αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Γλυκοπατάτας | Καλλιεργητικές Τεχνικές

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)

Loading...

Η γλυκοπατάτα, είναι ένα πολύ γευστικό λαχανικό πλούσιο σε διατροφικά στοιχεία και με μεγάλη κατανάλωση στο εξωτερικό. 

Είναι ένα πολυετές φυτό με καταγωγή από τη Λατινική Αμερική, που δεν έχει καμία σχέση με τη κοινή πατάτα, καθώς βοτανολογικά ανήκει στο γένος Ipomoea και στην οικογένεια Convolvulaceae. Θεωρείται κατάλληλη τροφή για άτομα που έχουν διαβήτη, καθώς έχει πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ενώ είναι πολύ θρεπτική και για τα μικρά παιδιά. Η γλυκοπατάτα περιέχει βιταμίνες, αντιοξειδωτικά στοιχεία και είναι πλούσια σε σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο. 

Μορφολογικά Χαρακτηριστικά

Η γλυκοπατάτα είναι ένα ποώδες, πολυετές φυτό που καλλιεργείται στην Ελλάδα ως μονοετές. Αναπτύσσεται με βλαστούς που έρπουν και διαθέτουν χαρακτηριστικά τριγωνικά φύλλα με σκούρο πράσινο χρώμα που θυμίζουν φύλλα κισσού. Ανάλογα την καλλιεργούμενη ποικιλία, η γλυκοπατάτα σχηματίζει κονδυλώδεις ρίζες, με μακρόστενο, στρογγυλό ή ατρακτοειδές σχήμα και λευκό, κίτρινο ή πορτοκαλί χρώματος σάρκα. Το βάρος κάθε ρίζας, κυμαίνεται μεταξύ μισού κιλού έως 6 κιλών.

Εδαφοκλιματικές Απαιτήσεις

Έδαφος

Παρουσιάζει μεγάλη αντοχή σε ξηρασία, ενώ αποδίδει σε διάφορους τύπους εδαφών, με προτίμηση σε καλά στραγγιζόμενα εδάφη, ελαφρά όξινα με pH 5,5 – 6,5. Η γλυκοπατάτα δίνει εξαιρετική παραγωγή όταν καλλιεργείται σε αμμώδη εδάφη.

Θερμοκρασία

H καλλιέργεια της γλυκοπατάτας απαιτεί υψηλές θερμοκρασίες για να αναπτυχθεί και να δώσει μια καλή παραγωγή. Ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης είναι από 21°C – 29°C.

Φως

Χρειάζονται άφθονο ηλιακό φως για να ευδοκιμήσουν.

Καλλιεργητικές Τεχνικές

Σπορά

H γλυκοπατάτα φυτεύεται στο χωράφι αρχές Μαΐου και καλλιεργείται κατά γραμμές, σε αναχώματα (σαμαράκια). Κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης για την καλλιέργεια της γλυκοπατάτας είναι 40-50 εκατοστά μεταξύ των φυτών και 80 εκατοστά μεταξύ των γραμμών, ενώ το βάθος φύτευσης στα 10-15 εκατοστά. Η δημιουργία αναχωμάτων βοηθά στην καλύτερη αποστράγγιση.

Πότισμα

Ανάλογα με το έδαφος και τις καιρικές συνθήκες, το φυτό έχει ανάγκη για πότισμα κάθε 2-3 μέρες, κατά την περίοδο του καλοκαιριού που αναπτύσσεται η βλάστηση και σχηματίζονται οι κονδυλώδεις ρίζες. Την περίοδο του φθινοπώρου, όταν πλησιάζει η εποχή συγκομιδής της γλυκοπατάτας ελαχιστοποιούνται τα ποτίσματα.

Λίπανση

Η καλλιέργεια γλυκοπατάτας δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητική σε λίπανση και θρεπτικά στοιχεία για να έχει ικανοποιητική καρποφορία, όταν έχει φυτευτεί σε αφράτο έδαφος. Η προσθήκη βιολογικού λιπάσματος με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο βοηθάει να έχουμε υψηλή και ποιοτική παραγωγή.

Πολλαπλασιασμός

Ο πολλαπλασιασμός γίνεται κυρίως με κονδύλους και σπάνια με μοσχεύματα των βλαστών της. Οι κόνδυλοι της γλυκοπατάτας, δεν φυτεύονται απευθείας στο χώμα, αλλά πραγματοποιείται προβλάστηση κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο. Από τους κονδύλους αυτούς προκύπτουν βλαστοί, οι οποίοι αποκόπτονται από το έδαφος όταν αποκτήσουν μήκος γύρω στα 20 εκ. και μετά από περίπου 1,5 – 2 μήνες μεταφυτεύονται στην οριστική τους θέση.

Συγκομιδή

Η συγκομιδή της γίνεται 4-5 μήνες μετά τη φύτευση της, μέσα στο φθινόπωρο τους μήνες Σεπτέμβριο – Οκτώβριο. Κατά τη συγκομιδή, κόβεται αρχικά το φύλλωμα και στην συνέχεια απομακρύνονται οι κονδύλοι από το έδαφος, αφήνονται μερικές ώρες στο έδαφος για να στεγνώσουν και κατόπιν αποθηκεύονται.

  Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Επικοινωνήστε μαζί μας ή συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας