αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Σαρκοφάγα Φυτά

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5.00 out of 5)

Loading...

Τα σαρκοφάγα φυτά έχουν ιδιαίτερους μηχανισμούς που προσελκύουν και παγιδεύουν μικρά έντομα όπου και απορροφούν τα θρεπτικά συστατικά του.

Τα περισσότερα σαρκοφάγα φυτά ζουν σε βαλτώδεις υγρότοπους. Το συγκεκριμένο περιβάλλον δεν παρέχει αρκετά από τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα φυτά και ειδικά το άζωτο. Γι’ αυτό το λόγο αυτά τα φυτά έχουν προσαρμοστεί στο περιβάλλον τους αναπτύσσοντας άλλους τρόπους να λαμβάνουν τα συστατικά που χρειάζονται, όπως με το να πιάνουν έντομα! Το παραπάνω αποτελεί όργανο επιβίωσης, τρώνε έντομα αντί για να γίνεται το αντίθετο!

Ποια είναι τα γνωστότερα είδη σαρκοφάγων

Η Σαρρακένια (Sarracenia)

Αυτό το γένος βορειοαμερικανικών είναι γνωστό για τα χαρακτηριστικά του φύλλα σε σχήμα τρομπέτας που σχηματίζουν μια δομή σε σχήμα σωλήνα που παγιδεύει έντομα.

 Η Διωναία (Venus Flytrap)

Eίναι ίσως το πιο διάσημο από όλα τα σαρκοφάγα φυτά. Χρησιμοποιεί έναν περίπλοκο μηχανισμό από ευαίσθητες τρίχες σκανδάλης που κάνουν το φυτό να κλείνει γρήγορα όταν ένα έντομο προσγειώνεται πάνω του. 

Η Δροσέρα (Drosera)

Γνωστά και ως δροσοσταλίδες, αυτά τα φυτά έχουν κολλώδεις  τρίχες στα φύλλα τους που εκκρίνουν πεπτικά ένζυμα. Όταν ένα έντομο προσγειώνεται στο φύλλο, κολλάει στην κολλώδη ουσία και το φυτό αρχίζει να το χωνεύει. 

Το Κεφαλώτους (Cephalotus)

Αυτό το γένος φυτών είναι εγγενές στην Αυστραλία και είναι γνωστό για τις χαρακτηριστικές κανάτες σε σχήμα θόλου. Το φυτό παράγει πεπτικά ένζυμα που διασπούν τα έντομα και το υγρό μέσα στη κανάτα λειτουργεί ως πεπτικό υγρό. 

Το Νηπενθές (Nepenthes)

Αυτό το γένος τροπικών φυτών κανάτας είναι γνωστό για τις εκπληκτικές και περίπλοκες κανάτες του που μπορούν να φτάσουν σε μήκος ακόμα και τα 30 εκατοστά. Αυτές οι κανάτες είναι γεμάτες με πεπτικό υγρό.

Μηχανισμοί Παγίδευσης

  • Παγίδευση μέσω προσκόλλησης (‘fly-paper’ traps), κατά την οποία τα φύλλα των σαρκοφάγων φυτών είναι γεμάτα με αδένες που εκκρίνουν μία κολλώδη βλέννα ικανή για να κολλήσουν πάνω της μικρά ζώα.
  • Μηχανισμός που χρησιμοποιεί ταχείες κινήσεις φύλλων (‘snap-trap’ or ‘steel trap’). Τα φύλλα σχηματίζουν δύο λοβούς στην επιφάνεια των οποίων υπάρχουν ευαίσθητα τριχίδια που πυροδοτούν την παγίδευση όταν τα ζώα έρθουν σε επαφή με αυτά. 
  • Τα φύλλα σχηματίζουν δομή σωλήνα που περιέχει πεπτικά ένζυμα (‘pitcher trap’). Τα ζώα προσελκύονται καθώς ψάχνουν για νέκταρ προς το στόμιο, γλιστρούν κατά μήκος της ολισθηρής εσωτερικής επιφάνειας του φυτού. Τα πεπτικά ένζυμα καταστρέφουν το θήραμα, μετατρέποντάς το σε απορροφήσιμη μορφή για το φυτό. 
  • Προσελκύουν το θήραμα και εξαναγκάζουν την είσοδό του προς ένα πεπτικό όργανο, μέσω ενός συστήματος με εσωτερικά κατευθυνόμενα τριχίδια, μετατρέποντάς το σε μία μάζα όπου το θήραμα πέπτεται και απορροφάται.
  • Παγίδευση μέσω αναρρόφησης (‘Bladder traps’), η οποία παρουσιάζει τη μορφή κύστεων που προκύπτουν από τα φύλλα. Οι κύστες αντλούν ιόντα από το εσωτερικό τους. Μικρά ζώα που έρχονται σε επαφή με τις ευαίσθητες τρίχες κοντά στο στόμιο του φυτού απορροφώνται μέσα στην κύστη λόγω της χαμηλότερης υδροστατικής πίεσης στο εσωτερικό, και στην συνέχεια πέπτονται.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Επικοινωνήστε μαζί μας ή συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας