αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Αγροτική Ανάπτυξη στην Ελλάδα | Η εξέλιξη της καλλιέργειας του Σκληρού Σιταριού

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 5.00 out of 5)

Loading...

Το σιτάρι καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο, καθώς έχει τη μεγαλύτερη θρεπτική αξία σε σχέση με άλλα δημητριακά και αποτελεί το κύριο συστατικό της τροφής του ανθρώπου.

| Καλλιέργεια Σιταριού |

Το σιτάρι μαζί με το κριθάρι, τη βρώμη και τη σίκαλη ονομάζονται χειμερινά σιτηρά και ανήκουν στην οικογένεια των Αγρωστώδων ή Ποοειδών. Τα βασικά πλεονεκτήματα που παρουσιάζουν γενικώς τα σιτηρά είναι η μεγάλη αποδοτικότητα των καλλιεργειών. Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί σιταριού παγκοσμίως είναι η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσική Ομοσπονδία, οι Η.Π.Α. και η Γαλλία.

Η εξέλιξη του σκληρού σιταριού στην Ευρωπαϊκή Ένωση 

Η καλλιεργούμενη έκταση και η παραγωγή στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμφανίζουν μικρή άνοδο κατά την περίοδο 2013 έως 2016 και στην συνέχεια μέχρι το 2018 επιδεικνύουν πτωτική τάση. Την περίοδο 2013-2016 η παραγωγή στην Ε.Ε. από 8.257.820 έφθασε τους 9.947.620 τόνους και στην συνέχεια μέχρι το 2018 περιορίσθηκε πάλι σε 8.965.970 τόνους. Η χώρα που κυρίως καλλιεργεί σιτάρι είναι η Ιταλία, ακολουθεί η Γαλλία και έπειτα η Ελλάδα. Την τριετία 2016-2018, η Γαλλία εμφάνιζε την υψηλότερη μέση στρεμματική απόδοση με 447 κιλά/στρέμμα, ακολουθεί η Ιταλία με 351 κιλά/στρέμμα και έπειτα η Ελλάδα με 272 κιλά/στρέμμα.

| Χειμερινά Σιτηρά |

Το σιτάρι στην Ελλάδα

Ανασκαφές στη Θεσσαλία έφεραν στο φως σπόρους σιταριού και κριθαριού από την 4η χιλιετηρία π.Χ. Στην αρχαία ελληνική θρησκεία, το σιτάρι προστατεύεται από τη θεά Δήμητρα, με την καθιέρωση προς τιμήν της, της γιορτής της Θεσμοφορίας, την περίοδο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου.

Το σιτάρι στην χώρα μας καταλαμβάνει μεγάλες εκτάσεις γιατί χρησιμοποιείται κυρίως σε αγροτεμάχια που δεν είναι ποτιστικά και αξιοποιεί εκτάσεις στις οποίες άλλες καλλιέργειες δεν θα απέδιδαν. Βέβαια, αξίζει να αναφερθεί πως αφορά και αρκετές ποτιστικές εκτάσεις όπου το σιτάρι εντάσσεται στον κύκλο 3ετούς ή και 4ετούς αμειψισποράς.

Τα έτη 2011-2018, παρουσιάζει πτωτική τάση με την εγχώρια παραγωγή σε 1.035.936,25 τόνους και τη μέση τιμή παραγωγής στα 0,22 €/ κιλό. Την ίδια περίοδο, κατά μέσον όρο το 31% της εγχώριας παραγωγής εξαγόταν, ενώ οι εισαγωγές αντιστοιχούσαν στο 42% των εξαγόμενων ποσοτήτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας