Η σίκαλη είναι χορταστική, αρωματική και μας δίνει ενέργεια μακράς διαρκείας για ευεξία. Από διατροφική άποψη, η σίκαλη είναι ένα πολύτιμο σιτηρό, παρά όλα τα οφέλη για την υγεία, εξακολουθεί να παίζει δευτερεύοντα ρόλο στη διατροφή του ανθρώπου.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της σίκαλης;
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της σίκαλης;
- Η σίκαλη έχει πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και ως εκ τούτου δεν επιτρέπει το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα μας και επομένως την παραγωγή ινσουλίνης να ανέβει και να πέσει το ίδιο γρήγορα
- Μένουμε χορτάτοι περισσότερο και νιώθουμε λιγότερη εξάντληση και κούραση. Η σταθερή και αργή απελευθέρωση της ζάχαρης μας βοηθά να διατηρήσουμε την ενέργεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να παραμείνουμε παραγωγικοί
- Οι κόκκοι περιέχουν περίπου 60% υδατάνθρακες, 9% πρωτεΐνες, 13 – 15% φυτικές ίνες και 2% λίπη και μέταλλα το καθένα. Η σίκαλη είναι η καλύτερη πηγή εύπεπτων διαιτητικών ινών που μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και γλυκόζης στο αίμα. Με την αξία της, η σίκαλη προηγείται όλων των άλλων τύπων σιτηρών
Κόκκος Σίκαλης |
Κόκκος Σιταριού |
|
Ενέργεια |
296 kcal |
354kcal |
Υδατάνθρακες |
60,7g |
69g |
Φυτικές ϊνες |
15,2g |
3,8g |
Πρωτεΐνες |
10g |
10,6g |
Λίπος |
1,7g |
3,9g |
Βιταμίνη Β1 |
0,35mg |
0,45mg |
Κάλιο |
510mg |
173mg |
Μαγνήσιο |
110mg |
123mg |
Βιταμίνες και Μέταλλα
Τα πιο σημαντικά συστατικά του κόκκου της σίκαλης βρίσκονται στο φύτρο και στο εξωτερικό στρώμα. Περιέχουν 85% βιταμίνες και 80% μέταλλα.
Η σίκαλη είναι ένας τυπικός προμηθευτής καλίου, μαγνησίου, σιδήρου, ψευδαργύρου και φολικού οξέος.
Το κάλιο, για παράδειγμα, ρυθμίζει την ισορροπία του νερού, επηρεάζει τη λειτουργία της καρδιάς και έχει επίδραση στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ο σίδηρος υποστηρίζει την παροχή οξυγόνου και τον σχηματισμό αίματος. Το μαγνήσιο είναι σημαντικό για τα νεύρα, τους μύες και τη συγκέντρωση.
Η σίκαλη περιέχει βιταμίνες Β1 και Ε, ψευδάργυρο και μαγγάνιο.
Η βιταμίνη Β είναι απαραίτητη για σημαντικές μεταβολικές διεργασίες στο σώμα μας και ενισχύει τα νεύρα μας. Η βιταμίνη Ε προστατεύει τα κύτταρα μας, ο ψευδάργυρος προστατεύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και το μαγγάνιο είναι απαραίτητο για τον υγιή συνδετικό ιστό.
Το ψωμί σίκαλης ως ψωμί για πρωινό σας χορταίνει και επομένως θα ήταν ιδανικό για να ξεκινήσετε τη μέρα. Η αρωματική και τραγανή ψίχα είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστική του ψωμιού σίκαλης.
Ποια τα οφέλη των φυτικών ινών στον ανθρώπινο οργανισμό;
Ποια τα οφέλη των φυτικών ινών στον ανθρώπινο οργανισμό;
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε φυτικές ίνες , η σίκαλη μπορεί επίσης να συνιστάται ιδιαίτερα για διαβητικούς και για απώλεια βάρους. Αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού, επιβραδύνουν τη γαστρική κένωση, αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων, επηρεάζουν το σάκχαρο στο αίμα, μειώνουν τη χοληστερόλη στο αίμα και δεσμεύοντας τα χολικά οξέα, προλαμβάνουν επίσης τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Οι φυτικές ίνες (ινώδη υλικά) είναι δύσπεπτοι υδατάνθρακες για τον άνθρωπο και περιέχονται κυρίως στα φυτά. Λειτουργούν ως πηγή ενέργειας για τους μικροοργανισμούς του εντέρου και είναι πολύ σημαντικά για την υγιή εντερική χλωρίδα, τις λειτουργίες του εντερικού συστήματος και το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Εξασφαλίζουν καλή πέψη και επιδρούν θετικά στο γαστρεντερικό σωλήνα χάρη στην προβιοτική δράση τους. Οι φυτικές ίνες διεγείρουν την κινητικότητα του εντέρου, αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων και συμβάλλουν στις τακτικές κινήσεις του εντέρου, αποτρέποντας έτσι τη δυσκοιλιότητα.
Η σίκαλη χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα από την υψηλή της αναλογία σε πεντοζάνες. Οι πεντοζάνες ανήκουν στην ομάδα των ημικυτταρινών, γνωστές και ως βλεννώδεις ουσίες, και αποτελούν ουσιαστικό μέρος του κυτταρικού τοιχώματος. Είναι σημαντικές ως διαιτητικές ίνες στην ανθρώπινη διατροφή. Για παράδειγμα, το αίσθημα της πείνας επιβραδύνεται, γιατί κατά την πέψη οι πεντοζάνες δεσμεύουν το νερό και διογκώνονται, με αποτέλεσμα να νιώθουμε πιο γρήγορα χορτάτοι.
Αυτό το αποτέλεσμα ενισχύεται περαιτέρω από τον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (φαινόμενο χαμηλού σακχάρου στο αίμα). Με αυτόν τον τρόπο προστατεύουμε τον εαυτό μας από τη λαχτάρα για φαγητό και νιώθουμε χορτάτοι για 4 έως 8 ώρες.
Σύμφωνα με τη Γερμανική Εταιρεία Διατροφής (DGE), συνιστάται η ημερήσια πρόσληψη τουλάχιστον 30 g φυτικών ινών. Στη σημερινή διατροφή, ωστόσο, καταναλώνονται κατά μέσο όρο μόνο περίπου 15 – 17 g διαιτητικών ινών.
Θέλετε να μάθετε περισσότερα;
Θέλετε να μάθετε περισσότερα;