αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Μανταρινιάς | Καλλιεργητικές τεχνικές

Μοιράσου το:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (11 votes, average: 5,00 out of 5)

Loading...

Το δέντρο της μανταρινιάς (Citrus reticulata),  είναι πιο ανθεκτικό στην ξηρασία από τον καρπό. Είναι αειθαλές, και συναντάται συνήθως σε τροπικά και υποτροπικά κλίματα.

μανταρίνια

Εδαφοκλιματικές απαιτήσεις

Θερμοκρασία

Είναι το πιο ανθεκτικό στο κρύο από όλα τα εσπεριδοειδή. Οι καρποί της όμως λόγω του μεγέθους και του λεπτού φλοιού, αντέχουν λιγότερο στο ψύχος. Καλλιεργείται από παραθαλάσσιες έως και ημιορεινές περιοχές. Η καλύτερη ποιότητα καρπών επιτυγχάνεται, όταν κατά την διάρκεια της άνθησης μέχρι και της ωρίμανσης των καρπών, η θερμοκρασία κυμαίνεται από 24 έως 26˚C.

Έδαφος

Η μανταρινιά ευδοκιμεί σε αμμώδη, γόνιμα, ελαφριά εδάφη. Απαιτούν συνεχή λίπανση , άρδευση και αερισμό. Δεν ανέχεται την ύπαρξη ανθρακικού ασβεστίου, ενώ το pH κυμαίνεται από 5 – 8.

Άρδευση

Η μανταρινιά καλλιεργείται σε ξηροθερμικές περιοχές, πριν την εγκατάσταση του οπωρώνα πρέπει να έχει εξασφαλιστεί μόνιμη και ικανοποιητική ποσότητα νερού για άρδευση. Η ποσότητα και συχνότητα νερού εξαρτάται από τις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής. Οι καλύτεροι τρόποι άρδευσης είναι με σταγόνες και εκτοξευτήρες χαμηλής παροχής.

Κατά το στάδιο της ωρίμανσης , θα πρέπει να επικρατεί ξηρασία, διαφορετικά η υγρασία προκαλεί εμφάνιση της υδαρής κηλίδωσης.

Καλλιεργητικές Τεχνικές

Πολλαπλασιασμός

Η μανταρινιά πολλαπλασιάζεται με σπόρο, με μοσχεύματα και με εμβολιασμό της επιθυμητής ποικιλίας πάνω στο κατάλληλο υποκείμενο (είτε με ενοφθαλμισμό είτε με εγκεντρισμό).

Λίπανση

Οι ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά καθορίζονται ύστερα από χημική ανάλυση του εδάφους και των φύλλων. Σε περίπτωση που εφαρμόζεται συνδυασμένη άρδευση- λίπανση, τα λιπάσματα πρέπει να είναι υδατοδιαλυτά και οι λιπαντήρες να διατηρούνται σε καλή κατάσταση, ώστε να διασφαλίζεται η ορθή κατανομή του λιπάσματος.

Κλάδεμα

Κατά τη φύτευση, κλαδεύεται σε ύψος 70-80 cm, προκειμένου να διαμορφωθούν βραχύκορμα δέντρα. Σε συστηματική φυτεία, διαμορφώνεται σε σχήμα ελεύθερου σφαιρικού. Σε γερασμένα δέντρα εφαρμόζεται το κλάδεμα ανανέωσης της κόμης με βράχυνση των βραχιόνων, η νέα κόμη αποκτάται σε 2-3 χρόνια.

Γνωρίζεις τις υπόλοιπες ποικιλίες Εσπεριδοειδών;

Εχθροί και Ασθένειες

Οι εχθροί της μανταρινιάς είναι ενδεικτικά :

  • Κόκκινη ψώρα
  • Αφίδες
  • Μύγα της Μεσογείου
  • Φυλλοκνίστης
  • Νηματώδης
  • Σκωριώδης αράχνη

Ενώ οι ασθένειες της μανταρινιάς :

  • Καπνιά
  • Κομμίωση του λαιμού
  • Ξηρή σηψιρριζία

Μάθε περισσότερα!

Πως;

Επικοινώνησε μαζί μας ή συμπλήρωσε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!


Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας