αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Θρουμπιού | Καλλιεργητικές τεχνικές

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5.00 out of 5)

Loading...

Το θρούμπι είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο αυτοφυές φυτό, με έντονο άρωμα. 

Ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών (Lamiaceae) και συναντάται ως επί τω πλείστον στις νότιες χώρες της Ευρώπης.

Μορφολογικά Χαρακτηριστικά

Το θρούμπι είναι ετήσιο φυτό με ξυλώδη κορμό που φτάνει σε ύψος έως και 35 – 50 εκατοστά. Τα φύλλα του είναι πολυάριθμα, σταχτοπράσινου χρώματος και έχουν έντονο ευωδιαστό άρωμα. Λευκά, ροζ ή μωβ χρώματος άνθη εκφύονται σε ταξιανθίες επάκρια του βλαστού, όπου χρησιμοποιούνται για το αιθέριο έλαιο τους. Η περίοδος ανθοφορίας ξεκινά από Ιούνιο και φτάνει έως το Σεπτέμβριο. Μετά την ωρίμανση των ανθέων δημιουργούνται χιλιάδες μικροί σπόροι. Λόγω του έντονου αρώματός του προσελκύεται από μέλισσες και πεταλούδες. Το θρούμπι δημιουργεί πλούσιο θυσανώδες ριζικό σύστημα.

Εδαφοκλιματικές Απαιτήσεις

Έδαφος

Το θρούμπι αντέχει σε όλα τα εδάφη, αλλά ευδοκιμεί σε ουδέτερα, αλκαλικά και καλά αποστραγγιζόμενα με Ph 5,5-7. Υπάρχουν, όμως, ποικιλίες που αντέχουν σε αμμώδη εδάφη και σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Φως

Η έκθεσή του άμεσο ηλιακό φως επιδρά καταλυτικά στην ανάπτυξή του, ενώ δεν αναπτύσσεται καθόλου σε σκιά ή ακόμη και σε ημισκιά.

Θερμοκρασία

Σημαντικό χαρακτηριστικό του είναι το μεγάλο φάσμα θερμοκρασιών, οπού είναι ικανό να αντέξει από -5 έως +40 °C.

Καλλιεργητικές Τεχνικές

Πολλαπλασιασμός

Ο πολλαπλασιασμός του, γίνεται με σπόρους είτε στο σπορείο είτε στη γλάστρα ή στο έδαφος σε απόσταση 25 – 40cm. Προτιμάται να φυτεύονται 4 ή 5 σπόρους μαζί. Ορισμένα είδη μπορούν να πολλαπλασιαστούν με διαίρεση των ριζών του και με μοσχεύματα σκληρού ξύλου το καλοκαίρι.

Άρδευση – Λίπανση

Είναι ανθεκτικό σε συνθήκες ξηρασίας, γι’ αυτό προτιμώνται και τα καλώς αποστραγγιζόμενα εδάφη, παρόλα αυτά δίνει αυξημένη  παραγωγή όταν ποτίζεται. Χρειάζεται ελάχιστο πότισμα και αυτό μόνο όταν το έδαφος στεγνώσει τελείως.

Για την λίπανση χρησιμοποιούνται σκευάσματα που περιέχουν άζωτο, κάλιο, φώσφορο και μαγνήσιο. Σε περίπτωση που καλλιεργούνται σε μεγάλη καλλιέργεια, συχνά γίνεται επιπλέον λίπανση μετά την συλλογή.

Εχθροί και ασθένειες

Είναι πολύ ανθεκτικό φυτό. Σπανίως μπορεί να προσβληθεί από ακάρεα, αφίδες ή άλλα κοκκοειδή έντομα. 

Συγκομιδή

Η συγκομιδή γίνεται από το 2° έτος καλλιέργειας, όταν το φυτό είναι σε πλήρης άνθηση. Μπορεί να γίνει είτε με το χέρι είτε με την χρήση χορτοκοπτικών μηχανών σε μεγάλες καλλιέργειες. Η συλλογή φύλλων γίνεται την Άνοιξη και η συλλογή των ανθέων του κατά τους μήνες Ιούλιο έως και Αύγουστο.

 

Ιδιότητες-Χρήσεις 

  • Λειτουργεί ως χωνευτικό και ως αποχρεμπτικό (για τον βήχα)
  • Το αιθέριο έλαιό του έχει αντιμυκητιακή και αντιβακτηριακή δράση
  • Τονώνει τον οργανισμό
  • Βοηθά στη θεραπεία των σπασμών του εντέρου, των πόνων από κολικούς της γαστρικής ατονίας, της νευρικής δυσπεψίας, της ναυτίας.
  • Χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία για τον αρωματισμό σαπουνιών, οδοντόκρεμων κ.α.

Μάθε περισσότερα!

Πως;

Επικοινώνησε μαζί μας ή συμπλήρωσε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας