αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Κιτριάς

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (16 votes, average: 4.69 out of 5)

Loading...

Η Kιτριά (Citrus medica) του γένους Κίτρος, ανήκει στα εσπεριδοειδή και πιο συγκεκριμένα στην οικογένεια των Ρουτιδών.

Kalliergeia Kitrou

Χαρακτηριστικά

Η Κιτριά που παράγει το γνωστό Κίτρο είναι δέντρο ή θάμνος με άφθονες διακλαδώσεις που φέρει μικρά αγκάθια. Τα κλαδιά του είναι ακανόνιστα, απλωτά και αγκαθωτά. Τα φύλλα είναι μεγάλα, ωχροπράσινα και συνήθως επιμήκη. Τα άνθη είναι μεγάλα, κοκκινωπά και εμφανίζονται σε τσαμπιά. Ο καρπός είναι μεγάλος, εξογκωμένος στην κορυφή και όταν ωριμάζει παίρνει χρώμα κίτρινο. Η επιφάνεια του καρπού είναι ρυτιδωμένη. Η φλούδα του είναι χοντρή, αρωματική ενώ ο καρπός δίνει λίγο χυμό. Δεν πέφτει από το δέντρο, και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 4-5 κιλά σε περίπτωση που δεν έχει συλλεχθεί κατά την ωρίμαση.

Εδαφοκλιματικές συνθήκες

Η Κιτριά δεν αντέχει στις πολύ ψυχρές θερμοκρασίες και θεωρείται εύθραυστη σε παγετούς. Μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε εδαφικό τύπο, αναπτύσσεται όμως καλύτερα σε εδάφη μέτριας σύστασης, διαπερατά, ελαφρά, που αποστραγγίζονται καλά και διατηρούν σχετική δροσερότητα.

Γνωρίζεις τις υπόλοιπες ποικιλίες Εσπεριδοειδών;

Καλλιεργητικές Τεχνικές

Πολλαπλασιασμός

Τα κίτρα πολλαπλασιάζονται με σπόρο και με ενοφθαλμισμό που γίνεται άνοιξη ή φθινόπωρο.

Συγκομιδή

Οι μήνες της κύριας συγκομιδής του είναι ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος. Επειδή όμως η κιτριά χαρακτηρίζεται από συνεχή βλάστηση και καρποφορία, γι’ αυτό υπάρχουν και κίτρα το Νοέμβριο, Δεκέμβριο, Φεβρουάριο και Ιούνιο.

Ποικιλίες

Οι ποικιλίες της ταξινομούνται ανάλογα με τη γεύση του χυμού τους, έτσι διακρίνονται σε γλυκόχυμες και οξύχυμες. Παρακάτω αναφέρονται οκτώ ποικιλίες κίτρου που χωρίζονται βάσει γεωγραφικής προέλευσης σε Κίτρα:

  • Φλωρεντίας (Florentine Citron)
  • Ντιαμάντε (Diamante Citron)
  • Ελληνικό (Greek Citron)
  • Balady από την Παλαιστίνη
  • Υεμένης (Yemenite Citron)
  • Δάκτυλα του Βούδα (Fingered Citron ή Buddha’s hand)
  • Μαρόκου (Moroccan citron)
  • Κορσικής (Corsican citron)

Εχθροί και Ασθένειες

Η κιτριά έχει αρκετούς εχθρούς και ασθένειες, που προκαλούν σοβαρές ζημιές στην καλλιέργεια τους. Εμφανίζονται με την μορφή ασθενειών, ή ιώσεων ή ακόμα και μέσω εντόμων. Οι σημαντικότεροι από αυτούς είναι :

  • Κορυφοξήρα : Ασθένεια που τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται στα ακραία φύλλα, στην αρχή αποχρωματόζονται τα νεύρα και στη συνέχεια κιτρινίζει όλο το έλασμα, το φύλλο πέφτει ή μαραίνεται παραμένοντας στο βλαστό που και αυτός ξηραίνεται.
  • Μολυσματική ποικιλόχρωση και κατσάρωματων φύλλων : Ο ιός αυτός προκαλεί μεταχρωματισμένες κηλίδες και παραμόρφωση των φύλλων. Οι υψηλές θερμοκρασίες μειώνουν την ένταση των συμπτωμάτων.
  • Ανθοτρήτης ή Σκώρος : Πολλές φορές προσβάλλει τους ώριμους καρπούς ανοίγοντας στοές στο άσπρο μέρος της φλούδας. Διαχειμάζει σε όλα τα στάδια, πολλές φορές το χρόνο.
  • Λευκή ψώρα : Τα σημεία που τσιμπά τους καρπούς παραμένουν πράσινα και μετά την ωρίμανση.

Μάθε περισσότερα!

Πως;

Επικοινώνησε μαζί μας ή συμπλήρωσε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!


 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας