αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Καλαγχόης | Καλλιεργητικές Τεχνικές

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (6 votes, average: 4.67 out of 5)

Loading...

Η Καλαγχόη (Kalanchoe blossfeldiana) είναι από τα διασημότερα παχύφυτα με μεγάλη ευελιξία καθώς μπορεί να φυτευτεί μέσα στο σπίτι ως φυτό εσωτερικού χώρου, σε γλάστρα στο μπαλκόνι, αλλά και στον κήπο.

|Φυτά διακόσμησης εσωτερικού χώρου|

 

Μορφολογικά Χαρακτηριστικά

Η Καλαγχόη είναι δημοφιλές φυτό με καταγωγή από τη Μαδαγασκάρη, που οι λάτρεις του το αγαπούν κυρίως για τη μεγάλη διάρκεια των λουλουδιών του αλλά και για το ελκυστικό φύλλωμά του. Για πολλούς θεωρείται μαζί με τα Αλεξανδρινά, ένα από τα φυτά των Χριστουγέννων.

Σχηματίζει  μπουκέτα από μικρά άνθη σε κόκκινο, κίτρινο, πορτοκαλί, ροζ και λευκό χρώμα, ενώ τα σκούρα πράσινα φύλλα της είναι σαρκώδη, πλατιά, με οβάλ σχήμα και οδοντωτές άκρες. Η ανάπτυξη της καλαγχόης είναι γενικά αργή. Το μέσο ύψος της κυμαίνεται στα 15-45 εκατοστά, ενώ με το πέρασμα των χρόνων οι κορμοί της αρχίζουν να ξυλοποιούνται. Η πιο διαδεδομένη ποικιλία καλαγχόης είναι η καλαντίβα (Kalanchoe blossfeldiana “Calandiva”).

Ορισμένες ποικιλίες της καλαγχόης έχουν βρεθεί στα τροπικά δάση της Βραζιλίας και της Νοτιοανατολικής Ασίας!

Εδαφοκλιματικές Απαιτήσεις

Έδαφος

Για τη φύτευσή της σε γλάστρα πρέπει να επιλέγεται ειδικό φυτόχωμα για παχύφυτα και να προτιμώνται πήλινες γλάστρες καθώς επιτρέπουν τον καλύτερο αερισμό των ριζών που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες. Στον κήπο ευδοκιμεί σε έδαφος που αποβάλλει εύκολα την υγρασία, ελαφρύ με μεγάλη περιεκτικότητα σε τύρφη, περλίτη και χοντρή άμμο.

Κλίμα

Σε εσωτερικό χώρο προτιμά ηλιόλουστες και ημισκιερές θέσεις, χωρίς όμως να εκτίθεται άμεσα στο φως του ήλιου καθώς μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στα φύλλα της, καταστροφή στα άνθη και να μειώσει τη διάρκεια ανθοφορίας της. Σε εξωτερικό χώρο πρέπει να τοποθετείται σε προφυλαγμένα σημεία, μακρυά από ψυχρά ρεύματα και έντονο κρύο.

Ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης και άνθησης είναι μεταξύ 12°-28°C και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Τα φύλλα της καλαγχόης σχηματίζουν μια όμορφη κόκκινη απόχρωση στις άκρες τους όταν εκτίθενται στο φως του ήλιου!

| Φυτά διακόσμησης εσωτερικού χώρου | Προτάσεις και φροντίδα |

Καλλιεργητικές τεχνικές

Πολλαπλασιασμός

Όπως συμβαίνει με όλα τα παχύφυτα, η καλαγχόη πολλαπλασιάζεται με εύκολο τρόπο μέσω της λήψης μοσχευμάτων φύλλου ή βλαστού. Οι βλαστοί κόβονται σε μήκος 10 εκατοστών, φυτεύονται σε γλάστρες, τοποθετούνται σε υγρό περιβάλλον και σε θερμοκρασία περίπου 20°C  και περίπου στο  διάστημα 2-3 εβδομάδων τα νέα φυτά είναι έτοιμα για μεταφύτευση.

Πότισμα

Η καλαγχόη αντέχει στην ξηρασία λόγω της φύσης της να προσαρμόζεται σε συνθήκες ερήμου, ωστόσο καθυστερεί η ανάπτυξή της. Απαιτούνται κανονικά και τακτικά ποτίσματα, ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο αλλά θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην καλή αποστράγγιση του φυτού και να μην ποτίζεται σε περίπτωση που δεν έχει στεγνώσει το χώμα της καθώς η υπερβολική υγρασία μπορεί να σαπίσει τις ευαίσθητες ρίζες της.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πρέπει να ποτίζεται 2-3 φορές την εβδομάδα ενώ κατά την περίοδο της άνοιξης, του χειμώνα και του φθινοπώρου ποτίζεται περίπου 1 φορά την εβδομάδα.

Λίπανση

Εφαρμόζεται 1-2 φορές το μήνα κατα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου υγρό υδατοδιαλυτό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά με σκοπό την διατήρηση του έντονου χρώματος του φυτού και τη πλούσια ανθοφορία του.

Ανθοφορία

Ως βραχυήμερο φυτό, η ανθοφορία της καλαγχόης αυξάνεται όταν μειώνεται η διάρκεια της ημέρας. Κατά τους θερινούς μήνες η ανθοφορία μειώνεται λόγω της μεγάλης διάρκειας της ημέρας, ενώ αντίθετα από τις αρχές του φθινοπώρου αρχίζει η έντονη ανθοφορία του φυτού, όσο η νύχτα μεγαλώνει.

| Τα πιο διαδεδομένα φυτά των Χριστουγέννων |

Εχθροί και Ασθένειες Καλλιέργειας

Η καλαγχόη παρουσιάζει ευαισθησία στην προσβολή από εντομολογικούς εχθρούς και ασθένειες και πιο συγκεκριμένα από την αφίδα ή τον τετράνυχο ή κοκκοειδή έντομα. Ο σχηματισμός ιστών αράχνης αποτελεί ένδειξη προσβολής από τον τετράνυχο ενώ όταν τα κλαδιά του φυτού κολλάνε στο χέρι μας σηματοδοτούν την ύπαρξη αφίδων.

Ένα μυστικό για την καλαγχόη...

Κατά την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού μπορούμε να την ψεκάζουμε προληπτικά με διάλυμα τριμμένου πράσινου σαπουνιού ή με σάπωνες αλάτων καλίου προκειμένου να προστατευτεί από την μελίγκρα, τον τετράνυχο και τα κοκκοειδή.

  Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Επικοινωνήστε μαζί μας ή συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας