αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Τρούφας

Μοιράσου το:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (16 votes, average: 4,25 out of 5)

Loading...

Η τρούφα είναι ένα είδος μανιταριού που αναπτύσσεται στο υπέδαφος και μπορεί να φτάσει σε εμπορική αξία περισσότερα από χίλια ευρώ ανά κιλό, γεγονός που μπορεί να διαπιστώσει εύκολα κανείς, στα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, από την τιμή που προσφέρεται ένα «γκουρμέ» πιάτο με λίγη τρούφα.

kalliergeia-troufas_agrosimvoulos

Καλλιέργεια Τρούφας| Αγροσύμβουλος

Οι τρούφες είναι καρποφορίες Ασκομυκήτων που συμβιώνουν με τις ρίζες ορισμένων φυτών.  Καλύτεροι ξενιστές τους αποτελούν κυρίως δασικά είδη. Η συμβίωση τους δεν είναι ανταγωνιστική, αντίθετα οι μύκητες απομυζούν από τα φυτά υδατάνθρακες, ενώ τα φυτά προμηθεύονται αζωτούχες ενώσεις και πλήθος ιχνοστοιχείων.

Οι τρούφες λοιπόν είναι μανιτάρια, που αναπτύσσονται στην κάτω επιφάνεια του εδάφους, σε βάθος 5- 18cm. Το σχήμα τους μοιάζει με κόνδυλο πατάτας, μεγέθους 5- 7cm με χρώμα γκριζομαύρο.

Ειδή τρούφας

Τα είδη της τρούφας κατατάσσονται ανάλογα με την εποχή ωρίμανσης σε καλοκαιρινές ή χειμωνιάτικες και με βάση το εξωτερικό τους χρώμα σε άσπρες ή μαύρες. Τα κυριότερα είδη είναι: Tuber melanospotum (Μελανόσπορη τρούφα), Tuber aestivum (Μαύρη θερινή τρούφα), Tuber  aestivum f. uncinatum (Φθινιπωρινή μαύρη τρούφα), Tuber magnatum (Πολύτιμη λευκή), Tuber borchii (Τρούφα Μπορκείος) (www.minagric.gr) .

Κατάλληλα είδη για καλλιέργεια στην Ελλάδα

Ποια είδη είναι κατάλληλα για την χώρα μας;

Κυρίως η μαύρη τρούφα!

Προτείνεται η καλλιέργεια των ειδών μαύρης τρούφας, διότι είναι πιο ανταγωνιστική και λιγότερο απαιτητική σχετικά με τα αλλά είδη. Τα δενδρώδη είδη που συμβιώνουν καλύτερα με την μαύρη τρούφα είναι η χνουδωτή δρυς (Q. pubesceus), η ευθύφλοια δρυς (Q. cerris), η άρια (Q. Ilex), η φουντουκιά (Corylus avellana), η φλαμουριά (Tilia sp.), ο γαύρος (Carpinus orientalis και C. Betulus), η οστρυά (Ostrya carpinofolia), η κουκουναριά (Pinus pinea), η Χαλέπιος (P. halepensis) και η τραχεία πεύκη (P. brutia).

Εδαφοκλιματικές απαιτήσεις και προϋποθέσεις εγκατάστασης

Για την καλλιεργεια της τρούφας απαιτείται η φύτευση κατάλληλων φυτικών ειδών, μολυσμένων με τον μύκητα. Πρωταρχικής σημασίας είναι οι εδαφικές συνθήκες για να επιτευχθεί η συμβίωση του δενδρου με τον μύκητα. Ετσι καταλληλα χωράφια θεωρούνται:

 • Αυτά που βρίσκονται σε υψομετρική ζώνη. [Β. Ελλάδα από 300-700 μ. (ζώνη δρυός), για την Κεντρική Ελλάδα 400-800μ., ενώ για την Πελοπόννησο και Κρήτη 500-1.000 μ.]. Γενικά όπου υπάρχουν δρυοδάση (Quercus spp.) και αλκαλικά εδάφη επιτρέπουν την ανάπτυξη της τρούφας στην χώρα μας.
 • Αυτά που είναι επικλινή (σε πλαγιές) σε ορεινά και ημιορεινά, φτωχά σχετικά εδάφη, χωρίς όμως να αποκλείονται τα επίπεδα εδάφη, εάν αποστραγγίζουν ικανοποιητικά και υπάρχει ανέξοδος τρόπος άρδευσης.
 • Τα αμμοαργιλώδη, αμμοπηλώδη (μέτρια ελαφρά) ή ακόμη και χαλικώδη (περιεκτικότητα σε άμμο >40% ή άμμο+ιλύ >70%), με περιεκτικότητα σε άργιλο 20-30%.
 • Τα ασβεστούχα δηλ. μέτρια αλκαλικά (με οξύτητα pH 7,4-8,4). Το κατάλληλο pH για την καλλιέργεια της μαύρης μελανόσπορης τρούφας (Tuber melanosporum) είναι 7.9 (εύρος pH 7,6-8,4). Για τη μαύρη θερινή τρούφα (Tuber aestivum) το ιδανικό pH είναι 7,7-7,8 (εύρος 7,4-8,2) (www.minagric.gr).

Καλλιεργητικές τεχνικές

Η καλλιέργεια της τρούφας είναι σχετικά εύκολη, αφού δεν απαιτεί ιδιαίτερες καλλιεργητικές τεχνικές. Πριν την εγκατάσταση της καλλιέργειας προτείνεται βαθύ όργωμα εάν το επιτρέπουν οι συνθήκες ή χρήση ρίπερ σε σταυρωτή και διαγώνια διάταξη μέχρι βάθος 30-40 εκατ. ανάλογα με τα αποτελέσματα της εδαφολογικής ανάλυσης. Σε πολύ φτωχά χωράφια μπορεί να επιτραπεί μόνο μία φορά οργανική λίπανση πριν από τη φύτευση. Κατά κανόνα όμως απαγορεύονται τα λιπάσματα και κάθε μορφής φυτοφάρμακα, διότι υπάρχει κίνδυνος ανατροπής της δυναμικής ισορροπίας των μικροοργανισμών μέσα στο έδαφος.

Θεωρείται δύσκολη καλλιέργεια;

Η καλλιέργεια της τρούφας είναι σχετικά εύκολη, αφού δεν απαιτεί ιδιαίτερες καλλιεργητικές τεχνικές.

Μετά την εγκατάσταση της καλλιέργειας, για την καλύτερη ανάπτυξη των νεαρών δενδρυλλίων και για καλύτερες αποδόσεις, απαιτείται άρδευση την άνοιξη και επιφανειακό σκάλισμα γύρο από κάθε δέντρο. Είναι αναγκαίος ο έλεγχος των ζιζανίων 2-3 φορές κατά τη διάρκεια της αυξητικής περιόδου με ελαφρύ χορτοκοπτικό μηχάνημα. Επιφανειακό φρεζάρισμα μέχρι βάθους 2-4 εκατ. (καλύτερη είναι η χρήση καταστροφέα) επιτρέπεται μόνο τον Ιούνιο του πρώτου έτους. Βαριά μηχανήματα πρέπει να αποφεύγονται διότι συμπιέζουν το έδαφος.

Αν χρησιμοποιηθούν φουντουκιές, συνιστάται να απομακρύνονται τα φύλλα κάθε φθινόπωρο μετά το 4-5 έτος διότι μειώνουν το pH του έδαφος. Αν υπάρχουν περίοδοι ανομβρίας πάνω από  15 ημέρες κατά την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου-Σεπτεμβρίου, τότε χρειάζονται ποτίσματα. Συνιστάται η εγκατάσταση πλαστικής δεξαμενής στο υψηλότερο σημείο σε επικλινή κτήματα και συστήματος στάγδην άρδευσης (σταγονίδια) ενώ μετά το 6-8 έτος συνιστώνται οι μικροί καταιωνιστήρες (μπεκάκια) (http://www.geotee-anmak.gr) .

Συγκομιδή και αποδόσεις

Η συγκομιδή γίνεται με εκπαιδευμένα σκυλιά ή θηλυκά χοιρίδια, κατά την διάρκεια του χειμώνα. Κατάλληλες ράτσες σκύλων είναι τα Λαμπραντόρ, Γκριφόν, Επανιέλ Μπρετόν, Αγγλικά Πόϊντερ και η Ιταλική ράτσα Lagotto. Αρκετοί συλλέκτες χρησιμοποιούν και ημίαιμα σκυλιά. Τώρα πλέον υπάρχουν εκπαιδευμένα σκυλιά και στην Ελλάδα.

Ποια είναι η απόδοση τους ανά στρέμμα;

Ποιο έτος ξεκινούν να παράγουν;

Η απόδοση της παραγωγής επηρεάζεται από τις καλλιεργητικές φροντίδες και από το είδος των δένδρων που χρησιμοποιούνται. Για παράδειγμα οι δρύες έχουν αργό ρυθμό ανάπτυξης και αρχίζουν να παράγουν τρούφες κατά το 8ο έτος από την εγκατάσταση τους, ενώ η φουντουκιά και η φλαμουριά κατά το 5ο έτος. Στην Ελλάδα δεν έχουμε πλήρη δεδομένα παραγωγής τρουφοκαλλιέργειας, επειδή βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο. Οι εκτιμήσεις είναι ενδεικτικές, επειδή προέρχονται από την Ιταλία και τα οικονομικά στοιχεία κυμαίνονται ανάλογα µε το είδος του δασικού δέντρου και του είδους της καλλιεργούμενης τρούφας. Οι Ιταλοί αναφέρουν για τη χώρα τους σε καλλιέργειες δρυός ηλικίας 15 ετών παραγωγή φτάνει τα 4-5 κιλά ανά δέντρο. Υπόψη ότι µια κανονική φυτεία δρυός περιλαμβάνει 50 δένδρα ανά στρέμμα. Συνεπώς έχουν 200-250kg/στρ. Ακόμη αναφέρεται ότι καλλιέργεια δρυός ηλικίας 3 ετών αποδίδει περίπου 0,5 κιλό τρούφας ανά δέντρο. Οι τιμές παραγωγού ποικίλουν ανάλογα µε το είδος της τρούφας. Η λευκή τρούφα (που έχει όμως εξωτερικό χρώμα µπεζ-καστανό) είναι η ακριβότερη. Ως τιμές παραγωγού αναφέρονται 1.000 έως 2.000 ευρώ ανά κιλό τρούφας. Η γαλλική αγορά απορροφά τις τρούφες σε μεγάλες ποσότητες και µε τις υψηλότερες τιμές. Πάντως και µε πάρα πολύ μικρότερη τιμή, τα έσοδα των τρουφοκαλλιεργητών θα είναι πάρα πολύ καλά.

Προϊόντα

Οι ελληνικές εταιρίες εμπορεύονται φρέσκιες τρούφες αλλά και πλήθος μεταποιημένων προϊόντων, όπως σάλτσα τρούφας, λάδι τρούφας, αλάτι με τρούφα, μέλι με τρούφα, βούτυρο τρούφας. Διατίθενται επίσης συσκευασμένες ολόκληρες, τριμμένες και τρούφες σε φέτες.

Πλεονεκτήματα

 •     Είναι εξαιρετικά γαστρονομικό προϊόν
 •     Είναι βιολογική καλλιέργεια
 •     Συμμετέχει στις προωθούμενες καλλιέργειες
 •     Αποδίδει ικανοποιητικό εισόδημα
 •     Δεν απαιτεί εξειδικευμένο εξοπλισμό
 •     Απαιτεί ελάχιστες καλλιεργητικές φροντίδες
 •     Απορροφάται από την αγορά
 •     Αξιοποιεί ορεινά αγροτεμάχια
 •     Υπάρχει η δυνατότητα εξαγωγών

Θέλεις να μάθεις περισσότερα;

Συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ή επικοινωνήστε μαζί μας για να σας καθοδηγήσουμε.


Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας