αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Δράκαινας | Καλλιεργητικές Τεχνικές

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 4.67 out of 5)

Loading...

Η δράκαινα ανήκει στην οικογένεια Asparagaceae. Στο γένος Dracaena ταξινομούνται περί των 120 ειδών κυρίως δένδρα και θάμνοι.

| Φυτά Διακόσμησης Εσωτερικού Χώρου |

 

Είναι γνωστή και ως red-edge dracaena ή δράκαινα της Μαδαγασκάρης. Άλλες ονομασίες είναι Corn Plant και Dragon Tree. Από τα πιο δημοφιλή είδη με αρκετές ποικιλίες είναι η Dracaena variegata με φύλλα που έχουν κίτρινες ακριανές γραμμές, ενώ υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες που δημιουργούνται για εμπορικούς σκοπούς και διαφοροποιούνται μεταξύ τους στο χρώμα των φύλλων, στο ύψος και στη γενικότερη ανάπτυξη των φυτών.

 

Μορφολογικά Χαρακτηριστικά 

Το ύψος της δράκαινας κυμαίνεται από 60-120 cm ανάλογα με το είδος και την ποικιλία, την ηλικία και τη διαμόρφωση του φυτού. Τα φύλλα της είναι λογχοειδή, μαλακά και δεν είναι μυτερά και δημιουργεί πυκνό ριζικό σύστημα που καλύπτει συνήθως ολόκληρη τη γλάστρα.

 

Εδαφοκλιματικές Απαιτήσεις 

Φως

Το φυτό χρειάζεται έμμεσο φως και όχι απευθείας έκθεση στον ήλιο καθώς μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στα φύλλα και εξασθένηση μέχρι και καταστροφή του φυτού, ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Τα καλύτερα σημεία είναι πλάι σε παράθυρο με κουρτίνα ή ένα ημισκιερό σημείο.

Θερμοκρασία

Το ιδανικό εύρος θερμοκρασιών για την ανάπτυξης της δράκαινας είναι μεταξύ 18- 26°C. Χαμηλότερη θερμοκρασία από 13°C αρχίζει να δημιουργεί προβλήματα στο φυτό. Το καλοκαίρι θερμοκρασίες πάνω από 25°C μπορεί να προκαλέσουν ξηράνσεις στα φύλλα.

Έδαφος

Θέλει χώμα με αρκετή τύρφη. Τα φυτοχώματα εσωτερικού χώρου είναι ιδανικά καθώς περιέχουν αρκετή τύρφη. Λίγη οργανική ουσία βοηθάει σημαντικά το φυτό.

Υγρασία

Δεν χρειάζεται υψηλή εδαφική υγρασία, αλλά ούτε ατμοσφαιρική. Μάλιστα η υψηλή εδαφική υγρασία μπορεί να προκαλέσει σάπισμα των ριζών.

 

| Φυτά που διατηρούνται σε νερό | Προτάσεις και Φροντίδα |

 

Καλλιεργητικές Τεχνικές 

Πότισμα

Το φυτό πρέπει να ποτίζεται πιο αραιά ή με λιγότερο νερό από τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου. Το έδαφος πρέπει να είναι υγρό αλλά όχι υπερβολικά ποτισμένο. Για ενυδάτωση του φυτού καλό είναι το ψέκασμα των φύλλων ή η ενυδάτωση τους με βρεγμένο πανάκι. Πάντα αφήνετε το πάνω χώμα να στεγνώσει πριν το πότισμα. Σε γλάστρες χωρίς τρύπες από κάτω θα πρέπει να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί. Η συχνότητα του ποτίσματος εξαρτάται από παράγοντες όπως η θέση του φυτού στο χώρου, η θερμοκρασία που έχει το δωμάτιο, το μέγεθος της γλάστρας και εάν έχει τρύπες για αποστράγγιση στον πάτο της. Το καλοκαίρι ποτίζουμε 1-2 φορές ανά 10 ημέρες και το χειμώνα 1 φορά, με μέτρια ποσότητα νερού.

Λίπασμα

Χρησιμοποιούμε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά, μία φορά τις 20 ημέρες ή στο μήνα. Την άνοιξη ή το φθινόπωρο λιπαίνουμε τη δράκαινα 2 φορές το μήνα. Προσπαθήστε να αποφύγετε την επαφή του υγρού λιπάσματος με το φύλλωμα της Δράκαινας. 

Κλάδεμα

Μερικές ποικιλίες του φυτού Δράκαινα μπορούν να μεγαλώσουν έως και 3 μέτρα, αλλά μπορείτε εύκολα να ελέγξετε το ύψος τους με λίγο κλάδεμα. Κλαδέψτε τις Δράκαινες την άνοιξη για να ελέγξετε το μέγεθος και το σχήμα τους. Για να μειώσετε το ύψος, κόψτε το πάνω μέρος του κυρίου στελέχους του φυτού με ψαλίδα κλαδέματος. Μπορείτε να το μειώσετε όσο θέλετε. Επίσης, κόψτε τα φύλλα στους κόμβους, εκεί όπου τα φύλλα βγαίνουν από το κλαδί.

 

| Φυτά διακόσμησης εσωτερικού χώρου | Προτάσεις και φροντίδα |

 

Η Δράκαινα είναι τοξική για γάτες και σκύλους. Δεν θεωρείται δηλητηριώδες για τον άνθρωπο αλλά δεν πρέπει να καταπίνεται.

 

Εχθροί και Ασθένειες

Ορισμένοι μύκητες μπορεί να προσβάλλουν τη δράκαινα και να δημιουργηθούν κηλίδες στα φύλλα. Αφαιρούμε τα προσβεβλημένα φύλλα για να περιορίσουμε την προσβολή. Έντομα συνήθως δεν προσβάλλουν τη δράκαινα. Πιο συχνά προσβάλλεται από τετράνυχο που προκαλεί χλωρώσεις και υπάρχει ιστός μεταξύ των φύλλων. Ο συχνός καθαρισμός των φύλλων μειώνει σημαντικά τον τετράνυχο.

 

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Επικοινωνήστε μαζί μας ή συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας