αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Ζέρμπερας | Καλλιεργητικές Τεχνικές

Μοιράσου το:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (11 votes, average: 5,00 out of 5)

Loading...

Η ζέρμπερα είναι πολυετές ποώδες φυτό και ανήκει στην οικογένεια των Compositae. Το φυτό προέρχεται από την Νότια Αφρική. Σήμερα, υπάρχουν περισσότερες από 200 ποικιλίες ζέρμπερας, από τις οποίες οι 50 καλλιεργούνται σε εμπορική κλίμακα. Το βασικό γενετικό υλικό των ποικιλιών που καλλιεργούνται σήμερα προέρχεται από την Gerbera jamesonii hybrida, που είναι προϊόν της διασταύρωσης Gerbera jamesonii x G. Vitifolia.

Ανάλογα με το σχήμα και τη μορφή της ανθικής κεφαλής οι ζέρμπερας διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες:

  • Ποικιλίες με μονά ανθίδια
  • Ποικιλίες με διπλά – ανισομεγέθη ανθίδια
  • Ποικιλίες με άνθη με μαύρο κέντρο

Κλιματολογικές Απαιτήσεις

Θερμοκρασία
Για την ικανοποιητική ανάπτυξη του φυτού, αλλά και την μετέπειτα παραγωγή λουλουδιών, τις 2-4 πρώτες εβδομάδες η θερμοκρασία του περιβάλλοντα χώρου τη νύχτα θα πρέπει να είναι γύρω στους 20-25°C και την ημέρα 25-30°C. Τα ανεπτυγμένα πλέον φυτά απαιτούν θερμοκρασία νυκτός 14-16°C με ελάχιστη 12-14°C. Θερμοκρασίες μικρότερες των 10°C προκαλούν ανωμαλίες στα άνθη.

Υγρασία
Η σχετική υγρασία τις πρώτες εβδομάδες εγκατάστασης των φυτών στο θερμοκήπιο, θα πρέπει να κυμαίνεται από 80-90%. Στην ανεπτυγμένη πλέον φυτεία, επιδιώκεται η διατήρηση της σχετικής υγρασίας σε 75-80% που θεωρείται η ιδανική για την καλλιέργεια της ζέρμπερας. Αν η υγρασία πέσει κάτω από 50% τα φυτά αρχίζουν να υποφέρουν, λόγω της υπερβολικής εξατμισοδιαπνοής.

Φως
Ο παράγοντας που μας ενδιαφέρει είναι η ένταση του φωτός. Για παραγωγή ανθέων το χειμώνα απαιτείται υψηλή ένταση φωτός. Τα νεαρά φυτά αντέχουν έως 26.000 lux. Μετά από 6-8 εβδομάδες ο φωτισμός προοδευτικά αυξάνεται για να φτάσει τα 40.000 lux, που έχουν ανάγκη τα φυτά που ήδη βρίσκονται σε παραγωγικό στάδιο.
Αργά την άνοιξη και το καλοκαίρι, οι υψηλές εντάσεις φωτός υποβαθμίζουν την ποιότητα των ανθέων, γι’ αυτό και την περίοδο αυτή ελαφρά σκίαση είναι απαραίτητη. Η σκίαση του θερμοκηπίου επιτυγχάνεται συνήθως με ασβέστωμα των τζαμιών ή με τη χρήση θερμοκουρτίνας.

  Θέλετε να μάθετε περισσότερα;
Δείτε εδώ πως μπορείτε να επιδοτηθείτε για την εγκατάσταση της καλλιέργειας!

Καλλιεργητικές Τεχνικές

Άρδευση
Τα φυτά ζέρμπερας, λόγω του χαμηλού τους ύψους και γενικά λόγω της περιορισμένης βλαστικής ανάπτυξης σε σύγκριση με άλλα καλλωπιστικά φυτά, δεν καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες νερού. Στις κλιματικές συνθήκες της Ελλάδος, η καθαρή ημερήσια κατανάλωση νερού ενός πλήρως ανεπτυγμένου φυτού ζέρμπερας κατά την διάρκεια ημερών με μέτρια έως υψηλή ηλιοφάνεια κυμαίνεται μεταξύ 0,2-0,5 λίτρα ανά φυτό και ημέρα, ενώ σε περιόδους με νεφελώδη καιρό δεν ξεπερνά τα 0,1-0,2 λίτρα ανά φυτό και ημέρα.

Επιφανειακή λίπανση
Στις σύγχρονες καλλιέργειες ζέρμπερας η επιφανειακή λίπανση των φυτών διενεργείται μέσω προσθήκης υδατοδιαλυτών λιπασμάτων στο νερό άρδευσης (υδρολίπανση). Τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται όταν εφαρμόζεται συνεχής τροφοδότηση, δηλαδή χορήγηση θρεπτικών στοιχείων σε σταθερές συγκεντρώσεις κάθε φορά που γίνεται άρδευση.

Συνιστώμενες συγκεντρώσεις θρεπτικών στοιχείων στο θρεπτικό διάλυμα κατά την υδρολίπανση καλλιεργειών ζέρμπερας στο έδαφος οι οποίες αρδεύονται με σταγόνα είναι 125 mg/l νάτριο, 18 mg/l φώσφορο, 175 mg/l κάλιο, 25 mg/l μαγνήσιο. 

Αφαίρεση Φύλλων 

Η σημαντικότερη εργασία είναι η αφαίρεση των εξαντλημένων φύλλων. Τα φύλλα θα πρέπει να κόβονται προσεκτικά και εφόσον το ξεφύλλισμα γίνεται σωστά συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενών ανθέων, στην εξασφάλιση επαρκή φωτισμού του φυτού, όπως και στον καλύτερο αερισμό του κέντρου του φυτού, που σκοπό έχει το περιορισμό του κινδύνου ανάπτυξης ασθενειών (βοτρύτη). Ομαδική αφαίρεση φύλλων και κυρίως σε ακατάλληλη εποχή είναι δυνατόν να έχει σημαντικά αρνητική επίπτωση.

  Θέλετε να μάθετε περισσότερα;
Επικοινωνήστε μαζί μας ή συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!


Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας