αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Τσίκα | Καλλιεργητικές Τεχνικές

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)

Loading...

Ο Τσίκας, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τροπικά φυτά που συναντώνται σε κήπους και πάρκα, καθώς ανήκει στην οικογένεια Cycaceae.

| Τοξικά φυτά για τα κατοικίδια |

Ο τσίκας είναι ένα χαμηλό φοινικοειδές φυτό αργής ανάπτυξης, με καταγωγή από την Ιαπωνία και την Κίνα. Παρ’ όλο που μοιάζει με φοίνικα ανήκει στα πτεριδόφυτα. Η ανάπτυξή του είναι πολύ αργή, όμως, η καλλωπιστική του αξία οφείλεται στα φύλλα του που είναι πτεροσχιδή και στην εντυπωσιακή του συμμετρία. Eκτός από τον κήπο, ο τσίκας μπορεί να φυτευτεί σε γλάστρα στο μπαλκόνι, ενώ μπορεί να διατηρηθεί ακόμα και σαν φυτό εσωτερικού χώρου στο σπίτι.

Μορφολογικά χαρακτηριστικά

Είναι φυτό αειθαλές, πολυετές με ύψος που φτάνει τα 3 μέτρα. Ο κορμός του είναι δυνατός, ευθύς και συνήθως δεν διακλαδίζεται. Τα φύλλα αναπτύσσονται στην κορυφή του κορμού και είναι μεγάλα, σύνθετα και έχουν μήκος 50-150 εκατοστά. Από το εσωτερικό του φυλλώματος αναπτύσσεται ένας ευμεγέθης κεντρικός οφθαλμός, ο οποίος φέρει τα αναπαραγωγικά όργανα του φυτού, διατεταγμένα σε ταξιανθίες. Το καλοκαίρι, εντυπωσιακά μπουκέτα σε καφέ-μπρονζέ αποχρώσεις ανθίζουν στην κορυφή των φυτών, ενώ στα θηλυκά ακολουθούνται και από κοκκινωπούς μικρούς καρπούς

Εδαφοκλιματικές Απαιτήσεις

Έδαφος

Αρέσκεται κυρίως σε πηλώδες έδαφος. Χρειάζεται όξινα ή ουδέτερα εδάφη, τα οποία έχουν καλή αποστράγγιση. Ο τσίκας είναι ανθεκτικός στην ξηρασία και στην αλατότητα του εδάφους και ανήκει στα φυτά που αντέχουν σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Θερμοκρασία

Η ζέστη σε συνδυασμό με υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία δίνει πιο εύρωστη βλάστηση και μπορεί να προωθήσει την άνθηση το καλοκαίρι. Από τα είδη του γένους του είναι το πιο ανθεκτικό στο κρύο αλλά παραμένει ευαίσθητο αφού παγώνει σε θερμοκρασίες -7οC. Χρειάζεται προστασία από τον πάγο και συχνά το χειμώνα σκεπάζεται

Φως

Ο τσίκας φυτεύεται σε σχετικά ηλιοφανείς και ημισκιερές θέσεις για να έχει πιο πλούσιο και καταπράσινο φύλλωμα. Σε έντονη ηλιοφάνεια, την περίοδο του καλοκαιριού, τα φύλλα του ταλαιπωρούνται και χάνουν το γυαλιστερό τους χρώμα. 

Καλλιεργητικές τεχνικές

Πολλαπλασιασμός

Το φυτό μπορεί να πολλαπλασιαστεί με δύο τρόπους:

  • Πολλαπλασιασμός τσίκα με σπόρο: Συλλέγονται οι σπόροι από τους καρπούς, όταν είναι ώριμοι, αφαιρείται το περίβλημα τους και αποθηκεύονται για 10 μήνες φροντίζοντας να καταβρέχονται κάθε 2 εβδομάδες. Οι ώριμοι σπόροι φυτεύονται την περίοδο της άνοιξης σε γλαστράκια. 
  • Πολλαπλασιασμός τσίκα με παραφυάδες: Το φυτό του τσίκα, σχηματίζει παραφυάδες αναπτύσσοντας 1-2 δευτερεύοντες κορμούς από τη βάση του φυτού. Οι μικροί κορμοί αφαιρούνται από τη βάση τους μαζί με μέρος του ριζώματος και τα φυτεύονται σε γλαστράκια.

Πότισμα – Λίπασμα

Αντέχει στην ξηρασία και έχει μέτριες ανάγκες σε πότισμα, αλλά για τη σωστή του ανάπτυξη χρειάζεται κανονικό πότισμα κυρίως το καλοκαίρι. Ο εμπλουτισμός του εδάφους με κόμποστ ευνοεί την ανάπτυξή του.

Κλάδεμα

Δεν χρειάζεται αυστηρό κλάδεμα λόγω της αργής του ανάπτυξης. Χρειάζεται να αφαιρούνται τα κίτρινα και τα νεκρά φύλλα με καθαρό ψαλίδι από τη βάση τους. Σε περίπτωση που το φυτό παράγει καρπούς, αυτοί αφαιρούνται με γάντια. Αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνεται προσεκτικά για να μην τραυματιστεί το φυτό.

Οι καρποί του τσίκα είναι τοξικοί και επικίνδυνοι για τον άνθρωπο, για τις γάτες και για τους σκύλους και πρέπει να απομακρύνονται άμεσα καθώς μπορούν να προκαλέσουν δηλητηρίαση.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Επικοινωνήστε μαζί μας ή συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας