αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Ελάτης | Καλλιεργητικές Τεχνικές

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5.00 out of 5)

Loading...

H Eλάτη, ή αλλιώς το γνωστό Έλατο απάνταται σε όλο το κόσμο, σε βουνά ποικίλων ειδών. Τα Χριστούγεννα, είθισται να στολίζεται με διάφορα διακοσμητικά και να αποτελεί το σήμα κατατεθέν για την έναρξη της εορταστικής περιόδου.

| Tα Φυτά των Χριστουγέννων |

Μορφολογικά Χαρακτηριστικά

Η ελάτη είναι δέντρο ύψους 15-60 m, ανάλογα με το είδος και διαμέτρο κορμού περίπου 0,5–4 m σε ώριμη ηλικία.  Είναι ένα δέντρο με στενή κόμη, καλό κορμό και σχετικά λεπτά κλαδιά. Τα φύλλα είναι επίπεδα. Το ριζικό της σύστημα χαρακτηρίζεται ως μέτριο βαθύ και έντονο. Η έναρξη της σπερμοπαραγωγής γίνεται σε ηλικία 20-50 ετών και φτάνει στο μέγιστο της σε ηλικία 60-100 ετών. Οι σπόροι της έχουν μικρή φυτρωτική ικανότητα και η φύτρωση τους γίνεται 2-4 εβδομάδες μετά τη σπορά. Η αύξηση της σε ύψος γίνεται πολύ αργά και φτάνει στο μέγιστο στην ηλικία των 40-60 ετών. Η διάρκεια ζωής της είναι από 300 ως 500 έτη.

Εδαφοκλιματικές Απαιτήσεις

Έδαφος

Η ελάτη είναι είδος σκιόφυτο και αντέχει σε σκίαση 50 με 100 έτη, ενώ, αν ελευθερωθεί, έχει τη δυνατότητα να αναπτύσσεται γρήγορα. Συναντάται σε εδάφη πλούσια σε οργανική ύλη και θρεπτικά συστατικά.

Kλίμα

Τα είδη της ελάτης απαντώνται στη ζώνη οξιάς-ελάτης και είναι προσαρμοσμένα στο ορεινό μεσογειακό κλίμα.

Καλλιεργητικές Τεχνικές

Φύτευση

Θα πρέπει το σημείο που θα επιλεγεί στον κήπο, να έχει γόνιμο χώμα, μη συνεκτικό και τους καλοκαιρινούς μήνες να μην το “χτυπάει” πολλές ώρες ο ήλιος.

Άρδευση

Τα έλατα δεν αγαπούν τη ζέστη και γι αυτό πρέπει τις ζεστές ημέρες να τα καταβρέχουμε στα φύλλα. Το καλοκαιρινό πότισμα πρέπει να είναι τακτικό, περίπου ανά 2 ημέρες.

Λίπανση

Γενικά τα δέντρα της ελάτης χρειάζονται 2-3 φορές λίπανση την άνοιξη, με ειδικό κατά προτίμηση λίπασμα για κωνοφόρα. 

Εχθροί και Ασθένειες

Τα έλατα έχουν γενικά αργή ανάπτυξη και δεν προσβάλονται εύκολα από ασθένειες και εχθρούς. Προσβάλλεται από τον ιξό (Viscum album) και από σηψιρριζίες όπως Armelaria melea, Agrobacterium tumefaciens κλπ. Επίσης δημιουργούνται προβλήματα από ζώα όπως τα γίδια, τα πρόβατα, το ζαρκάδι και ο σκίουρος που τρώνε τους σπόρους των κουκουναριών, καθώς και από τις κάμπιες κάποιων λεπιδόπτερων.

Η ιστορία του “Δένδρου των Χριστουγέννων”…

Το δένδρο των Χριστουγέννων ή χριστουγεννιάτικο δένδρο απoτελεί σήμερα ένα διεθνές χριστουγεννιάτικο έθιμο. Ως Χριστουγεννιάτικο σύμβολο – έθιμο φέρεται από τον 8ο αιώνα, όταν ο Άγιος Βονιφάτιος θέλησε περί το 750 να εξαλείψει την μέχρι τότε αποδιδόμενη ιερότητα των «ειδωλολατρών» στην βελανιδιά αντικαθιστώντας την με το Έλατο, δηλαδή το δένδρο των Χριστουγέννων.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;
Επικοινωνήστε μαζί μας ή συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας