αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Παστινάκι | Καλλιεργητικές Τεχνικές

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (6 votes, average: 4.50 out of 5)

Loading...

Το παστινάκι αναπτύσσεται τόσο στην άγρια ​​φύση όσο και σε καλλιεργούμενες σοδειές. Το βρίσκουμε στην Ευρώπη και σε μέρη της Ασίας.

Η Παστινάκη η εδώδιμος (Pastinaca sativa) ή κοινώς η παστινάκη ή το παστινάκι, είναι ένα ριζώδες λαχανικό στενά συνδεδεμένο με το καρότο και το μαϊντανό. Πρόκειται για ένα διετές φυτό που συνήθως καλλιεργείται ως ετήσιο φυτό.

Η μακρά κονδυλώδης ρίζα του έχει το κρεμ χρώμα του δέρματος και της σάρκας και μπορεί να παραμείνει στο έδαφος όταν ωριμάσει, καθόσον γίνεται γλυκύτερη στη γεύση, μετά από τους παγετούς του χειμώνα.

Στην πρώτη καλλιεργητική του περίοδο, το φυτό έχει μια ροζέτα από πτεροειδή μισο-πράσινα φύλλα. Αν δεν θεριστεί, παράγει την ταξιανθία του, που ολοκληρώνεται στη δεύτερη καλλιεργητική του περίοδο, με ένα σκιάδιο από μικρά κίτρινα λουλούδια. Αυτή τη φορά όμως, ο βλαστός του είναι ξυλώδης και ο κονδύλος μη βρώσιμος. Οι σπόροι του έχουν χρώμα χλωμό καφέ και είναι επίπεδοι και φτερωτοί.

Ποια είναι η εποχή και οι συνθήκες σποράς;

Σπέρνεται συνήθως νωρίς τη άνοιξη πριν τη σπορά του καρότου και σε βάθος 1,5-2 εκατοστά. Βλαστική δύναμη έχουν το 50-70% των σπόρων. Μπορούμε να το σπείρουμε και αργά το φθινόπωρο, λίγες ημέρες πριν να παγώσει το έδαφος. Θα βλαστίσει σε 2 με 3 εβδομάδες μετά τη σπορά, όταν η θερμοκρασία θα είναι 8-10 βαθμούς Κελσίου. Αν σπείρουμε το παστινάκι σε σκιερό μέρος δεν θα έχουμε καλή παραγωγή.

Αποφεύγουμε να φυτεύουμε το παστινάκι δίπλα σε καρότο, σέλινο, κύμινο αλλά μπορούμε να το φυτεύουμε δίπλα σε πιπεριά, πατάτα, φασόλια, αρακά, ντομάτα, σκόρδο και ρεπάνι.

Ποιες είναι οι χρήσεις;

Οι παστινάκες μοιάζουν με τα καρότα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με παρόμοιους τρόπους, αλλά έχουν μια πιο γλυκιά γεύση, ειδικά όταν μαγειρευτούν.

Αν και οι παστινάκες μπορούν να καταναλωθούν ωμές, πιο συχνά σερβίρονται μαγειρεμένες. Μπορούν να ψηθούν, να βράσουν, να πολτοποιηθούν, να τηγανιστούν ή να μαγειρευτούν στον ατμό. Όταν χρησιμοποιούνται σε βραστά, σούπες και μαγειρευτά κατσαρόλας, δίνουν μια πλούσια γεύση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η παστινάκη βράζεται και τα στερεά τμήματά της, αφαιρούνται από την σούπα ή το στιφάδο, αφήνοντας πίσω μια πιο λεπτή γεύση από το σύνολο της ρίζας και το άμυλο για να πυκνώνει το πιάτο.

Η παστινάκη μπορεί επίσης να τηγανιστεί ή να κοπεί σε λεπτές φέτες και να γίνει τραγανή. Η παστινάκη μπορεί να γίνει κρασί που έχει μια παρόμοια γεύση, με το κρασί της Μαδέρας.

Ποιες είναι οι ευεργετικές ιδιότητες;

Το παστινάκι βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και κρατά τον έλεγχο του σακχάρου του αίματος. Αποτελεί πηγή φυλλικού οξέος, που βοηθάει στην αναιμία, μειώνει τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών στα έμβρυα, αλλά και των καρδιακών παθήσεων, ενώ μπορεί να δράσει προληπτικά στην άνοια και τα οστεοπορωτικά κατάγματα. 

Το κάλιο που επίσης περιέχει άφθονο, συμβάλλει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, αν και σε αντίθεση με τα καρότα, το παστινάκι δεν μας παρέχει βήτα-καροτίνη. Έχει αντικαρκινικές, αντι-φλεγμονώδεις και αντι-μυκητιακές ιδιότητες, γι’ αυτό θεωρείται ιδανικό και για την απώλεια βάρους.

Η υψηλή περιεκτικότητά του επίσης σε φυτικές ίνες, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Μάθε περισσότερα!

Πως;

Επικοινώνησε μαζί μας ή συμπλήρωσε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας