αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Ραμπουτάν | Καλλιεργητικές Τεχνικές

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 5.00 out of 5)

Loading...

Το Ραμπουταν (Rabutan), είναι ένα εξωτικό φρούτο που μοιάζει με μια «τριχωτή φράουλα» που στο εσωτερικό της κρύβει κάτι που μοιάζει με μικρό αβγό.

| Κατάλογος Προωθούμενων Ποικιλιών | Υποτροπικά Είδη |

Το ραμπουτάν (Nephelium lappaceum) είναι μεσαίου μεγέθους τροπικό δέντρο της οικογένειας Σαπινδίδες και είναι ιθαγενές στη Νοτιοανατολική Ασία. Σχετίζεται στενά με πολλά άλλα βρώσιμα τροπικά φρούτα όπως το λίτσι και το λονγκάν. 

Μορφολογικά Χαρακτηριστικά 

Το δέντρο rambutan μεγαλώνει σε ύψος 10 μέτρων. Τα φύλλα του είναι ζευγαρωμένα, αποτελούμενα από 2-8 ωοειδή, δερμάτινα φυλλάδια. Ανθίζει με μικρά λουλούδια, που συλλέγονται σε ταξιανθίες στα άκρα των κλαδιών. Ο καρπός rambutan είναι ωοειδής ή σφαιρικός, μεγέθους 3-6 εκατοστών. Τα φρούτα αναπτύσσονται σε μεγάλα τσαμπιά. Η φλούδα του άγουρου rambutan έχει πράσινο χρώμα, το οποίο, καθώς ωριμάζει, αλλάζει χρώμα σε έντονο κόκκινο. Η σάρκα του είναι ζελατινώδης, λευκή και αρωματική. Ο πολτός περιέχει έναν καφέ οβάλ σπόρο, μήκους έως 3 εκατοστών. Εξωτερικά, η σάρκα του περιβάλλεται από μια πυκνή φλούδα, καλυμμένη με σκληρά άγκιστρα. Οι ανοιχτόκαφέ τρίχες έχουν μήκος περίπου 2 εκατοστά. Η φλούδα διαχωρίζεται εύκολα από τον πολτό.

Εδαφοκλιματικές Απαιτήσεις

Έδαφος

Αν φυτευτεί σε γλάστρα το υπόστρωμα της καθολικής καλλιέργειας θα πρέπει να είναι αναμεμιγμένο με περλίτη 30%.Το έδαφος πρέπει να είναι εύφορο, με καλή αποστράγγιση.

Φως

Το rambutan πρέπει να είναι σε πλήρη ηλιοφάνεια, αν και μπορεί να είναι σε ημι-σκιά όσο έχει περισσότερο φως από τη σκιά. Μόνο σε περιοχές με εύκρατα κλίματα, μπορεί να διατηρηθεί σε εσωτερικό χώρο σε  φωτεινό δωμάτιο χωρίς ρεύματα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Θερμοκρασία

Τα ραμπουτάν είναι προσαρμοσμένα σε ζεστά τροπικά κλίματα, σε θερμοκρασίες περίπου 22–30 °C και είναι ευαίσθητα σε θερμοκρασίες κάτω των 10 °C.

Καλλιεργητικές Τεχνικές

Πολλαπλασιασμός

Τα δέντρα Rambutan μπορούν να πολλαπλασιαστούν με σπόρους ή δενδρύλλια. Στη περίπτωση πολλαπλασιασμού με σπόρο πρέπει να είναι πολύ φρέσκος, λιγότερο από μια εβδομάδα, να είναι βιώσιμος και όλος ο πολτός να έχει καθαριστεί από αυτόν. Χρειάζονται 10-21 ημέρες για να βλαστήσουν οι σπόροι, ενώ θα περάσουν περίπου δύο χρόνια για να είναι το δέντρο αρκετά μεγάλο για μεταφύτευση στο έδαφος.

Λίπανση

Είναι πολύ σημαντικό να το προστίθεται, όλη το χρόνο οικολογικά λιπάσματα, μια φορά το μήνα. Εάν καλλιεργείται σε γλάστρα, πρέπει να χρησιμοποιούνται υγρά λιπάσματα έτσι ώστε το υπόστρωμα να μπορεί να συνεχίσει να φιλτράρει το νερό.

Πότισμα

Η συχνότητα του ποτίσματος ποικίλει ανάλογα με το κλίμα καθώς και τον καιρό. Συνιστάται γενικά να ποτίζεται 3-4 φορές την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της πιο ζεστής περιόδου και κάπως λιγότερο το υπόλοιπο του έτους.

Πώς διαφέρει το Ραμπουτάν από το Λίτσι;

  • Το rambutan έχει το μέγεθος περίπου μιας μπάλας του γκολφ. Τα λίτσι είναι ελαφρώς μικρότερα.
  • Το εξωτερικό δέρμα ενός rambutan είναι συνήθως κόκκινο με απαλά, ακανθώδη αγκάθια. Το Lychee έχει επίσης κόκκινο εξωτερικό δέρμα, αλλά είναι τραχύ χωρίς έντονες τρίχες.
  • Το δέρμα και η σάρκα του rambutan έχουν πιο πυκνή υφή από το lychee.
  • Το Rambutan έχει γλυκιά κρεμώδη λουλουδάτη γεύση. Το Lychee έχει μια λιγότερο έντονη γλυκιά γεύση που πολλοί άνθρωποι θεωρούν πιο ισορροπημένη.

  Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Επικοινωνήστε μαζί μας ή συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας