Η γύρη είναι τα αρσενικά αναπαραγωγικά κύτταρα των σπερματόφυτων. Εμπεριέχει πλήθος θρεπτικών ουσιών, γεγονός που την κάνει χρήσιμη στη διατροφή και την υγεία του ανθρώπου, πέρα από των μελισσών.
Οι μέλισσες συλλέγουν και αποθηκεύουν τη γύρη για να θρέψουν τους γόνους τους. Η γεύση και η σύστασή της εξαρτάται από τα φυτά τα οποία συλλέχθηκε. Επικονιάζεται από άνθος σε άνθος με τη βοήθεια του ανέμου ή των εντόμων. Συνήθως διασπείρεται από μέλισσες, πεταλούδες, πουλιά (πχ κολιμπρί), νυχτερίδες και σαλιγκάρια.
Οι Εχθροί της Μέλισσας
Θρεπτική αξία γύρης
Τουλάχιστον 250 βιολογικά δραστικές ουσίες βρίσκονται στη γύρη, όπως πρωτεϊνες, αμινοξέα, υδατάνθρακες, σάκχαρα, λιπίδια, ελεύθερα λιπαρά οξέα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Πολλά τα οφέλη που προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό, ας δούμε παρακάτω κάποια από αυτά.
- Δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό
- Μειώνει την κακή χοληστερίνη συμβάλλοντας στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς
- Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα λόγω αντιμικροβιακών ιδιοτήτων. Οι ιδιότητες αυτές αποτρέπουν μολύνσεις του δέρματος από πληγές, εκδορές, εγκαύματα κλπ
- Ισχυροποιούνται οι αποτοξινοτικές ικανότητες του ήπατος
- Ανακουφίζει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης
- Αποτελεί αντιφλεγμονώδες στους ιστούς των πνευμόνων
Superfoods | Ευεργετικές ιδιότητες
Χρήση γύρης από τον άνθρωπο
Οι μελισσοκόμοι χρησιμοποιούν γυρεοπαγίδες για τη συλλογή της. Οι γυρεοπαγίδες χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, τις εισόδου, του πυθμένα και της οροφής.
Μελισσοκομία | Προϊόντα και δυνατότητες
Η γύρη μπορεί να χορηγηθεί σε νωπή μορφή, αποξηραμένη και ως ταμπλέτα. Πριν τη χρήση της πρέπει να ρωτήσουμε τον γιατρό μας για να αποφύγουμε τυχόν αλλεργίες.
Θέλετε να μάθετε περισσότερα;
Θέλετε να μάθετε περισσότερα;