αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Kρίνου | Καλλιεργητικές τεχνικές

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 votes, average: 4.75 out of 5)

Loading...

Τo Κρίνo (επιστ. ΛείριονLilium) είναι μία μεγάλη κατηγορία ιδιαίτερα όμορφων αγριολούλουδων με παγκόσμια εξάπλωση.

Μορφολογικά Χαρακτηριστικά

O κρίνος της Παναγίας (Lilium candidum), είναι ένα υπέροχο βολβώδες λουλούδι που έχει συνδεθεί με τη μεγάλη χριστιανική γιορτή του Ευαγγελισμού. Είναι ένα είδος λίλιουμ που φτάνει σε ύψος το ένα μέτρο και ξεχωρίζει για τα μεγάλα λευκά ή λευκοκίτρινα άνθη που διαθέτουν ένα ιδιαίτερο άρωμα. 

Το κρίνο φυτεύεται τόσο σε κήπους, όσο και σε γλάστρες!

Εδαφοκλιματικές απαιτήσεις

Έδαφος

Ευδοκιμεί σε ελαφρά γόνιμα εδάφη, καλά στραγγιζόμενα ενώ για τη φύτευση του σε γλάστρα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φυτόχωμα γενικής χρήσης.

Κλίμα

Προτιμά θέσεις με ήλιο, αντέχει σε παραθαλάσσιες περιοχές και σε καλοκαιρινές θερμοκρασίες, όχι όμως στον καύσωνα. Χρειάζονται έξι με οκτώ ώρες άμεσου ηλιακού φωτός, για να έχουν καλύτερη απόδοση, ενώ σε μειωμένο φωτισμό θα γίνουν πιο ψηλά και πιο αδύνατα τα φυτά τους.

Καλλιεργητικές τεχνικές

Πολλαπλασιασμός

Υπάρχει μια ποικιλία τρόπων με τους οποίους μπορεί να ολοκληρωθεί ο πολλαπλασιασμός των φυτών. Ο πολλαπλασιασμός με βολβό είναι από τους πιο διαδεδομένους! Πιο συγκεκριμένα, ο πολλαπλασιασμός του κρίνου γίνεται αν αφαιρεθούν τα βολβίδια τα οποία αναπτύσσονται  γύρω από τον μητρικό βολβό κατά την περίοδο του ληθάργου περίπου στα τέλη του καλοκαιριού. Οι νέοι βολβοί θα πρέπει να φυτευθούν το φθινόπωρο σε γλαστράκια ή στον κήπο μας για να δώσουν νέα λουλούδια την άνοιξη. Αρκετά διαδεδομένος είναι ο πολλαπλασιασμός με σπόρους.

Φύτευση

Οι περισσότεροι βολβοί του κρίνου φυτεύονται την άνοιξη, αλλά υπάρχουν και είδη όπως ο παρθενόκρινος (κρίνος της Παναγίας) που φυτεύονται το φθινόπωρο, συνήθως από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Σε περίπτωση που υπάρχουν ήδη ανθισμένα λίλιουμ σε γλάστρα μπορούν να φυτευτούν στον κήπο σε όλη τη διάρκεια της περιόδου ανάπτυξης, ενώ στην περίπτωση των βολβών η σπορά τους θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα καθώς δεν είναι ποτέ εντελώς κοιμώμενοι και γι’ αυτό δεν πρέπει να στεγνώσουν πριν φυτευτούν. Ο κρίνος της Παναγίας φυτεύεται σε αποστάσεις περίπου 30 εκατοστών μεταξύ των βολβών και σε βάθος περίπου 10 εκατοστών μέσα στο χώμα.

Άρδευση

Αρχικά θα χρειαστεί αραιό πότισμα, για να αποφύγουμε να σαπίσει ο βολβός λόγω υπερβολικής υγρασίας. Κατά την περίοδο ανάπτυξης και ανθοφορίας, το πότισμα γίνεται κάθε 4-5 μέρες. Γενικά είναι φυτό που θέλει την υγρασία άλλα ταυτόχρονα και την καλή αποστράγγιση.

Θα πρέπει να αποφεύγεται η φύτευση του κρίνου σε  περιοχές με στεκούμενο νερό ή όπου μαζεύεται νερό μετά τη βροχή!

Λίπανση

Έχει αρκετές απαιτήσεις σε λίπασμα. Θα χρειαστεί λίπασμα ανθοφορίας υγρού τύπου κάθε 2-3 βδομάδες μετά τη διαμόρφωση των μπουμπουκιών για πλουσιότερη ανθοφορία. Επίσης καλό θα ήταν να προσθέσουμε κόμποστ, κατά την φύτευση του φυτού.

Προστασία καλλιέργειας

Πριν από τον χειμώνα, απαιτείται η κάλυψη των νεοφυτεμένων βολβών με ένα στρώμα πάχους 10 – 15 εκατοστά από φύλλα, πριονίδι ή αφράτο χώμα χωρίς ζιζάνια. Αυτό καθυστερεί το πάγωμα του εδάφους και επιτρέπει στις ρίζες να συνεχίσουν την ανάπτυξή τους. Το άχυρο ή η κοπριά επίσης, μονώνει το χώμα και προστατεύει τους βολβούς από τις χαμηλές θερμοκρασίες, οι οποίες καθυστερούν την εμφάνιση των τρυφερών βλαστών την άνοιξη.

Η τοξικότητα του Κρίνου στις γάτες

Σύμφωνα με τον Διεθνή Σύνδεσμο Κτηνιάτρων για τις γάτες (ISFM) οι κρίνοι είναι θανατηφόρα τοξικοί γι’ αυτές, αρκεί ένα απλό δάγκωμα στα φύλλα, μια κατάποση νερού από το βάζο που βρίσκεται ο κρίνος ακόμη και ένα γλείψιμο της γύρης. Όλα τα λίλιουμ παράγουν την τοξική χημική ουσία αλλά τα πιο επικίνδυνα είδη είναι τρία: Easter Lilies, Stargazer lilies και Asiatic lilies. Τέλος ορισμένες γάτες είναι περισσότερο και άλλες λιγότερο ευαίσθητες στην τοξικότητα του κρίνου.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Επικοινωνήστε μαζί μας ή συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας