Τα εκχυλίσματα και τα προϊόντα του θυμαριού χρησίμευαν για τη θεραπεία ασθενειών από το κοινό κρύωμα μέχρι τις επιληπτικές κρίσεις, για αιώνες. Εκτός από τις αρωματικές του χρήσεις η ανθρώπινη εμπειρία είχε αντιληφθεί και τις αντισηπτικές του ιδιότητες.
Καλλιέργεια Θυμαριού
Το θυμάρι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά στα οποία οφείλει και τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Είναι πλούσιο σε σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο και επομένως μπορεί να βοηθήσει στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στο σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων και στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της φλεγμονής, της οξείδωσης των κυττάρων. Περιέχει επίσης βιταμίνες της ομάδας Β, βιταμίνη Α, βιταμίνη C και φολικό οξύ.
Ποιες είναι οι χρήσεις του στην Ιατρική;
Ποιες είναι οι χρήσεις του στην Ιατρική;
Έχει αντιμυκητιακές ιδιότητες που το καθιστούν χρήσιμο σε μυκητιακές λοιμώξεις, μολύνσεις των πνευμόνων όπως η βρογχίτιδα και η πλευρίτιδα. Μπορεί να χορηγηθεί για μικρομολύνσεις του λαιμού και των πνευμόνων, ενώ τα νωπά φύλλα μπορούν να μασηθούν για να ανακουφίσουν τον ερεθισμένο λαιμό.
Τα αιθέρια έλαια ( ροσμαρινικό οξύ και ουρσολικό οξύ) που περιέχει το θυμάρι προσδίδουν αντικαρκινικές και αντισπασμωδικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία της βρογχίτιδας, στους ερεθισμούς του λαιμού, στο βήχα, στη λαρυγγίτιδα, το άσθμα, στις φλεγμονές του στόματος και στις λοιμώξεις του λαιμού.
Το θυμάρι διαθέτει επίσης αντιβακτηριδιακές και αντισηπτικές ιδιότητες που το καθιστούν χρήσιμο τονωτικό για το ανοσοποιητικό σύστημα σε χρόνιες λοιμώξεις, θεραπευτικό της ακμής, τονωτικό, αντιβηχικό και ανακουφιστικό από τον μετεωρισμό. Το πτητικό έλαιο του θυμαριού είναι αποχρεμπτικό, έντονα αντισηπτικό ενώ η θυμόλη που περιέχει είναι ένα δραστικό αντιμυκητιακό.
Ποιες είναι οι χρήσεις του στην Φαρμακευτική;
Ποιες είναι οι χρήσεις του στην Φαρμακευτική;
Χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της θυμόλης αποτελεί συστατικό σε πολλά προϊόντα υγιεινής όπως κρέμες, σαπούνια, οδοντόκρεμες καθώς και οδοντικά προϊόντα με ευεργετικές ιδιότητες για την στοματική υγιεινή.
Ένας απλός τρόπος να εκμεταλλευτούμε τις φαρμακευτικές ιδιότητές του είναι το ρόφημα θυμαριού, που μπορεί να γίνει με την τοποθέτηση αποξηραμένων φύλλων σε ζεστό νερό ώστε να γίνει εκχύλιση των θρεπτικών του συστατικών!
Ποιες είναι οι χρήσεις του στην Μαγειρική;
Ποιες είναι οι χρήσεις του στην Μαγειρική;
Χάρη στις αρωματικές ιδιότητες που διαθέτει το θυμάρι αποτελεί βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής. Η γεύση του είναι ελαφρώς καυστική και δυνατή. Χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό ή καρύκευμα σε σάλτσες ή ζυμαρικά ενώ τα φύλλα του μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά την προετοιμασία του κρέατος, των πουλερικών, ακόμα και των ψαριών. Αποτελεί βασικό συστατικό του λικέρ βενεδικτίνη.
Θυμαρίσιο μέλι | Μελισσοκομικά Προϊόντα
Γενικές οδηγίες-Προφυλάξεις
Το θυμάρι μπορεί να προκαλέσει επιβράδυνση στη πήξη του αίματος και να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας, αν χρησιμοποιηθεί σε μεγάλες ποσότητες.
Το θυμαρέλαιο μπορεί να ερεθίσει τους βλεννογόνους γι’ αυτό πρέπει να το αραιώνεται πάντα καλά.Επιπλέον το θυμάρι μπορεί να δρα σαν οιστρογόνο στο σώμα, επομένως μπορεί να επιδεινώσει παθήσεις που επηρεάζονται από την έκθεση σε οιστρογόνα.
Σε κάθε περίπτωση το θυμάρι δεν θα πρέπει να καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες και για μεγάλα χρονικά διαστήματα και ιδιαίτερα κατά την περίοδο εγκυμοσύνης ή θηλασμού.
Θέλετε να μάθετε περισσότερα;
Θέλετε να μάθετε περισσότερα;