αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Αλεξανδρινού | Καλλιεργητικές Τεχνικές

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 4.00 out of 5)

Loading...

Το Αλεξανδρινό, Euphorbia pulcherrima (Ευφορβία η κομψοτάτη) ή το αστέρι της Βηθλεέμ είναι το “Λουλούδι των Χριστουγέννων”, καθώς ανθίζει από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο και η ανθοφορία του διαρκεί 6-8 εβδομάδες.

| Τα Φυτά του Χειμώνα |

 

Μορφολογικά χαρακτηριστικά

Το Αλεξανδρινό είναι ένας πολυετής θάμνος που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 4 m στο ύψος. Τα άνθη του Αλεξανδρινού είναι ερμαφρόδιτα, αλλά δεν είναι αυτά που προσδίδουν την καλλωπιστική αξία στο φυτό. Αυτήν την οφείλει στα μεταμορφωμένα φύλλα που αναπτύσσονται γύρω από τα άνθη και τα προστατεύουν και τα οποία ονομάζονται παράφυλλα ή βράκτια. Πρόκειται για ένα εξωτικό φυτό που κατάγεται από τα τροπικά δάση του Μεξικού και είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο με την ονομασία ποϊνσέτια (poinsettia). Σήμερα καλλιεργείται εκτός από το κόκκινο χρώμα και σε ροζ, φούξια, κίτρινο, κρεμ ή άσπρο. 

 

Εδαφοκλιματικές Απαιτήσεις

Έδαφος

Το Αλεξανδρινό ευδοκιμεί σε εδάφη με pH 5,5 έως 6,5. Σε περίπτωση που το τοποθετήσουμε σε γλάστρα, πραγματοποιείται η παρασκευή του εδαφικού μείγματος το οποίο αποτελείται από :

  1. Ένα μέρος περλίτη ή ζεόλιθου ή άμμου ποταμίσιας
  2. Ένα μέρος τύρφης όξινης αντίδρασης
  3. Ενάμιση μέρος καλής ποιότητας συσκευασμένου χώματος ελαφρώς όξινης αντίδρασης
  4. Μισό μέρος κομπόστ, ουδέτερης αντίδρασης

Κλίμα

Για υγιή ανάπτυξη, ένα αλεξανδρινό χρειάζεται φωτεινό και θερμό μέρος. Δεν θα πρέπει να εκτίθεται άμεσα στον ήλιο ή σε ισχυρό αέρα.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είναι σημαντικό να μην εκτίθεται το φυτό άμεσα στον ήλιο. Ωστόσο, εφ’ όσον βρίσκεται στην κατάλληλη σκιά, το αλεξανδρινό σας μπορεί να τοποθετηθεί και σε περβάζι.

Το χειμώνα, μια-δυο ώρες την ημέρα στον ήλιο δεν βλάπτουν το φυτό σας. Παρ’ όλα αυτά, το αλεξανδρινό θα πρέπει να λαμβάνει λιγότερο από 12 ώρες φωτός / ήλιου ανά ημέρα, έτσι ώστε τα φύλλα του να μπορέσουν να αναπτύξουν σωστά τα πολύχρωμες, έντονες αποχρώσεις τους.

Επίσης, είναι σημαντικό να έχουμε την γλάστρα του αλεξανδρινού μακριά από θερμαντικά σώματα όπως τζάκι και καλοριφέρ για να αποφύγουμε το στρίψιμο των φύλλων του.

 

Καλλιεργητικές Τεχνικές

Πότισμα

Το αλεξανδρινό έχει μεγάλη ανάγκη σε πότισμα, για να αναπτυχθεί σωστά και να ανθοφορήσει. Χρειάζεται όμως προσοχή καθώς μεγάλη ποσότητα νερού γύρω από τις ρίζες του μπορεί να προκαλέσει και πτώση των φύλλων του. Για το λόγο αυτό καλό θα ήταν να ποτίζετε όταν το χώμα του θα είναι στεγνό.

Την περίοδο της άνοιξης που έχουμε μεταφυτεύσει το αλεξανδρινό, ποτίζουμε συχνότερα, περίπου 2 φορές τη βδομάδα, για να αναπτύξει καλό ριζικό σύστημα. Την περίοδο του καλοκαιριού που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες και συνθήκες καύσωνα ποτίζουμε κάθε 2 μέρες, ενώ το φθινόπωρο το πότισμα γίνεται 1-2 φορές την εβδομάδα ανάλογα και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν.

 Λίπασμα

Οι ανάγκες του αλεξανδρινού σε λίπασμα εξαρτώνται από το μέρος διατήρησής του. Αν διατηρείται σε γλάστρα θα χρειαστεί ειδικού τύπου υγρό λίπασμα μία φορά το μήνα από την άνοιξη έως και το τέλος φθινοπώρου, ενώ αν διατηρείται στον κήπο θα χρειαστεί κοκκώδες λίπασμα στην αρχή της άνοιξης και στην αρχή του φθινοπώρου. Κατά τον χειμώνα το λίπασμα θα πρέπει να αποφεύγεται καθώς το αλεξανδρινό διατηρείται σε εσωτερικό χώρο.

Κλάδεμα

Το κλάδεμα γίνεται πάντα μετά το τέλος της ανθοφορίας, γύρω στον Απρίλιο, όταν τα λουλούδια και τα βράκτεια φύλλα μαραίνονται και πέφτουν, ώστε να δυναμώσει η νέα βλάστηση. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί κατά την εργασία αυτή και να φοράμε γάντια, γιατί οι βλαστοί περιέχουν ένα γαλακτώδη χυμό που προκαλεί φαγούρα. Kλαδεύουμε αφήνοντας 2-3 οφθαλμούς σε κάθε κλαδί.

Μεταφύτευση

Αν θέλουμε να αλλάξουμε γλάστρα στο Αλεξανδρινό το κάνουμε αρχές καλοκαιριού, προσέχοντας να μην ενοχλήσουμε τις ρίζες του φυτού. Μπαίνουμε στη διαδικασία αυτή, μόνο όταν το φυτό είναι πολύ μεγάλο για τη γλάστρα του και χρησιμοποιούμε πάντα χώμα αφράτο, μείγμα τύρφης και περλίτη. Στη συνέχεια, αρχίζουμε να ποτίζουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα φυτά μας και χρησιμοποιούμε ένα υγρό λίπασμα κάθε 15-20 ημέρες περίπου. Κρατάμε τη γλάστρα στο μπαλκόνι μας, σε φωτεινό σημείο, μακριά όμως από τις ακτίνες του ήλιου. Το καλοκαίρι, χρειάζεται αρκετό νερό και τις πολύ ζεστές ημέρες ίσως χρειαστεί να ποτίζουμε καθημερινά, φροντίζοντας όμως να έχει πολύ καλή αποστράγγιση.

Πολλαπλασιασμός

Μπορούμε εύκολα να δημιουργήσουμε τα δικά μας καινούρια φυτά αλεξανδρινού, για να στολίσουμε τη γιορτινή περίοδο. Αυτό γίνεται κυρίως με δύο τρόπους :

  • Φυτεύοντας σπόρο
    Παίρνουμε τους σπόρους από το αλεξανδρινό όταν αρχίζουν και γίνονται καφέ στα τέλη του χειμώνα και τους αφήνουμε να στεγνώσουν στο χώμα. Στη συνέχεια, μέσα στην άνοιξη φυτεύουμε σε μικρές γλάστρες φυτωρίου 2-3 σπόρους σε κάθε γλαστράκι, σε βάθος 2-3 εκατοστών. Μετά από 1-2 εβδομάδες θα φυτρώσουν οι σπόροι και αφού μεγαλώσουν λίγο τα φυτά και φτάσουν σε ύψος περίπου 10 εκατοστων, κρατάμε το πιο δυνατό φυτό, αφαιρώντας τα υπόλοιπα. Μετά από 2-3 μήνες, το αλεξανδρινό μας θα έχει αναπτυχθεί αρκετά και μπορούμε να το μεταφυτέψουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα.
  • Κόβοντας κλαδάκια που ονομάζουμε μοσχεύματα
    Για τον πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα, την περίοδο του καλοκαιριού κόβουμε τμήματα βλαστού (μοσχεύματα) μήκους 15 εκατοστών από την κορυφή του φυτού. Aφού αφαιρέσουμε τα 2/3 των φύλλων από την βάση του μοσχεύματος, τα φυτεύουμε σε γλάστρες φυτωρίου με μίγμα φυτοχώματος γενικής χρήσης και άμμου σε αναλογία 2:1. Για να αυξήσουμε το ποσοστό επιτυχίας του πολλαπλασιασμού, είναι καλό να χρησιμοποιούμε ορμόνη ριζοβολίας στη βάση του μοσχεύματος. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε τα νέα φυτά αλεξανδρινού θα έχουν σχηματίσει πλούσιο ριζικό σύστημα μετά από περίοδο 7-8 εβδομάδων και θα μπορούμε να τα μεταφυτέψουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα.

Εχθροί και ασθένειες

Κυρίως προσβάλεται από μύκητες εδάφους του γένους Pythium, Rhizoctonia, Phytophthora ή Botrytis cinerea. Η χαρακτηριστική προσβολή φαίνεται στην ρίζα, οι οποίες σε αντίθεση με τις υγιείς ρίζες που είναι λευκές, έχουν πιο σκούρο χρωματισμό. Για να προλάβουμε τις ασθένειες, ελέγχουμε τα ποτίσματά μας, ενώ φροντίζουμε να υπάρχει τέλεια αποστράγγιση, διαφορετικά προτείνεται να γίνει μεταφύτευση. Επίσης φροντίζουμε να υπάρχει καλός αερισμός στο φύλλωμα των φυτών και μειωμένη ατμοσφαιρική υγρασία. Σε περίπτωση προσβολής, ψεκάζουμε ή ριζοποτίζουμε, ανάλογα με την περίπτωση με το κατάλληλο μυκητοκτόνο.

Από τα έντομα ο κύριος εχθρός που προσβάλει το Αλεξανδρινό είναι ο αλευρώδης. Μπορεί να αντιμετωπιστεί με την χρήση κατάλληλων φυτοφαρμάκων ή βιολογικών σκευασμάτων, πάντα σύμφωνα με την καθοδήγηση ειδικού.

 

Γιατί ονομάστηκε λουλούδι των Χριστουγέννων...

Υπάρχουν αρκετές εκδοχές..

Μία από αυτές είναι ότι  το  χρώμα παραπέμπει σημειολογικά στην πολύχρωμη, φωτεινή διάθεση των Χριστουγέννων.

Λέγεται ότι ένας Γερμανός μετανάστης εν ονόματι Έκε, είχε την ιδέα να πουλήσει τα πρώτα κλαδιά Αλεξανδρινού με την επωνυμία «Λουλούδι των Χριστουγέννων», κάτι το οποίο αποδείχθηκε ιδιοφυιές.

Ο πρώτος πρέσβης της Αμερικής στο Μεξικό Joel Poinsett έφερε το φυτό αυτό μαζί του από τη νότια Αμερική κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Μία ιστορία ιδιαίτερα συγκινητική, αναφέρει ότι ένα μικρό κορίτσι το έκανε δώρο στον Χριστό με πολλή αγάπη, τη χρονιά που αρρώστησε η μητέρα του και δεν είχε χρήματα για να προσφέρει κάτι περισσότερο.

 Έτσι σιγά σιγά το Αλεξανδρινό θεωρήθηκε ως το “κλασσικό” φυτό των Χριστουγέννων.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Επικοινωνήστε μαζί μας ή συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!


 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας