αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Ακακία Κωνσταντινουπόλεως | Χρήσεις

Μοιράσου το:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (7 votes, average: 4,86 out of 5)

Loading...

Γνωστή και ως  Αλβιζία η Ροδομέταξος ή Αλβιζία η Γιουλιβρισίμη ή Γκιουλμπρισίμ, η Ακακία Κωνσταντινουπόλεως είναι ένα εντυπωσιακό φυτό.

Βοτανικά χαρακτηριστικά

Καταγωγή

Ανήκει στην οικογένεια των Χεδρωπών και κατάγεται από την Νοτιοδυτική και Ανατολική Ασία, από το Ιράν μέχρι την Ιαπωνία.

Μορφολογία

Η Ακακία είναι φυλλοβόλο σχετικά μικρό δέντρο, με ύψος από 5 μέχρι 12 μέτρα. Έχει μια μεγάλη κόμη σε σχήμα ομπρέλλας. Τα φύλλα του δέντρου είναι διπτεροειδή, με 20 έως 45 εκατοστά μήκος και 12 με 25 εκατοστά πλάτος. Αποτελούνται από 6 με 12 ζεύγη από φύλλα πτεροειδούς μορφής, τα οποία με τη σειρά τους αποτελούνται από 15 με 30 ζεύγη ωοειδών φυλλαρίων, τα οποία έχουν μήκος από 6 μέχρι 15 χιλιοστά και πλάτος 2 με 4 χιλιοστά. Τα φύλλα του έχουν την ιδιότητα να κλείνουν το βράδυ.

Ανθοφορία

Γενικά έχει πυκνή και παρατεταμένη ανθοφορία, η οποία διαρκεί όλο το καλοκαίρι. Τα άνθη βρίσκονται σε βότρεις και δεν έχουν πέταλα, αλλά μόνο ένα πυκνό σχηματισμό από στήμονες με μήκος 2 με 3 εκατοστά. Έχουν λευκό-ροζ χρώμα, με τη βάση να είναι πιο λευκή, ελαφρύ άρωμα και εμφάνιση σαν ίνες από μετάξι.

Τα λουλούδια του είναι γνωστά ότι προσελκύουν μέλισσες, πεταλούδες και κολιμπρί. Ο καρπός του δέντρου είναι ένας επίπεδος καφέ χέδρωπας με μήκος από 10 μέχρι 25 εκατοστά και πλάτος 2 με 3 εκατοστά.

 

Καλλιέργεια Ακακίας Κωνσταντινουπόλεως | Kαλλιεργητικές Τεχνικές

 

Χρήσεις

 

Είναι κατάλληλο δέντρο για εξαιρετικές δεντροστοιχίες, για παραθαλάσσια φύτευση, πλατείες, πεζόδρομους, αυλές κατοικιών, ιδιωτικών κήπων και συνδυάζεται με πολλά άλλα δέντρα ή θάμνους, προσφέροντας εντυπωσιακά σύνολα.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα φτάσει και το πλήρες μέγεθός της. Πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα ώστε να μη φυτεύεται κοντά σε πλακοστρωμένες επιφάνειες διότι μπορεί να τις ανασηκώσει με τις ρίζες. Επίσης, είναι ένα πολύ καλό μελισσοκομικό φυτό.

Οι σπόροι της χρησιμοποιούνται ως τροφή για τα ζώα και τα άγρια ζώα, ενώ το γλυκό άρωμα των λουλουδιών είναι καλή πηγή νέκταρ για τις μέλισσες και τις πεταλούδες.

 

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;
Επικοινωνήστε μαζί μας ή συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!


 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας