αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Σησαμέλαιο | Το εκλεκτό έλαιο

Μοιράσου το:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (13 votes, average: 4,77 out of 5)

Loading...

Πλούσιο σε  ω-6 λιπαρά, φυσικά αντιοξειδωτικά και βιταμίνη Ε, το σησαμέλαιο θωρακίζει τον ανθρώπινο οργανισμό χαρίζοντας του ζωντάνια και ευεξία.

sesame seeds

Το σησαμέλαιο είναι ένα εκλεκτό έλαιο το οποίο προέρχεται από τους σπόρους σουσαμιού. Είναι πολύ ανθεκτικό στο μαγείρεμα χάριν στην σησαμολίνη, ουσία που εμποδίζει την οξείδωση του ελαίου. Χρησιμοποιείται τόσο στην μαγειρική όσο και στην ζαχαροπλαστική και η θρεπτική του αξία προσεγγίζει αυτή του ελαιόλαδου.  Ανάλογα με τον τρόπο εξαγωγής του ελαίου, το σησαμέλαιο χρησιμοποιείται στην μαγειρική, στην ιατρική, την φαρμακευτική βιομηχανία και στην κοσμετολογία.

Διαδικασία Παραγωγής

Το σησαμέλαιο παράγεται από το σουσάμι. Το σουσάμι κατάγεται από τις θερμές περιοχές της Ασίας και ευδοκιμεί κυρίως σε ελαφρά ιζηματογενή, αμμοπηλώδη εδάφη που διατηρούν ικανοποιητική ποσότητα υγρασίας. Γενικά είναι ανθεκτικό στην ξηρασία και απαιτεί κλίμα θερμό για μακρύ χρονικό διάστημα, επειδή για να βλαστήσει ο σπόρος απαιτείται θερμοκρασία γύρω στους 18- 20ο C. Το σουσάμι δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σαν καλλιέργεια ενώ έχει μικρό αριθμό εχθρών και ασθενειών. Η συγκομιδή γίνεται είτε με εκρίζωση των φυτών είτε με θεριζοαλωνιστική μηχανή που χρησιμοποιείται στην συγκομιδή του αραβοσίτου στο οποίο λείπει το εκκοκκιστικό εξάρτημα. Επειδή υπάρχει κίνδυνος «τινάγματος» των σπόρων, για την αποφυγή των απωλειών, η συγκομιδή πρέπει να γίνεται όταν οι σπόροι είναι εντελώς ώριμοι και έχουν αρχίσει να ανοίγουν οι περισσότεροι λοβοί.

Η εξαγωγή του ελαίου του σουσαμιού όταν γίνεται με συμπίεση εν ψυχρώ προσφέρει ένα έλαιο πικρό, με σταθερή δομή, ελάχιστα αρωματικό, το οποίο χρησιμοποιείται άμεσα στην διατροφή. Όταν η εξαγωγή γίνει με την εν θερμώ μέθοδό ή με ειδικούς διαλύτες, τότε το έλαιο αυτό χρησιμοποιείται σαν βιομηχανικό έλαιο στην παραγωγή μαργαρίνης, την σαπωνοποιία, αλλά και στην παραγωγή χρωμάτων.

Ιδιότητες και Οφέλη 

Το σησαμέλαιο έχει πολλά πολύτιμα συστατικά, όπως είναι η σησαμίνη και η σησαμόλη. Έχει υψηλό ποσοστό πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, (ωμέγα-6 λιπαρά οξέα) και είναι πλούσιο σε ψευδάργυρο και αποτελεί πηγή βιταμίνης Ε.

Χαρακτηριστικές ιδιότητες

  • Προστατεύει τον οργανισμό από την κακή χοληστερίνη και έχει αντιοξειδωτική δράση
  • Βοηθάει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης
  • Επηρεάζει θετικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα
  • Ευνοεί τη ρύθμιση και την δράση των ηπατικών ενζύμων
  • Αναζωογονεί το δέρμα και ρυθμίζει την λιπαρότητα του
  • Πλούσιο σε φωσφολιπίδια και λεκιθίνη ενισχύει τη σκέψη και τη μνήμη

Καλλιέργεια σουσαμιού στην Ελλάδα

Οι κυριότερες χώρες που καλλιεργείται το σουσάμι είναι οι Ινδίες, η Κίνα, οι ΗΠΑ, το Σουδάν, η Τουρκία, το Μεξικό κ.α. Στην χώρα μας, η καλλιέργεια του σουσαμιού αναπτύσσεται κυρίως στην περιοχή της Νιγρίτας όπου καλλιεργούνται ντόπιοι πληθυσμοί σουσαμιού. Η καλλιέργεια του σουσαμιού μπορεί να αναπτυχθεί σήμερα στην χώρα μας σε σημαντικό βαθμό με την εισαγωγή νέων πιστοποιημένων ποικιλιών, η συγκομιδή των οποίων να γίνεται με μηχανικά μέσα. Η ανάπτυξη ομάδων παραγωγών και η μεταποίηση του σουσαμιού, θα δώσει επίσης μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη της καλλιέργειας.

 

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την καλλιέργεια;

Επικοινωνήστε μαζί μας ή συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!


Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας