αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Παγκόσμια Ημέρα για την Παρεμπόδιση Εκμετάλλευσης Περιβάλλοντος στον Πόλεμο και τις Ένοπλες Συγκρούσεις

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (11 votes, average: 4.91 out of 5)

Loading...

Η 6η Νοεμβρίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Παρεμπόδιση της Εκμετάλλευσης του Περιβάλλοντος στον Πόλεμο και τις Ένοπλες Συγκρούσεις».

Η «Παγκόσμια Ημέρα για την Παρεμπόδιση της Εκμετάλλευσης του Περιβάλλοντος στον Πόλεμο και τις Ένοπλες Συγκρούσεις» καθιερώθηκε το 2001 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με το σκεπτικό ότι οι ζημιές που προκαλούνται στο περιβάλλον κατά τη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων επηρεάζουν τα οικοσυστήματα και τους φυσικούς πόρους για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μετά το τέλος των συγκρούσεων.

Σκοπός της ημέρας αυτής είναι να υπογραμμίσει τις περιβαλλοντικές συνέπειες ενός πολέμου, και να στιγματίσει την κατάχρηση και την  άσκοπη βλάβη ενός οικοσυστήματος, στο όνομα στρατιωτικών στόχων.

Η ποιότητα ζωής του ανθρώπου υποβαθμίζεται  καταλυτικά σε όλα τα επίπεδα και τους δείκτες: Έδαφος, νερό και αέρας, τρόφιμα, φάρμακα, δείκτες ασθένειας και υγείας, κατοικία, μικροκλίμα.

Παγκόσμιες Ημέρες

Η  καταστροφή του πολιτιστικού περιβάλλοντος (αρχαιολογικών χώρων, μουσείων κ.λ.π) είναι εξίσου καταστροφική,  αφού αποκόπτει βίαια τους ανθρώπους από την επαφή με το ιστορικό τους παρελθόν, ενώ παράλληλα τους στερεί σημαντικούς πόρους και δυνατότητες επιβίωσης από την τουριστική αξιοποίησή τους.

Τα διάφορα μέρη που εμπλέκονται στις εχθροπραξίες φέρουν την ευθύνη της τήρησης των διεθνών κανόνων και συμφωνιών, που διέπουν το δίκαιο του πολέμου. Μερικοί από αυτούς τους κανόνες, όπως η απαγόρευση της σκόπιμης καταστροφής αγροτικών εκτάσεων δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος.  Σε γενικές γραμμές, όμως, οι περιβαλλοντικές συνέπειες ενός πολέμου παραγνωρίζονται από τη σύγχρονη νομοθεσία.

Τη Διεθνή  αυτή μέρα, ας αναγνωρίσουμε την απειλή που ο πόλεμος αποτελεί για την οικοδόμηση των στόχων  για αειφόρο ανάπτυξη.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας