανθίες βότρυ ενώ τα θηλυκά σχηματίζουν κιτρινοπράσινους κώνους.

 

Εδαφοκλιματικές απαιτήσεις

 

Κλίμα

Προτιμά ήπιο κλίμα με άφθονη ηλιοφάνεια και επάρκεια υγρασίας την άνοιξη. Απαιτεί μεγάλες ημέρες για άνθηση και μια περίοδο 1-2 μήνες με χαμηλές θερμοκρασίες. Η εγκατάσταση της φυτείας γίνεται νωρίς την άνοιξη μόλις περάσουν οι κίνδυνοι των παγετών.

Έδαφος

Ο λυκίσκος αναπτύσσεται καλύτερα σε γόνιμα, βαθιά, αμμοπηλώδη εδάφη με καλή στράγγιση. Το pH του εδάφους πρέπει να είναι 5,5-7,5 με άριστο το 6,0-6,5.

 

Καλλιεργητικές τεχνικές

Φύτευση

Η φύτευση γίνεται νωρίς την άνοιξη με μοσχεύματα ή ριζώματα. Επίσης αναπαράγεται και με καταβολάδες. Δεν συνιστάται η φύτευση με το σπόρο διότι δεν εξασφαλίζεται η ομοιομορφία της φυτείας με αποτέλεσμα τα σπορόφυτα να μην εκδηλώνουν το φύλο τους. Χρειάζεται ένα βαθύ όργωμα μέχρι 60 cm το χωράφι 2 χρόνια πριν γίνει η εγκατάσταση της καλλιέργειας με ριζώματα. Στη συνέχεια τα ριζώματα τοποθετούνται πλαγιαστά και σκεπάζονται με χώμα.Οι αποστάσεις φύτευσης είναι 80-90 cm επί των γραμμών και 2,0-2,5 m μεταξύ των γραμμών.

 

Πριν την φύτευση σημαντικό είναι να έχει ήδη στηθεί το σύστημα υποστύλωσης.

 

Συγκομιδή

Συλλέγονται οι ανθοταξίες πριν ωριμάσουν τελείως τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Οι ώριμοι στρόβιλοι τότε έχουν χρώμα κιτρινοπράσινο και συλλέγονται με τα χέρια ή με τις μηχανές.

 

Αποδόσεις

Από το δεύτερο κιόλας έτος ο λυκίσκος αποδίδει περίπου 200-250 κιλά το στρέμμα ενώ αργότερα φτάνει και τα 300-400 κιλά. Η ποσότητα που παράγει είναι υπέρογκη αν σκεφτούμε ότι για κάθε χίλια λίτρα μπύρας χρειάζονται μόλις 0,3 κιλά ξηρών άνθεων λυκίσκου.

Στην αγορά  η τιμή των ξηρών άνθεων φτάνει τα 5-7 ευρώ το κιλό με αποτέλεσμα η καλλιέργεια του λυκίσκου να μπορεί να αποδώσει από 2.000 μέχρι 2.800 ευρώ ανά στρέμμα!

 

Χρήσεις

Χρησιμοποιείται ευρέως στη ζυθοποία, δίνοντας στην μπύρα τον αφρό, το άρωμά της καθώς και την πικρή της γεύση. Επίσης όπως αναφέραμε  ο λυκίσκος είναι και φυτό με φαρμακευτικές ιδιότητες, αφού είναι βακτηριοστατικό και καταπραϋντικό και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της αϋπνίας.

 

Εχθροί

  • Αφίδα του λυκίσκου (Phorodon humuli)
  • Τετράνυχος (Tetranychus urticae)

Ασθένειες

  • Ωίδιο (Sphaerotheca humuli)
  • Ψευδοπερονόσπορος (Pseudoperonospora humuli)

 

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την καλλιέργεια;

 

Επικοινωνήστε μαζί μας ή συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!


 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας