αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Γαριδάκι | Καλλιεργητικές Τεχνικές

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5.00 out of 5)

Loading...

Το Γαριδάκι ή αλλιώς Βελοπερόνη (Belloperone guttata) είναι αειθαλής θάμνος της οικογένειας των ακανθών. Προέρχεται από το Μεξικό και πήρε το όνομά του από τον Αμερικανό βοτανολόγο Townshend Stith Brandegee.

 

| Τα Φυτά του Φθινοπώρου |

 

Μορφολογικά Χαρακτηριστικά

Η ονομασία του προέρχεται από τα πολύχρωμα μεταμορφωμένα φύλλα του που μοιάζουν με σώμα γαρίδας, τα οποία καλύπτουν το μικρό άνθος που εμφανίζεται στην κορυφή. Το γαριδάκι είναι ένα πολυετές φυτό που κατάγεται από τις τροπικές περιοχές της κεντρικής Αμερικής και αναπτύσσεται συνήθως σε μορφή θάμνου με λεπτούς διακλαδιζόμενους βλαστούς και σκουροπράσινα φύλλα.Το ύψος του φτάνει το 1 μέτρο ενώ το πλάτος του τα 50-60 εκατοστά. Τα χρωματιστά βράκτια (μεταμορφωμένα) φύλλα του είναι αυτά που ξεχωρίζουν με μοναδικές αποχρώσεις του κίτρινου, κόκκινου και κεραμιδί. Η ανθοφορία του ξεκινάει την άνοιξη μέχρι το τέλος του φθινοπώρου. Είναι αρκετά ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Οι πιο διαδεδομένες ποικιλίες του φυτού είναι οι εξής :

  • Μεξικάνικο γαριδάκι (Mexican shrimp plant): Ξεχωρίζει με τα κρεμαστά βράκτια φύλλα κεραμιδί, ροζέ και κόκκινου χρώματος ενώ τα κανονικά φύλλα του διαθέτουν οβάλ σχήμα και μήκος 3-7 εκατοστών. Φτάνει συνήθως σε ανάπτυξη μέχρι το ένα μέτρο και πλάτος 60-70 εκατοστά.
  • Χρυσό ή κίτρινο γαριδάκι (Golden, yellow shrimp plant): Χαρακτηρίζεται από βράκτια φύλλα σε έντονο κίτρινο χρώμα ενώ τα κανονικά φύλλα του είναι στενόμακρα και φτάνουν σε μήκος 10 εκατοστών. Μπορεί να φτάσει σε ανάπτυξη μέχρι και τα δύο μέτρα σε ζεστό περιβάλλον, ωστόσο είναι πιο ευαίσθητο στην παγωνιά του χειμώνα.

Εδαφοκλιματικές Απαιτήσεις

Έδαφος

Αναπτύσσεται καλά σε όλα τα εδάφη αλλά προτιμά τα αμμώδη και ή αργιλώδη με καλή αποστράγγιση.

Κλίμα

Επιλέγουμε προστατευμένη θέση που διαθέτει δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό. Αποφεύγουμε τη βορινή έκθεση λόγω έντονης παγωνιάς και τη νότια έκθεση λόγω έντονης ηλιοφάνειας. Το γαριδάκι προτιμά ζεστές και ημισκιερές θέσεις. Αποφεύγουμε να φυτεύουμε το γαριδάκι σε ηλιόλουστα σημεία, καθώς ο δυνατός μεσημεριανός ήλιος του καλοκαιριού μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στα φύλλα του και να καταστρέψει την ανθοφορία του. Επίσης, το φυτό γαρίδα ευδοκιμεί σε τροπικές υγροθερμικές συνθήκες. Είναι σχετικά ανθεκτικό στο κρύο του χειμώνα και στην ξηρασία του καλοκαιριού. Σε περιοχές με κρύους χειμώνες, προτιμάμε να φυτεύουμε το μεξικάνικο γαριδάκι, καθώς το κίτρινο γαριδάκι είναι πιο ευαίσθητο στο κρύο.

 

Καλλιεργητικές Τεχνικές

Πότισμα

Για να πετύχουμε πλούσια ανθοφορία και ανάπτυξη πρέπει να ποτίζουμε από άνοιξη μέχρι φθινόπωρο με συχνότητα 2 φορές τη βδομάδα την άνοιξη και κάθε 2 μέρες το καλοκαίρι. Την φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο κάνουμε έλεγχο στο χώμα αν έχει στεγνώσει πριν ποτίσουμε.

Λίπανση

Εφαρμόζουμε τακτικά λίπανση με υγρό υδατοδιαλυτό λίπασμα κάθε δυο βδομάδες από την άνοιξη ως το φθινόπωρο για να πετύχουμε έντονη ανθοφορία. Τον χειμώνα δεν χρειάζεται να εφαρμόσουμε λίπανση.

Κλάδεμα

Η κατάλληλη περίοδος για να κλαδέψουμε το γαριδάκι είναι τέλος φθινοπώρου/αρχές άνοιξης για να διαμορφώσουμε το σχήμα του φυτού και να μην κρεμάσουν τα κλαδιά. Περιορίζουμε το μήκος των βλαστών για να ενισχυθεί η νέα βλάστηση. Το καλοκαίρι το μόνο που χρειάζεται είναι να αφαιρέσουμε τα ξερά άνθη που ίσως υπάρχουν.

Πολλαπλασιασμός

Δύο είναι οι επικρατέστεροι τρόποι πολλαπλασιασμού του :

  • Πολλαπλασιασμός με διαίρεση ριζωμάτων : Στις αρχές της άνοιξης πριν την έναρξη της ανθοφορίας και αφού έχουμε κλαδέψει τα φυτά, διαχωρίζουμε τα ριζώματά του μαζί με τους βλαστούς συνήθως σε δύο μικρότερα τεμάχια και τα τοποθετούμε σε καινούριες γλάστρες ή τα μεταφυτεύουμε σε κάποιο σημείο του κήπου.
  • Πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα : Την περίοδο της άνοιξης, κόβουμε τμήματα βλαστών μήκους περίπου 10 εκατοστών από βλαστούς του γαριδακιού που δεν έχουν λουλούδια και τα φυτεύουμε σε γλάστρες φυτωρίου που διατηρούμε για 6-7 εβδομάδες σε δροσερό περιβάλλον μέχρι να ριζώσουν. Μπορούμε στη συνέχεια να τα μεταφυτέψουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα ή απευθείας στο έδαφος.

Μεταφύτευση

Eπιλέγουμε γλάστρα μεσαίου μεγέθους διαμέτρου και ύψους περίπου 20-30 εκατοστών που διαθέτει τρύπες στη βάση για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει. Γεμίζουμε τη γλάστρα με εμπλουτισμένο φυτόχωμα γενικής χρήσης που διαθέτει περλίτη και ελαφρόπετρα και περιέχει τα απαίτητα θρεπτικά στοιχεία για την καλή ανάπτυξη του φυτού.

 

Εχθροί και Ασθένειες

Εχθροί

Το γαριδάκι προσβάλλεται στο φύλλωμά του από μελίγκρα, αφίδες, νηματώδεις και τετράνυχο. Μπορούμε να ψεκάσουμε με αυτοσχέδιο σκεύασμα που φτιάχνουμε διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο νερό προλητπικά. Σε περίπτωση που το φυτό έχει ήδη προσβληθεί, πρέπει να εφαρμόσουμε θερινό πολτό και η φυσική πυρεθρίνη από κάποιο γεωπονικό καταστήμα πάντα με προσοχή στις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα του σκευάσματος.

Ασθένειες

Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο πότισμα του φυτού καθώς αν το ποτίσουμε πολύ μπορεί να σαπίσουν οι ρίζες του. Επίσης, αν προσβληθεί από μύκητες μπορεί να προκληθεί σήψη ριζών. Σύμπτωμα της σήψης ριζών είναι οι νεκρωτικές κηλίδες στα φύλλα.

 

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Επικοινωνήστε μαζί μας ή συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας