αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Σέλινου | Καλλιεργητικές Τεχνικές

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (7 votes, average: 5.00 out of 5)

Loading...

Ένα από τα πιο μυρωδάτα αρωματικά φυτά!

Τώρα μπορείτε να μας ακούσετε από παντού! Aντί να διαβάσετε το άρθρο μας, μπορείτε να το ακούσετε απλά πατώντας Play!

   

Χαρακτηριστικά

Το σέλινο (Apium graveolens) είναι διετές φυτό αλλά καλλιεργείται συνήθως μόνο για ένα έτος. Είναι ποώδης αρωματικό φυτό που το ύψος του φτάνει μέχρι 100 cm. Οι καλλιεργούμενες ποικιλίες είναι Rapaceum και Dulce. Η πρώτη καλλιεργείται για την παραγωγή σελινόριζας και η δεύτερη για την παραγωγή του φύλλου. Η ρίζα του και τα φύλλα του είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β, C, και μέταλλα.

Εδαφοκλιματικές απαιτήσεις

Το σέλινο είναι ανθεκτικό στο κρύο. Για το φύτρωμα του απαιτεί μεγαλύτερες θερμοκρασίες σε σχέση  με τις θερμοκρασίες που χρειάζεται για την ανάπτυξη του. Καλλιεργείται σε εδάφη πλούσια σε οργανική ουσία με επάρκεια σε υγρασία. Το κατάλληλο pH είναι 6,5-7,5.

Καλλιεργητικές Τεχνικές

Σπορά

Η σπορά γίνεται σε σπόρια και αφού τα φυτά αποκτήσουν το κατάλληλο μέγεθος 15-20 cm γίνεται η μεταφύτευση τους. Αυτό που πρέπει να προσέξουν κατά την μεταφύτευση των φυτών στο χωράφι είναι οι θερμοκρασία την νύχτα να είναι μεγαλύτερη από 5 0C. Η επιφάνεια των σπορίων θα πρέπει να διατηρείται υγρή για να διευκολύνεται το φύτρωμα των σπόρων.  Το ριζικό του σύστημα είναι πασσαλώδες αλλά με τα την μεταφύτευση γίνεται θυσανώδες.   Οι προτεινόμενες αποστάσεις φύτευσης είναι 25-30 cm και 40-50 cm επί της γραμμής και μεταξύ των γραμμών, αντίστοιχα.

Είναι απαιτητικό είδος σε άρδευση;

Έχει μεγάλες ανάγκες σε νερό. Το πότισμα πρέπει να είναι σταθερό και  μην υποβάλλονται τα φυτά σε στρες. Καλύτερη μέθοδος άρδευσης είναι με αυλάκια γιατί η άρδευση με τεχνητή βροχή ευνοεί την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών.

Συγκομιδή

Ανάλογα με το σκοπό που καλλιεργείτε το σέλινο γίνεται και η συγκομιδή. Όταν καλλιεργείται για την παραγωγή σελινόριζας  ξεριζώνονται τα φυτά με προσοχή ώστε να μην σπάσει η ρίζα και στην συνέχεια αποκόπτεται το υπέργειο μέρος. Η συγκομιδή της ρίζας γίνετε όταν έχει διάμετρο 10-15 cm.

Όταν καλλιεργείται για το φύλλωμα του, γίνεται αποκοπή του φυλλώματος  χωρίς να ξεριζωθούν τα φυτά γιατί μετά την αποκοπή θα δώσουν καινούρια φύλλα.

 Λίπανση

Η λίπανση γίνετε με κοπριά και με ανόργανα λιπάσματα. Η κοπριά ενσωματώνεται στο έδαφος πριν την μεταφύτευση όπως και μια μικρή ποσότητα αζώτου. Το υπόλοιπο άζωτο εφαρμόζεται επιφανειακά  κατά τη  διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.

Εχθροί και Ασθένειες

Εχθροί του σέλινου:

  • Ψύλλα (Acidia heraclei),
  • Σιδηροσκώλικας (Agriotes lineatus) και
  • Heterodera schachtii.

Ασθένειες του σέλινου:

  • Περονόσπορος (Plasmpopara nivea),
  • Σεπτορίωση  του σέλινου (Septoria apicola),
  • Κερκόσπορα (Cercospora apii) και
  • Σκληροτίνια (Sclerotinia sclerotiorum).

Θέλεις μάθεις περισσότερα για την καλλιέργεια;

Επικοινωνήστε μαζί μας ή συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας