αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Παγκόσμια Ημέρα Τσαγιού

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)

Loading...

Στις 19 Δεκεμβρίου 2019, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών κήρυξε την 21η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Τσαγιού. Μετά από πολλά χρόνια αναγνωρίστηκε η πολιτισμική σημασία και η ιστορία του τσαγιού διεθνώς, μολονότι βρίσκεται στη διάθεση των ανθρώπων εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

| Παγκόσμιες Ημέρες |

Γιατί γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Τσαγιού;

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το τσάι είναι το ρόφημα που καταναλώνεται περισσότερο παγκοσμίως, μετά το νερό. Υπάρχουν μάλιστα ενδείξεις ότι η κατανάλωσή του στην Κίνα ξεκινά περίπου πριν 5,000 χρόνια. Σήμερα, η καλλιέργεια και η παραγωγή τσαγιού αποτελεί τη βασική πηγή εισοδήματος πολλών οικογενειών στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο εορτασμός προωθεί τη βιώσιμη παραγωγή, κατανάλωση και το εμπόριο τσαγιού. Προσφέρει επίσης την ευκαιρία να διασφαλιστεί ότι ο τομέας του τσαγιού θα συνεχίσει να παίζει ρόλο στη μείωση της ακραίας φτώχειας, στην καταπολέμηση της πείνας και στη διαφύλαξη των φυσικών πόρων.

Έτσι, η σημασία της ημέρας αυτής δεν έγκειται απλά στο γεγονός ότι το τσάι ωφελεί τον ανθρώπινο οργανισμό με τις θεραπευτικές και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Στην πραγματικότητα, γύρω του έχει διαμορφωθεί και συντηρείται ένας ολόκληρος πολιτισμός.

Πώς επηρεάζεται η παραγωγή τσαγιού από την κλιματική αλλαγή;

Ακόμη ένας βασικός λόγος για να αφιερώσουμε μία ημέρα του χρόνου στο τσάι, είναι το ότι τα τελευταία χρόνια η καλλιέργεια τσαγιού επηρεάζεται συστηματικά από την ολοένα εντονότερη κλιματική αλλαγή. Οι ξαφνικές βροχές, πλημμύρες, οι συχνές μεταβολές στη θερμοκρασία ή οι ξηρασίες είναι φαινόμενα που επηρεάζουν συνήθως αρνητικά την παραγωγή του τσαγιού. Πλέον, λοιπόν, οι χώρες καλούνται να αντιμετωπίσουν ακόμη μία περιβαλλοντική πρόκληση.

Ήξερες ότι...

  • Το τσάι είναι αφέψημα που παρασκευάζεται με την εμβάπτιση νεαρών φύλλων και φυλλοφόρων οφθαλμών του τεϊόδενδρου (camellia sinensis) σε φρεσκοβρασμένο νερό.
  • Το τσάι καταναλώνεται ως ζεστό ή κρύο ρόφημα από τον μισό πληθυσμό της Γης και είναι το σημαντικότερο από όλα τα ποτά που παρασκευάζονται από φύλλα φυτών. Έρχεται, ωστόσο, δεύτερο μετά τον καφέ ως προς την οικονομική του σημασία, εξαιτίας κυρίως του γεγονότος ότι μεγάλο ποσοστό της παγκόσμιας παραγωγής τσαγιού καταναλώνεται στις χώρες παραγωγής.
  • Η μεγαλύτερη παραγωγός τσαγιού στον κόσμο είναι η Κίνα με 2,5 εκατομμύρια τόνους ετησίως και ακολουθούν η Ινδία με 1,3 εκατομμύρια τόνους και η Κένυα με 440.000 τόνους (στοιχεία FAO, 2017).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας