Η βιταμίνη Α είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη που συμμετέχει σε πλήθος λειτουργιών του ανθρώπινου οργανισμού, αποθηκεύεται κυρίως στο συκώτι και λαμβάνεται μέσω της διατροφής.
| Βιταμίνες και Υγεία |
H βιταμίνη Α είναι το σύνολο ακόρεστων λιποδιαλυτών οργανικών ενώσεων. Περιλαμβάνει τη ρετινόλη, τη ρετινάλη και άλλες καροτενοειδείς προβιταμίνες Α, όπως είναι το βήτα-καροτένιο. Είναι απαραίτητη για μία πληθώρα λειτουργιών και διεργασιών του σώματος, όπως είναι η καλή όραση, το υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, το δυνατό δέρμα, ο μεταβολισμός του σιδήρου και οι κυτταρικές λειτουργίες. Λαμβάνεται από τη διατροφή και αποθηκεύεται στο συκώτι. Όπως γίνεται κατανοητό, η βιταμίνη Α είναι πολύ σημαντική για τον οργανισμό και η ανεπάρκειά της μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας.
Πηγές πρόσληψης
Ζωικές πηγές: |
το συκώτι, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα , τα ψάρια |
Φυτικές πηγές: |
το καρότο, η γλυκοπατάτα, η παπάγια, το μάνγκο, το ροδάκινο, το βερίκοκο, οι πιπεριές, το σπανάκι, το μπρόκολο, τα σπαράγγια, η λαχανίδα, η κολοκύθα, το πεπόνι |
Ημερήσιες απαιτήσεις
Η Συνιστώμενη Ημερήσια Ποσότητα (ΣΗΠ) για τους υγιείς ενήλικες ανά ημέρα είναι :
- 700 μg για τις γυναίκες
- 900 μg ανά ημέρα για τους άνδρες
Σε περίπτωση που παρατηρείται έλλειψη βιταμίνης Α, πρέπει να απευθυνόμαστε στον γιατρό μας, για την χορήγηση συμπληρωμάτων.
Ευεργετικές Ιδιότητες
Η βιταμίνη Α παίζει πολύ σπουδαίο ρόλο στον ανθρώπινο οργανισμό, συμμετέχει σε πλήθος λειτουργιών του οργανισμού και δρα προστατευτικά σε πολλές καταστάσεις υγείας.
- Συμβάλλει στην καλή κατάσταση του δέρματος, των μαλλιών και των βλεννογόνων, παρεμποδίζοντας έτσι την είσοδο μικροβίων στον οργανισμό.
- Ακόμα, ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
- Βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου, στην διάπλαση των δοντιών και την κανονική λειτουργία του συκωτιού.
- Παράλληλα, αποτρέπει τη λιθίαση των νεφρών και της χολής.
- Εξουδετερώνει τη δράση της θυροξίνης, όταν παράγεται σε μεγαλύτερη ποσότητα από την κανονική.
Ανεπάρκεια
Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητο στοιχείο της διατροφής μας και η ανεπάρκειά της μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα. Δεδομένου ότι πρόκειται για λιποδιαλυτή βιταμίνη, η έλλειψή της μπορεί να προκληθεί, όχι μόνο από ανεπαρκή πρόσληψη των τροφών που την περιέχουν, αλλά και από μια διατροφή που είναι εξαιρετικά χαμηλή σε λιπαρά.
Ορισμένες ιατρικές παθήσεις όπως η νόσος του Crohn, η ανεπάρκεια παγκρεατικών ενζύμων, η νόσος της χοληδόχου κύστης και η ηπατική νόσος, που προκαλούν μείωση της ικανότητας πρόσληψης διαιτητικού λίπους, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε έλλειψη αυτής της βιταμίνης. Επίσης, η έλλειψή της προκαλεί ξηροδερμία και σκληράδα στο δέρμα και προβλήματα στην όραση.
Θέλετε να μάθετε περισσότερα;
Θέλετε να μάθετε περισσότερα;