αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Εκτροφή Πτηνών | Πτηνοτροφία

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 5.00 out of 5)

Loading...

Η Πτηνοτροφία  είναι ένας διαδεδομένος κλάδος παγκοσμίως. Η πτηνοτροφία είναι κλάδος της κτηνοτροφίας που αφορά την εκτροφή και εκμετάλλευση πτηνών ιδίως ως κύρια οικονομική δραστηριότητα. Στην Ελλάδα είναι ο δυναμικότερος κλάδος της ζωικής παραγωγής με βαθμό αυτάρκειας σε αβγό και σε κρέας άνω του 90%.

Τα εκτρεφόμενα είδη πτηνών είναι οι όρνιθες, οι ινδιάνοι (κοινώς γαλοπούλες), οι πάπιες, οι χήνες, οι μελεαγρίδες (φραγκόκοτες), τα ορτύκια, τα περιστέρια, οι φασιανοί, οι πέρδικες και οι στρουθοκάμηλοι.

Ωστόσο εκ των παραπάνω εκτρεφόμενων πτηνών μεγαλύτερη οικονομική αξία έχουν οι όρνιθες και επομένως ο όρος “Πτηνοτροφία” έχει ταυτιστεί με τον όρο “Ορνιθοτροφία”.

Τα πτηνοτροφικά προϊόντα, το αβγό και το κρέας, παρουσιάζουν εξαιρετική διατροφική και εμπορική αξία.  Η πρόοδος στη γενετική οδήγησε στην ανάπτυξη ζωικού υλικού (υβριδίων αβγοπαραγωγής και κρεατοπαραγωγής) με υψηλές παραγωγικές αποδόσεις.

Αξίζει να αναφερθεί σε αυτό το σημείο, πως παρά τον κεντρικό της ρόλο, η πτηνοτροφία και κυρίως αυτή που αφορά την εκτροφή άγριων πτηνών για οικολογικούς λόγους. Δεν επικεντρώνεται μόνο στην ανάπτυξη και αναπαραγωγή των πουλιών, αλλά και στη διατήρηση των ενδιαιτημάτων των πουλιών.

Συστήματα Εκτροφής Πτηνών

Τα συστήματα εκτροφής ορνίθων διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες, οι οποίες συνοπτικά είναι:

  1. Η εκτροφή κρεοπαραγωγών ορνίθων.
  2. Η εκτροφή ωοπαραγωγών ορνίθων.
  3. Τα εναλλακτικά συστήματα εκτροφής. 

Εγκαταστάσεις Πτηνοτροφείων

Οι εγκαταστάσεις των πτηνοτροφείων πρέπει να πληρούν κάποια πρότυπα. Τα γενικά πρότυπα που πρέπει να τηρούν οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις σύμφωνα με το Π.Δ. 374 (Φ.Ε.Κ. 251/Α/22−10−2001), περί της προστασίας των ζώων στα εκτροφεία, και επακόλουθα σε κάθε κτηνοτροφική εκμετάλλευση, είναι:

  • Να υπάρχει ελευθερία κινήσεων των ζώων και σε περίπτωση περιορισμού τους, να υπάρχει επαρκής χώρος για τις φυσιολογικές ανάγκες τους και τις ανάγκες συμπεριφοράς τους,
  • Τα υλικά και ο εξοπλισμός με τα οποία έρχονται σε επαφή τα ζώα θα πρέπει να μην είναι επιβλαβή γι’ αυτά, και
  • Να εξασφαλίζονται κατάλληλη θερμοκρασία, υγρασία και φωτισμός.

Υπάρχει ένας αναρτημένος κατάλογος εγκεκριμένων εγκαταστάσεων πουλερικών από το υπουργείο, στον οποίο περιλαμβάνονται οι  εγκεκριμένες εγκαταστάσεις για τα πουλερικά σύμφωνα με το Π.Δ. 211/92 (εναρµόνιση οδηγίας 90/539/ΕΟΚ).  Τέλος, πρέπει να αναφερθεί πως υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί των εγκαταστάσεων καθώς και οι αποστάσεις τους από τους κατοικημένους χώρους (πόλεις, κωμοπόλεις, χωριά, οικισμούς).

Δείτε αναλυτικά τι ισχύει για τις Αποστάσεις Κτηνοτροφικών Εγκαταστάσεων

Συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ή επικοινωνήστε μαζί μας για να ενημερωθείτε πρώτοι για ό,τι σας ενδιαφέρει!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας