αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Τσεριμόγιας

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (20 votes, average: 4.55 out of 5)

Loading...

H Τσεριμόγια (Cherimoya Annona) είναι είδος του γένους Annona, τοπικό των  ορεινών κοιλάδων των Άνδεων.

Cherimoya

Χαρακτηριστικά

Η Τσεριμόγια είναι ένα ημιαειθαλές δέντρο με το ύψος της να κυμαίνεται από 5 μέχρι 9 μέτρα. Το σχήμα των φύλλων τους είναι ωοειδή- ελλειπτικά ή ωοειδή-λογχοειδή, και καταλήγουν με μύτη στην κορυφή. Η επάνω επιφάνειά τους είναι σκούρη, πράσινη και ελαφρώς τριχωτή, με βελούδινη την κάτω πλευρά. Έχουν σύντομη φυλλόπτωση,  στα τέλη χειμώνα με αρχές άνοιξης, πριν την έκπτυξη των νέων οφθαλμών. Τα αρωματικά άνθη είναι πρασινωπά, σαρκώδη, επιμήκη με χνουδωτά ροζ πέταλα. Ο καρπός έχει σχήμα από κωνικό έως ωοειδές, βάρους 150-500 gr. Η σάρκα είναι υπόλευκη, μαλακή γευστική, ελαφρά υπόξινη με πολλούς σπόρους. Συνήθως καταναλώνεται νωπό.

Εδαφοκλιματικές Συνθήκες

Έδαφος

Ευδοκιμεί σε ποικιλία εδαφών με καλή αποστράγγιση και αερισμό αλλά αποδίδει καλύτερα σε αμμώδη και αμμοπηλώδη εδάφη.

Υγρασία

Είναι απαιτητική καλλιέργεια ως προς υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία ειδικότερα τους  καλοκαιρινούς μήνες. Ειδικότερα θέλει υψηλή σχετική υγρασία ατμόσφαιρας μεγαλύτερη από 60% κατά την περίοδο της επικονίασης.

Κλίμα

Η τσεριμόγια είναι ευαίσθητη στους παγετούς, τις υψηλές θερμοκρασίες και τους ισχυρούς ανέμους. Η μέση μέγιστη θερμοκρασία για βλάστηση κυμαίνεται μεταξύ 15-25˚C και η μέση ελάχιστη μεταξύ 7-18˚C. Τα δένδρα παρουσιάζουν λήθαργο, ο οποίος διακόπτεται με την επίδραση των χαμηλών θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Γνωρίζεις τα υπόλοιπα υποτροπικά είδη;

Καλλιεργητικές Τεχνικές

Κλάδεμα

Το κλάδεμα συνίσταται στη διαμόρφωση θαμνώδους και κυπελλοειδούς σχήματος και την αφαίρεση των ξερών και προσβεβλημένων κλάδων.

Πολλαπλασιασμός

Η σταυρεπικονίαση των ανθέων είναι απαραίτητη και εξασφαλίζεται με τη συγκαλλιέργεια συμβατών ποικιλιών. Επίσης, είναι απαραίτητη η τεχνητή επικονίαση προκειμένου να έχουμε αυξημένη καρπόδεση και παραγωγή καλοσχηματισμένων καρπών. Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με σπόρο αλλά και με εμβολιασμό σε σπορόφυτα ή με μοσχεύματα.

Μάθε περισσότερα!

Πως;

Επικοινώνησε μαζί μας ή συμπλήρωσε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας