αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλοκαιρινά Φρούτα

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 5.00 out of 5)

Loading...

Τα φρούτα αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταμινών και θρεπτικών συστατικών. Τα φρούτα που ευδοκιμούν το καλοκαίρι, είναι πλούσια σε νερό, απαραίτητο συστατικό για τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται την εποχή αυτή.

Τα περισσότερα καλοκαιρινά φρούτα είναι αρκετά γλυκά και επικρατεί η εντύπωση για αυτό το λόγο ότι είναι παχυντικά αλλά περιέχουν ελάχιστες θερμίδες. Μπορούν να καταναλωθούν ενδιάμεσα στα γεύματα ή και σαν κυρίως γεύμα, σαν φρουτοσαλάτα ή και σε χυμό.

Κάποια από τα πιο δημοφιλή καλοκαιρινά φρούτα είναι:

Καρπούζι

Το καρπούζι παρέχει ενυδάτωση, καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (92%), ενώ παράλληλα έχει λίγες θερμίδες. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C, Β6, κάλιο και λυκοπένιο. Το τελευταίο, αποτελεί μια ουσία με ισχυρές αντιοξειδωτικές δράσεις που δρα προστατευτικά κατά του καρκίνου και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Τέλος, λόγω των διουρητικών του ιδιοτήτων, βοηθά αποτελεσματικά στην αποβολή τοξινών και άχρηστων ουσιών του οργανισμού.

Πεπόνι

Το πεπόνι ενυδατώνει, καθώς είναι πλούσιο σε νερό (90%) και ηλεκτρολύτες, όπως μαγνήσιο και κάλιο. Περιέχει υψηλή ποσότητα σε βιταμίνη C, βοηθώντας τόσο στη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος ενάντια σε λοιμώξεις, όσο και στην σωστή παραγωγή κολλαγόνουδομικής πρωτεΐνης που ευθύνεται για τη διατήρηση της συνεκτικότητας του σώματος. Τέλος, είναι πλούσιο σε φολικό, Β6 και βιταμίνη Κ, συμβάλλοντας ευεργετικά στην υγεία των οστών.

Ροδάκινο

Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, A, κάλιο και βιταμίνες συμπλέγματος Β. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε φυτικές ίνες, βελτιώνουν τη γαστρεντερική λειτουργία και βοηθούν τον κορεσμό. Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τους βοηθά στη σωστή ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Τέλος, εκτός από τη γλυκιά τους γεύση, έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες, συμβάλλοντας στη διατήρηση μιας υγιούς επιδερμίδας.

| Βιταμίνες και Υγεία |

Κεράσια

 Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, κάλιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες. Λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νόσων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση κερασιών έχει θετική επίδραση στη μείωση τόσο του ουρικού οξέος όσο και ρευματικών πόνων.

Φράουλες

Είναι πλούσιες σε νερό (91%), βιταμίνη C, μαγγάνιο, φολικό και κάλιο. Λόγω της αντιοξειδωτικής και αντιφλεγμονώδους δράσης τους, δρουν προστατευτικά σε καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ συμβάλλουν αποτελεσματικά στη σωστή ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος. Επιπλέον, εκτός από αντικαρκινικές ιδιότητες, η κατανάλωσή τους φαίνεται να έχει ευεργετικά οφέλη σε φλεγμονώδη νοσήματα, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ελκώδης κολίτιδα και η εκφύλιση ωχράς κηλίδας.

Σύκα

Η κατανάλωση, με μέτρο, φρέσκων ή αποξηραμένων σύκων αποτελεί ένα υγιεινό σνακ. Αποτελούν καλή πηγή ασβεστίου, καταπολεμώντας την εμφάνιση οστεοπόρωσης, οστεοπενίας και αρθρίτιδας. Επίσης, περιέχουν κάλιο, βοηθώντας στη σωστή ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Τέλος, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα.

Σταφύλια

Είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Περιέχουν νερό σε σημαντική ποσότητα και βοηθούν στην ενυδάτωση. Είναι εξαιρετική πηγή Βιταμίνης C, καθώς επίσης χαλκού και Βιταμίνης Κ. Περιέχουν ακόμη Βιταμίνη Β6, που βοηθά στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών, θειαμίνη και ριβοφλαμίνη, που βοηθούν στην ανάπτυξη.

  Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Επικοινωνήστε μαζί μας ή συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας