αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Καμέλιας | Καλλιεργητικές Τεχνικές

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 votes, average: 5.00 out of 5)

Loading...

Η Καμέλια ή αλλιώς το Ρόδο του Χειμώνα είναι φυτό μοναδικής καλλωπιστικής αξίας που χαρακτηρίζεται για την μοναδική ικανότητα να ανθίζει λίγο πριν τα τέλη του χειμώνα, σχηματίζοντας ξεχωριστά άνθη. 

| Τα Φυτά του Χειμώνα |

 

Μορφολογικά Χαρακτηριστικά

Το επιστημονικό όνομα της Καμέλιας είναι Camellia japonica και ανήκει στα οξύμυχα φυτά της οικογένειας των Θεοειδών (Theaceae) και της τάξης των Ερεικωδών (Ericales). Είναι αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος ή δέντρο. Κατάγεται από την ανατολική Ασία και υπάρχουν πολυάριθμες ποικιλίες με πιο διαδεδομένη την ιαπωνική καμέλια.

Οι περισσότερες ποικιλίες της ιαπωνικής καμέλιας σχηματίζουν έναν θάμνο ύψους 2-3 μέτρα με μεγάλα άνθη, που μοιάζουν με τριαντάφυλλα, ανεμώνες ή και παιώνιες και ανθίζουν από τα τέλη Ιανουαρίου μέχρι και τον Μάιο. Σχηματίζει λευκά, ροζ ή κόκκινα άνθη που μπορεί να είναι μονά ή διπλά. Τα φύλλα της καμέλιας είναι γυαλιστερά, δερματώδη, ωοειδούς σχήματος σε αποχρώση σκούρο πράσινο.

 

Εδαφοκλιματικές Απαιτήσεις

Κλίμα

Είναι ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, αλλά δεν επιβιώνει κάτω από τους -10°C. Προτιμά τις σκιερές και δροσερές θέσεις προστατευμένες από τους δυνατούς ανέμους, και όχι τα ξηρά και θερμά κλίματα Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποφεύγεται η άμεση έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Σε συνδυασμό με την υψηλή θερμοκρασία μετά την παγωνιά της νύχτας προκαλεί σοβαρή πτώση των ανθέων της (ανθόρροια).

Έδαφος

Φυτεύεται σε γλάστρα ή στον κήπο χρησιμοποιώντας ελαφρά όξινη τύρφη, καλοχωνεμένη κοπριά ή κομπόστ και λίγο περλίτη. Εναλλακτικά, υπάρχει ειδικό φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά αναμειγμένο με κομπόστ. Το έδαφος της καμέλιας είναι απαραίτητο να εξασφαλίζει συνθήκες καλής αποστράγγισης καθώς δεν αντέχει την υπερβολική υγρασία.

Στη χώρα μας η καμέλια φυτεύεται πιο σπάνια στον κήπο καθώς δεν αντέχει στα ασβεστώδη εδάφη, γι’ αυτό καλλιεργείται συχνότερα σε γλάστρες!

 

Καλλιεργητικές Τεχνικές

Πολλαπλασιασμός

Η καμέλια πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα που κόβονται από τις κορυφές των βλαστών σε μήκος 10-15 εκατοστά κατά την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού. Δεδομένου ότι τα μοσχεύματα της δεν ριζοβολούν εύκολα,  είναι απαραίτητη η χρήση ορμόνης ριζοβολίας για τον πολλαπλασιασμό της. Στη συνέχεια τα μοσχεύματα φυτεύονται σε μικρές γλάστρες οι οποίες διατηρούνται σε δροσερές θέσεις και μετά την πάροδο 2-3 μηνών είναι έτοιμα για μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα.

  • Πολλαπλασιασμός με υπόγειες καταβολάδες: Έχει μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας από τη μέθοδο των μοσχευμάτων αλλά χρειάζεται περίπου ένα έτος για τον σχηματισμό νέων φυτών.
  • Πολλαπλασιασμός με σπόρο: Χρησιμοποιείται μόνο για επιστημονικό σκοπό ή για την ανάπτυξη νέων ποικιλιών. Χρειάζεται διάστημα 4-5 χρόνια μέχρι να αναπτύξει πλούσια ανθοφορία.

Πότισμα

Χρειάζεται συχνό πότισμα κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Αντίθετα τους χειμερινούς μήνες χρειάζεται ελάχιστο πότισμα, αναλόγως με την συχνότητα των βροχοπτώσεων. Το εδαφικό υπόστρωμα πρέπει να διατηρείται υγρό καθώς οι επιφανειακές ρίζες είναι λεπτές και καταπονούνται όταν ξεραίνεται. 

Λίπανση

Εφαρμόζεται υγρό λίπασμα ανθοφορίας για οξύφιλα φυτά ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Συγκεκριμένα η λίπανση είναι απαραίτητη κατά τη περίοδο της άνθισης ανά 20 μέρες, με σκοπό να αποκτήσει πλούσια ανάπτυξη και να διατηρήσει την ανθοφορία της.

Κλάδεμα

Το κλάδεμα της καμέλιας δεν είναι απαραίτητο, ωστόσο προτείνεται η απομάκρυνση των  βλαστών και των εσωτερικών κλαδιών, μετά το τέλος της ανθοφορίας και πριν την εμφάνιση των νέων μπουμπουκιών. Αυτό εφαρμόζεται την άνοιξη και επαναλαμβάνεται ανά 2-3 χρόνια λόγω του αργού ρυθμού ανάπτυξης της καμέλιας. Σκοπός του κλαδέματος είναι ο καλύτερος αερισμός και φωτισμός της κόμης και η διατήρηση του σχήματος του φυτού.

 

Εχθροί και Ασθένειες Καλλιέργειας

 

Δεν προσβάλλεται ιδιαίτερα από έντομα και ασθένειες. Μπορεί να προσβληθεί από αλευρώδεις, κοκκώδη, αφίδες ή από τον τετράνυχο ο οποίος σχηματίζει ιστούς αράχνης στα φύλλα ή έντονα λερωμένα φύλλα κυρίως στην κάτω επιφάνεια. Οι μύκητες που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην καμέλια είναι ο βοτρύτης (Botritis cinerea), ο Clomerella cingulata και ο Sclerotinia sp. 

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Επικοινωνήστε μαζί μας ή συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!


 

.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας