αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Κουμκουάτ

Μοιράσου το:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (7 votes, average: 5,00 out of 5)

Loading...

Κουμκουάτ (Fortunella margarita Rutaceae) ανήκει στο γένος Φορτουνέλλα. Η ονομασία του στα Κινέζικα σημαίνει χρυσό πορτοκάλι.

Kumquat kalliergia

Χαρακτηριστικά

Είναι βραδείας ανάπτυξης αειθαλείς θάμνος ή δέντρο βραχείας περιόδου. Το ύψος του ξεκινά από 2,5 και φτάνει έως 4,5 μέτρα, με πυκνά κλαδιά ,ενώ μερικές φορές φέρει μικρά αγκάθια . Τα φύλλα είναι σκούρα γυαλιστερά πράσινα, λογχοειδή και στιλπνά, και τα λουλούδια είναι λευκά , παρόμοιο με άλλα λουλούδια εσπεριδοειδών. Ανάλογα με το μέγεθος, το δέντρο κουμκουάτ μπορεί να παράγει εκατοντάδες ή ακόμα και χιλιάδες καρπούς κάθε χρόνο. Ο καρπός της είναι στρογγυλός ή ωοειδής ανάλογα με το είδος και έχει διάμετρο που φτάνει τα 4 εκατοστά. Το χρώμα του είναι πορτοκαλί και η φλούδα του καρπού είναι αρωματική και έχει γλυκιά γεύση. Η σάρκα του καρπού δεν είναι ιδιαίτερα χυμώδης και η γεύση της είναι λίγο όξινη και γλυκιά. Στην Ευρώπη συναντάται μόνο στην χώρα μας και συγκεκριμένα στην Κέρκυρα.

Κλιματικές συνθήκες

Καλλιεργείται σε εύκρατες και υποτροπικές περιοχές. Είναι πολύ ανθεκτικότερη από άλλα εσπεριδοειδή, όπως τα πορτοκάλια. Η ποικιλία κουμκουάτ « Nagami » απαιτεί ένα καυτό καλοκαίρι, που κυμαίνονται από 25 ° C έως 38 ° C, αλλά μπορεί να αντέξει παγετό μέχρι περίπου -10 ° C χωρίς τραυματισμό.

Πολλαπλασιασμός

Τα Κουμκουάτ δεν αναπτύσσονται καλά από σπόρους και έτσι χρησιμοποιείται ο  αγενής πολλαπλασιασμός, χρησιμοποιώντας ρίζωμα άλλου εσπεριδοειδούς, εναέριες καταβολάδες ή μοσχεύματα. Επιλέγουν την αυτοεπικονίαση όπως και τα περισσότερα εσπεριδοειδή.

Ποικιλίες

Στρογγυλό Κουμκουάτ

Γνωστότερα και ως  Marumi ή Morgani Κουμκουάτ, είναι αειθαλή δέντρα, που παράγουν βρώσιμα χρυσοκίτρινα φρούτα. Ο καρπός είναι μικρός και συνήθως στρόγγυλος, αλλά μπορεί να έχει και ωοειδές σχήμα. Η φλούδα έχει μια γλυκιά γεύση, αλλά ο καρπός είναι ξινός. Καλλιεργείται ως καλλωπιστικό φυτό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μπονσάι. Τα στρογγυλά Κουμκουάτ έχουν μεγάλη ανοχή στο κρύο γι αυτό και καλλιεργούνται συχνότερα.

Οβάλ Κουμκουάτ

Γνωστό και ως Nagami, είναι στενός συγγενής του λεμονιού. Είναι ένα δέντρο που μερικές φορές ξεπερνάει τα 4 μέτρα ύψος και τα 4 μέτρα πλάτος. Συναντιέται στην Κίνα. Μπορεί να αναπτυχθεί σε περιοχές που φτάνουν τους 20° C θερμοκρασία, αλλά επίσης ευδοκιμούν και σε στεγασμένες περιοχές. Σε διαφορά με τις περισσότερες οικογένειες Κουμκουάτ, το οβάλ Κουμκουάτ έχει μικρότερη περίοδο παραγωγής η οποία τελειώνει στο τέλος του φθινοπώρου, κάτι το οποίο εν μέρη εξηγεί την αντοχή του στις χαμηλές θερμοκρασίες. Είναι ιδανική καλλιέργεια γλάστρας ή μπονσάι καθώς βγαίνει νάνο από φυσικού του.

Jiangsu

Όταν τα κουμκουάτ χωρίζεται σε πολλά είδη το όνομα Citrus obovata χρησιμοποιείται για αυτήν την ομάδα. Ο καρπός τους είναι στρογγυλός ή σχήμα καμπάνας. Γίνονται έντονο πορτοκαλί όταν είναι πλήρως ώριμα. Μπορεί να διακριθεί από άλλες ποικιλίες κουμκουάτ από τα στρογγυλά φύλλα του. Καλλιεργείται για τους εδώδιμους καρπούς και ως καλλωπιστικό φυτό. Δεν μπορεί να αντέξει παγετό.

Μάθε περισσότερα!

Πως;

Επικοινώνησε μαζί μας ή συμπλήρωσε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!


Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας