αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Χουρμαδιάς | Καλλιεργητικές Τεχνικές

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (16 votes, average: 4.94 out of 5)

Loading...

Η χουρμαδιά (Phoenix dactylifera, Φοίνιξ ο δακτυλοφόρος, οικ.Arecaceae) είναι είδος φοίνικα. Στη χώρα μας δεν υπάρχουν συστηματικές φυτείες χουρμαδιάς, αλλά αυτή χρησιμοποιείται μόνο ως καλλωπιστικό δένδρο.

 

Η Χουρµαδιά είναι υποτροπικό φυτό όσον αφορά την προέλευση και την καλλιέργεια. Το ακριβές μέρος καταγωγής της δεν είναι γνωστό, αλλά το πιο πιθανό μέρος καταγωγής είναι η Μεσοποταμία.

Ποιες οι εδαφοκλιματικές συνθήκες που απαιτεί η καλλιέργεια;

Θερμοκρασία

Η Χουρµαδιά απαιτεί υψηλές θερµοκρασίες, κατά την διάρκεια της ανάπτυξης και ωρίμανσης των καρπών,έτσι θα πρέπει το καλοκαίρι να έχουμε υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες όμως να μην ξεπερνάνε τους 35οC. Για µία εννιάµηνη αναπτυξιακή περίοδο θα πρέπει η θερµοκρασία τον Φεβρουάριο να ειναι πάνω από 12οC και τον Μάρτιο πάνω από 15oC.

Προετοιμασία Εδάφους

Πριν την φύτευση της καλλιέργειας απαιτείται κατάλληλη προετοιμασία του εδάφους. Η προετοιμασία περιλαμβάνει την βαθιά άροση,το άνοιγμα των λακκών φύτευσης και τέλος τη φύτευση της καλλιέργειας.

Φύτευση 

Η Χουρµαδιά είναι δίοικο είδος και γι’ αυτό χρειάζονται και αρσενικά και θηλυκά δέντρα, για να έχουμε επικονίαση.

Για την καλλιέργεια της Χουρμαδιάς εφαρμόζονται 3 συστήματα φύτευσης:

  • Κατά τετράγωνα
  • Κατά ορθογώνια παραλληλόγραμμα
  • Κατά ρόμβους

Άρδευση

Οι χουρµαδιές καλλιεργούνται σε ηµίξηρες περιοχές και είναι ανθεκτικές στην ξηρασία και ικανές να παράγουν σε ξηρικά εδάφη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν χρειάζονται άρδευση.Για την καλλιέργεια χρειάζονται 2.000-3.000 m3/στρέμμα ή ακόμα περισσότερο σε πολύ αμμώση εδάφη, σε 4-6 αρδεύσεις τουλάχιστον το χρόνο.

Λίπανση

Η καλλιέργεια της Χουρµαδιάς, είναι δύσκολο να εφοδιαστεί πλήρως µε τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία µόνο µε οργανική λίπανση, επειδή χρειάζεται µεγάλες ποσότητες κοπριάς ή άλλου οργανικού λιπάσµατος µε αποτέλεσµα το κόστος της καλλιέργειας να µεγαλώνει. Γι’ αυτό το λόγο χρησιμοποιούνται ανόργανα λιπάσματα κυρίως για τον εφοδιασμό των φυτών με άζωτο,φώσφορο και κάλιο.

Πως γίνεται η συγκομιδή της καλλιέργειας;

Οι χουρµάδες, συνήθως αφήνονται να ωριµάσουν πλήρως πάνω στα δέντρα, και µετά συγκοµίζονται. Τα πρώτα χρόνια της καλλιέργειας όπου τα δέντρα είναι χαµηλά, η συγκοµιδή γίνεται χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερο πρόβληµα και με τα χέρια. Όσο η χουρµαδιές γίνονται ψηλότερες, οι χουρµάδες δεν πιάνονται και γι’ αυτό υπάρχουν διάφοροι µέθοδοι για την συλλογή τους.

  • Με την αναρρίχηση αλλά είναι επικύνδινο και κουραστικό.
  • Ξυλινες πλατφόρμες,  οι οποίες είναι αναρτηµένες µόνιµα στην κορυφή του δέντρου. Από τις πλατφόρµες αυτές, κρέµεται µόνιµα µία ανεµόσκαλα.Η μέθοδος αυτή όμως είναι αρκετά ακριβή.
  • Μεταλλικές σκάλες, μετακινούνται εύκολα από το ένα δέντρο στο άλλο και δεν έχουν υψηλό κόστος.

Θέλεις να μάθεις περισσότερα για την καλλιέργεια;

Συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ή επικοινωνήστε μαζί μας για να σας καθοδηγήσουμε στην έναρξη της δικής σας εκμετάλλευσης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας