αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Χρήση Φυτοφαρμάκων σε Φυτικά Προϊόντα

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5.00 out of 5)

Loading...

Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα (ΦΠΠ), είναι φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούν οι γεωργοί για να προστατεύουν τις καλλιέργειες από επιβλαβείς οργανισμούς, εχθρούς των φυτών και ασθένειες.

Η ασφάλεια των τροφίμων είναι ένα θέμα που απασχολεί ολοένα και περισσότερο τους καταναλωτές λόγω της εκτεταμένης χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων. Δια γυμνού οφθαλμού είναι σχεδόν απίθανο να καταλάβει κάποιος αν τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.

Ποια τρόφιμα περιέχουν τις μεγαλύτερες ποσότητες υπολειμμάτων

Το Environmental Working Group, κατόπιν σχετικής έρευνας, ανακοίνωσε τη λίστα με τα πιο επιβαρυμένα από χημικά τρόφιμα. Οι ερευνητές της οργάνωσης ανέλυσαν δεδομένα δοκιμών σε 46.569 δείγματα 46 φρούτων και λαχανικών που διεξήχθησαν από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA). Κάθε χρόνο, υπάλληλοι του USDA αναλύουν φρούτα και λαχανικά για 251 διαφορετικά φυτοφάρμακα. 

Η λίστα είναι η εξής με  φθίνουσα σειρά:

Φράουλες

Κεράσια

Σπανάκι

Ροδάκινα

Μαρούλια, χόρτα, λαχανίδες

Αχλάδια

Νεκταρίνια

Πιπεριές (και καυτερές πιπεριές)

Μήλα

Σέλινο

Σταφύλια

Ντομάτες

Κάθε ένα από αυτά τα τρόφιμα, βρέθηκε θετικό σε έναν υψηλό αριθμό πολλών διαφορετικών χημικών και φυτοφαρμάκων και μάλιστα σε μεγάλη συγκέντρωση.

Αντιθέτως, η λίστα με τα τρόφιμα τα οποία έχουν τις χαμηλότερες τιμές υπολειμμάτων είναι:

Αβοκάντο

Πεπόνι

Γλυκό καλαμπόκι

Ακτινίδιο

Ανανάς

Λάχανο

Κρεμμύδια

Μανιτάρια

Παπάγια

Μάνγκο

Κατεψυγμένος αρακάς

Γλυκοπατάτες

Σπαράγγια

Καρπούζι

Για ασφαλέστερη κατανάλωση των τροφίμων

 Κατανάλωση μεγάλης φυτικών προϊόντων 

Η κατανάλωση ποικιλίας φρούτων και λαχανικών, ανεξάρτητα από τη λίστα που βρίσκονται, αποτελεί βασική πρόταση. Με αυτό το τρόπο γίνεται πρόσληψη διαφόρων θρεπτικών συστατικών και παράλληλα δεν συγκεντρώνεται στον οργανισμό, κάποιο συγκεκριμένο φυτοφάρμακο σε μεγάλες ποσότητες.

Καλό πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών πριν το φαγητό

Το πλύσιμο με νερό, είναι ο καλύτερος τρόπος για την απομάκρυνση επιφανειακών υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων. Δεν συνιστάται ο καθαρισμός με σαπούνι, απορρυπαντικό ή σε εμπορικά προϊόντα, επειδή είναι πορώδη και απορροφούν τις χημικές ουσίες στο εσωτερικό τους.

Προτίμηση βιολογικών προϊόντων

Ενώ τα βιολογικά τρόφιμα μπορούν να εκτεθούν σε φυτοφάρμακα, κλινικές δοκιμές έχουν βρει “γρήγορες και δραματικές μειώσεις” στα επίπεδα των φυτοφαρμάκων στον οργανισμό των ατόμων που κατανάλωναν κυρίως αυτά.

Αγορά τοπικών και εποχιακών προϊόντων 

Τρόφιμα που προέρχονται τοπικές περιοχές και αγοράζονται απευθείας από έναν αγρότη ή παραγωγό, είναι πιο φρέσκα και είναι πιο πιθανό να μην περιέχουν πολλά φυτοφάρμακα.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Επικοινωνήστε μαζί μας ή συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας