αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Εχθροί της καλλιέργειας του βαμβακιού

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (20 votes, average: 4.85 out of 5)

Loading...

Τα αποτελέσματα της προσβολής του βαμβακιού από έναν εχθρό εξαρτώνται από το στάδιο ανάπτυξης του φυτού στο οποίο γίνεται η προσβολή και όχι τόσο από το μέγεθος του πληθυσμού του εχθρού.

exthroi-vamvakiou

Οι πιο σημαντικοί εχθροί της καλλιέργειας του βαμβακιού είναι οι παρακάτω ;

Σιδηροσκώληκας (Agriotes sp.)

Ανήκουν στην οικογένεια Elateridae, στην τάξη των κολεόπτερων. Διαχειμάζουν στο έδαφος και εμφανίζονται την άνοιξη. Αρχικά τρυπούν το σπόρο και στη συνέχεια προσβάλουν τα νεαρά φυτά κοντά στο λαιμό στην επιφάνεια του εδάφους.  Αντιμετωπίζονται με καλλιεργητικά μέτρα, όπως οργώματα το φθινόπωρο και σκαλίσματα την άνοιξη ώστε να διατηρείται το έδαφος καθαρό από βλάστηση μειώνοντας έτσι τον αριθμό προνυμφών και με χημική καταπολέμηση με διάφορα εντομοκτόνα εδάφους.

 Αγροτίδες ή καραφατμέ (Agrotis sp.)

Οι προνύμφες το πρωί κρύβονται κάτω από το επιφανειακό στρώμα εδάφους και τη νύχτα  κόβουν τα μικρά βαμβακόφυτα στην επιφάνεια του εδάφους ή κάτω από αυτήν. Όταν το στέλεχος σκληρύνει δεν μπορούν πλέον να το κόψουν. Αντιμετωπίζονται με διασκορπισμό δολωμάτων ή με ψεκασμούς εντομοκτόνων το βράδυ, όταν δύσει ο ήλιος.

Θρίπας (Thrips tabaciLind)

Προσβάλει τις κοτυληδόνες, τα φύλλα, τους οφθαλμούς και τα άνθη του βαμβακιού και προκαλεί καθυστέρηση στην ανάπτυξη του φυτού. Η αντιμετώπιση γίνεται με καλλιεργητικά μέτρα (βαθύ όργωμα, άρδευση), εγκεκριμένα εντομοκτόνα  ( μια εφαρμογή ανά καλλιεργητική περίοδο).

Λύγκος (Lygus spp.)

Η πιο κρίσιμη περίοδος  όπου το φυτό κινδυνεύει περισσότερο είναι μεταξύ τρίτης και έκτης εβδομάδας από την εμφάνιση των χτενιών. Κατά την περίοδο αυτή, εκτεταμένες ζημιές φέρουν σοβαρές επιπτώσεις στην τελική απόδοση. Ο λύγκος προσβάλει τα χτένια και τα καρύδια στις πρώτες μέρες σχηματισμού τους, όπου φαίνονται μαύρα στίγματα. Στα νέα φύλλα κάνουν μικρές τρύπες και αργότερα το φύλλο φαίνεται σαν κουρελιασμένο. Η καταπολέμηση γίνεται με εγκεκριμένα εντομοκτόνα.

Αφίδες (Aphis gossypii Glover)

Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ότι μυζούν χυμούς από τα φύλλα και εκκρίνουν μελίτωμα σε μεγάλες ποσότητες. Οι αφίδες είναι υπεύθυνες για την είσοδο ιών στα φυτά.  Έχουν πολλές γενεές και σε έντονες προσβολές όταν το φυτό είναι μικρό σταματούν την ανάπτυξη.  Για το λόγω ότι οι αφίδες έχουν πολλούς φυσικούς εχθρούς (π.χ. πασχαλίτσα) η χρήση εντομοκτόνων πρέπει να γίνεται όταν η προσβολή είναι έντονη και κατόπιν συχνού επιτόπιου ελέγχου.

Πράσινο σκουλήκι (Heliothis armigera Hubner)

Είναι από τους σημαντικότερους εχθρούς του βαμβακιού. Έχει τρεις γενιές, η πρώτη γενιά, προσβάλει τα χτένια και τα άνθη, γύρω στα μέσα Ιούνιου. Οι ζημιές σε αυτό το στάδιο δεν είναι σημαντικές, αφενός γιατί ο πληθυσμός,  των εντόμων είναι μικρός και αφετέρου λόγω της ικανότητας του φυτού να αναπληρώνει τα καρποφόρα όργανα του. Η δεύτερη γενιά εμφανίζεται από τα τέλη Ιουλίου έως και τα μέσα Αυγούστου. Στη γενιά αυτή εμφανίζονται μεγάλοι πληθυσμοί και προσβάλλονται τα χτένια, τα άνθη και τα καρύδια, τα οποία δεν μπορούν να αναπληρωθούν. Η Τρίτη γενιά εμφανίζεται από τα τέλη Αυγούστου έως τέλη Σεπτεμβρίου. Στην περίοδο αυτή κινδυνεύουν οι όψιμες καλλιέργειες. Η καταπολέμηση γίνεται με φερομόνες ( ελκυστικές ουσίες) και με ψεκασμούς με με εγκεκριμένα εντομοκτόνα, όταν ο διαπιστωθούν 6-8 προνύμφες ανά 100 φυτά, την εποχή που δεν υπάρχουν καρύδια, και πάνω από 5 προνύμφες ανά 100 φυτά όταν υπάρχουν. Το πράσινο σκουλήκι έχει πολλούς φυσικούς εχθρούς γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγονται οι άσκοποι ψεκασμοί.

Ρόδινο σκουλήκι (Pectinophora gossypiella Saund)

Έχει 3-4 γενιές και πιο σημαντική είναι η τρίτη που εμφανίζεται τον Αύγουστο.  Οι προνύμφες της πρώτης γενιάς  προσβάλλουν τα άνθη και τα χτένια. Ενώ αυτές  των επόμενων γενεών  κατευθύνονται στους σπόρους και προσβάλουν μόνο τα καρύδια.  Κατά τη είσοδο στο καρύδι, οι νεαρές προνύμφες, δημιουργούν μια μικρή οπή, η οποία επουλώνεται γρήγορα και δεν είναι ευδιάκριτη στο ανθρώπινο μάτι.  Όταν συμπληρώσει την ανάπτυξη της  βγαίνει από το καρύδι, η οπή εξόδου είναι μεγαλύτερη και ξεχωρίζει από την αντίστοιχη του πράσινου σκουληκιού από το γεγονός ότι δε φέρει αποχωρήματα στα βράκτια φύλλα. Η ζημιά στα καρύδια φαίνεται όταν αυτά ανοίξουν, οι σπόροι είναι φαγωμένοι και οι ίνες υποβαθμισμένης ποιότητας.  Η καταπολέμηση γίνεται με καλλιεργητικά μέτρα (θρυμματισμός και ενσωμάτωση φυτικών υπολειμμάτων), με φερομόνες και με ψεκασμούς με εγκεκριμένα εντομοκτόνα.

Τετράνυχος

Είναι ακάρεα που προσβάλουν το βαμβάκι και ανήκουν στην οικογένεια Tetranychidae. Έχoυν 15 ή περισσότερες γενεές. Βρίσκονται στην κάτω επιφάνεια των φύλλων και δημιουργούν ιστό σαν της αράχνης. Η προσβολή αρχίζει από τις άκρες του χωραφιού και εξαπλώνεται στη συνέχεια σε όλη την έκταση της καλλιέργειας. Η καταπολέμηση με εγκεκριμένα ακαρεοκτόνα γίνεται αρχικά τοπικά και στη συνέχεια γίνονται γενικευμένοι ψεκασμοί. Όταν τελειώσει ο ψεκασμός καλλιέργειας προσβεβλημένης  με τετράνυχο πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται απολύμανση του ελκυστήρα και του ψεκαστικού, γιατί ο τετράνυχος  μεταφέρεται με τα γεωργικά μηχανήματα.

Μάθε περισσότερα!

Πως;

Επικοινώνησε μαζί μας ή συμπλήρωσε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας