αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Σέσκουλου | Καλλιεργητικές Τεχνικές

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)

Loading...

Το Σέσκουλο (Beta vulgaris var. cicla), είναι ένα λαχανικό γνωστό από πολύ παλιά στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

| Microgreens |

Το σέσκουλο ανήκει στην οικογένεια Chenopodiaceae κατάγεται από τα Κανάρια νησιά. Το συγκεκριμένο είδος καλλιεργείται για τα φύλλα του, τα οποία τρώγονται μαγειρεμένα ή ως σαλάτες. Αποτελεί μία εύκολη καλλιέργεια χωρίς ιδιαίτερες απατήσεις.

Μορφολογικά Χαρακτηριστικά

Είναι ποώδες, μονοετές ή διετές λαχανικό, που καλλιεργείται κυρίως, για τα φύλλα και τους μίσχους. Τα φύλλα στο σέσκουλο είναι μεγάλα και γυαλιστερά, με σκούρο έως ανοιχτό πράσινο ή και κοκκινοπράσινο χρώμα, ανάλογα με την ποικιλία. Έχουν πλάτος μεγαλύτερο από 15 εκατοστά και το μήκος τους μπορεί να ξεπεράσει τα 45 εκατοστά. Οι μίσχοι είναι παχιοί, με λευκό, κίτρινο και κόκκινο χρώμα. Αν και είναι συγγενές φυτό με το παντζάρι ,δε σχηματίζει γογγυλόριζα.

Εδαφοκλιματικές Απαιτήσεις

Έδαφος

Προτιμά βαθιά και γόνιμα εδάφη, εμπλουτισμένα σε οργανική ουσία που να διαθέτουν παράλληλα και καλή αποστράγγιση. Το σέσκουλο είναι σχετικά ανθεκτικό και στην αλατότητα.

Θερμοκρασία

Είναι φυτό των εύκρατων κλιμάτων, με αρκετή ανθεκτικότητα τόσο στο κρύο όσο και στην ζέστη. Η ανάπτυξη του φυλλώματος είναι γενικά ζωηρή και σε μεγάλο εύρος θερμοκρασιών. Το σέσκουλο είναι ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες, ενώ ιδανική θερμοκρασία καλλιέργειας θεωρούνται οι 16-18οC.

Φως

Αναπτύσσεται καλά σε ηλιόλουστες θέσεις.

Καλλιεργητικές Τεχνικές

Πότισμα

Η συχνότητα των ποτισμάτων, όπως και στα υπόλοιπα λαχανικά εξαρτάται κυρίως από τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες. Τους πιο ζεστούς μήνες τα ποτίσματα είναι συχνότερα, ενώ το χειμώνα εξαρτώνται από τη συχνότητα και το ύψος των βροχοπτώσεων. Σε γενικές γραμμές, το έδαφος θα πρέπει να είναι πάντοτε υγρό.

Λίπανση

Η προσθήκη οργανικής ουσίας, κατά την προετοιμασία του εδάφους και πριν από την εγκατάσταση της καλλιέργειας θα δώσει στα φυτά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξή τους.

Συγκομιδή – Απόδοση

Η συγκομιδή ξεκινά μετά από 4-5 μήνες, αν φυτέψουμε σπόρο σέσκουλου, κόβοντας τα εξωτερικά φύλλα με ψαλίδι και αφήνοντας το κεντρικό σημείο από όπου θα βγουν τα νέα φύλλα του σέσκουλου. Η στρεμματική απόδοση του σέσκουλου είναι από 1-2 τόνους και εξαρτάται από την σταθερή υγρασία που απαιτείται να έχει το χώμα.

Πολλαπλασιασμός

Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με σπόρο, σε βάθος 2-4 εκατοστά και σε αποστάσεις 20-30 εκατοστά.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Επικοινωνήστε μαζί μας ή συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας