αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Μυκητολογικές Ασθένειες | Κλαδοσπορίωση

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5.00 out of 5)

Loading...

Aποτελεί την συνηθέστερη μυκητολογική ασθένεια πυρηνόκαρπων, και είναι γνωστή ως Κλαδοσπορίωση (Venturia carpophila). Ονομάζεται και “Φουζικλάδιο των Πυρηνόκαρπων” και προσβάλλει καλλιέργειες όπως αυτή της βερικοκιάς, της ροδακινιάς, της δαμασκηνιάς κ.α.

Χαρακτηριστικά

Η ασθένεια εμφανίζεται τόσο στις θερμοκηπιακές όσο και στις μη θερμαινόμενες καλλιέργειες. Η κλαδοσπορίωση οφείλεται στο μύκητα Fulvia fulvum. Η ασθένεια ευνοείται από υψηλή υγρασία (άριστη υγρασία μεγαλύτερη από 95%) και θερμοκρασία (άριστη 22-24°C). Ο μύκητας επιβιώνει στα υπολείμματα της προηγούμενης καλλιέργειας. Το μόλυσμα του παθογόνου μεταφέρεται κυρίως με τον άνεμο και τη βροχή (φυσική ή τεχνητή) και μπορεί να επιβιώσει για ένα χρόνο τουλάχιστον. Άλλοι τρόποι μεταφοράς των μολυσμάτων είναι τα ρούχα των εργατών, τα καλλιεργητικά εργαλεία και τα έντομα.

Συμπτώματα

Με σχετική υγρασία πάνω απο 85% μέσα σε 3 μέρες τα κονίδια βλαστάνουν προς μυκηλιακή υφή και το παθογόνο εισέρχεται στους φυτικούς ιστούς από τα στομάτια.

Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται όταν ο καρπός αποκτήσει το μισό μέγεθός του. Η ασθένεια προσβάλει μόνο τα φύλλα στην επιφάνεια των οποίων προκαλεί μικρές, επιφανειακές, κυκλικές, πράσινες λαδί κηλίδες, διαμέτρου μέχρι 5mm. Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται αρχικά στα κατώτερα φύλλα των φυτών. Οι κηλίδες αργότερα γίνονται μαύρες, ακανόνιστες και αποκτούν υφή «βελούδου» λόγω της αναπτύξεως των καρποφοριών του μύκητα. Με την πάροδο του χρόνου, οι κηλίδες γίνονται νεκρωτικές, ενώ η κάτω επιφάνεια τους καλύπτεται με ελαιοκαστανή εξάνθιση. Κάτω από ευνοϊκές συνθήκες, οι κηλίδες επεκτείνονται και καταλαμβάνουν μεγάλο τμήμα της επιφάνειας του φύλλου, που τελικά μαραίνεται, ξηραίνεται και πέφτει.

Συνθήκες ανάπτυξης

Η ασθένεια οφείλεται στο ασκομύκητα Fulvia fulvum, με ατελή μορφή Cladosporium carpophilum, ο οποίος προσβάλλει τα φύλλα και αναπτύσσεται μέσα στους ιστούς. Το παθογόνο διαχειμάζει σαν μυκήλιο στις κηλίδες των βλαστών, στις οποίες την άνοιξη, με υγρό καιρό και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες (περίπου 20°C), σχηματίζει τα σπόριά του (κονίδια). Τα κονίδια μεταφέρονται με τη βροχή και τον αέρα και είναι υπεύθυνα για τις πρωτογενείς μολύνσεις. Στα πρώτα στάδια της προσβολής η ασθένεια δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή.

Αντιμετώπιση

Η ασθένεια αντιμετωπίζεται με εφαρμογή καλλιεργητικών και χημικών μέτρων.

Για την αντιμετώπιση του παθογόνου συνιστάται η εφαρμογή μέτρων που μειώνουν την υγρασία και θερμοκρασία στο θερμοκήπιο (π.χ. καλός αερισμός, αραιή φύτευση, πότισμα τις πρωινές ώρες). Επιπλέον θα πρέπει να απομακρύνονται και να καταστρέφονται τα φυτικά μέρη ή ολόκληρα τα προσβεβλημένα φυτά αμέσως μόλις εμφανιστούν συμπτώματα της ασθένειας. Τέλος, πολύ αποτελεσματικοί εναντίον της ασθένειας είναι οι ψεκασμοί των φυτών με χαλκό (οξυχλωριούχο) 50 % WP, χαλκό (υδροξείδιο) 50 % WP.

Προσβαλλόμενες Καλλιέργειες

Η κλαδοσπορίωση του γένους Fulvia έχει μικρότερο εύρος ξενιστών. Μερικά από τα σημαντικότερα είδη που προσβάλλονται είναι η τομάτα, η  πατάτα, οι μελιτζάνες, πιπεριά, αγγούρι, κολοκύθι κ.α

  Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την καταπολέμηση της ασθένειας;

Επικοινωνήστε μαζί μας ή συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας