αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Μακαντάμια | Καλλιεργητικές Τεχνικές

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (11 votes, average: 4.64 out of 5)

Loading...

Το γένος αυτών των φυτών πήρε το όνομά του από τον JohnMacAdam, ο οποίος και τα περιέγραψε πρώτος. 

Το Μακαντάμια χωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες αναφερόμενες ως  Macadamia integrifolia και Macadamia tetraphylla, των οποίων η καλλιέργεια είναι συστηματική για εμπορικούς λόγους. Τα υπόλοιπα είδη δεν καλλιεργούνται γιατί είτε δεν τρώγονται είτε περιέχουν κυανογλυκοσίδια που είναι τοξικά για τον οργανισμό.

Οι αειθαλείς μακαντέμιες ευδοκιμούν στα υποτροπικά παράλια της ανατολικής Αυστραλίας. Δύο από τα εννιά είδη τους παράγουν εδώδιμους καρπούς, που αποτελούνται από ένα ινώδες εξωτερικό περίβλημα, ένα καφετί σφαιρικό κέλυφος και έναν πυρήνα κρεμ χρώματος σε μέγεθος βόλου. Τα μακαντέμια θεωρούνται υψηλής διατροφικής αξίας καθώς περιέχουν πολλά ιχνοστοιχεία όπως μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο, χαλκό αλλά και τοκοφερόλες, φυτοστερόλες και σκουαλένιο. Περιέχουν μεγάλη ποσότητα μονοακόρεστων λιπαρών οξέων που τους προσδίδουν την ιδιαίτερη υφή τους.

 

Superfoods | Ευεργετικές ιδιότητες

 

Εδαφοκλιματικές απαιτήσεις

Έδαφος

Στις βόρειες περιοχές τα φυτά θα πρέπει να διατηρηθούν σε θερμαινόμενο θερμοκήπιο για περίπου 2 χρόνια μέχρι να σκληρύνουν. Ευδοκιμούν σε βαθιά, καλά στραγγιζόμενα εδάφη με πολλή υγρασία και προστασία από τους δυνατούς ανέμους για τον πρώτο καιρό.

Το δέντρο αποδίδει αρκεί το έδαφος να είναι χαλαρό και να υπάρχει ένα pH από 4,5 μέχρι 8 μονάδες.

Θερμοκρασία

Η ιδανική θερμοκρασία για το φυτό είναι 16 με 25 βαθμούς Κελσίου. Τα δέντρα μπορούν να επιβιώσουν και σε θερμοκρασίες κάτω των 3 βαθμών Κελσίου αλλά υπάρχει κίνδυνος να χαθεί μέρος της παραγωγής.

Υψόμετρο

Το ύψος από το επίπεδο της θάλασσας επίσης μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του φυτού. Το ύψος που συνίσταται είναι 90-300 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, ενώ η ανάπτυξη πάνω από 600 μέτρα είναι αργή και η παραγωγή καθυστερεί.

 

Καλλιεργητικές Τεχνικές 

Φύτευση

Η φύτευση μακαντάμια από σπόρο δίνει καρπούς από τον 5ο με 7ο χρόνο. Καλό είναι για αρχή να φυτευτεί σε ένα δοχείο και όχι κατευθείαν στο έδαφος. Οι ιδανικοί συνδυασμοί αποστάσεων φύτευσης είναι οι εξής 3,5 μ Χ 7μ, 2,5 μ Χ 5μ, 10 μ Χ 6μ.

Λίπανση

Επειδή στα περισσότερα εδάφη είναι εκ φύσεως χαμηλή η περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο, ή ο ψευδάργυρος δεν είναι διαθέσιμος, το στοιχείο αυτό θα πρέπει να εφαρμόζεται κάθε χρόνο. Το οξείδιο του ψευδαργύρου σε 200 g / 100 λίτρα νερό, ή ΝΖΝ στα 150 ml / 100 l νερό. Πολλοί οπωρώνες μακαντάμια έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε βόριο και είναι επιθυμητό να ψεκάσετε τα δέντρα κάθε 2 χρόνια με 100 g βόρακα ή 75 g Solubor / 100 δεξιά l νερό από την αρχή.

Άρδευση

Η έλλειψη του νερού περιορίζει συχνά την ανάπτυξη των δένδρων, καθώς και το σύνολο, την ανάπτυξη και την ποιότητα των καρπών. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πόσο νερό να ποτίσουμε και πότε αν δεν βρέχει. Οι φρέσκοι καρποί περιέχουν 25% υγρασία και πρέπει να στεγνώσει πριν να αποθηκευτούν. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένας ανεμιστήρας για να βοηθήσει την αποξήρανση. Οι ξηροί καρποί θα μπορούσαν επίσης να λιαστούν, αλλά αν είναι πρόσφατη η συγκομιδή και τα εξωτερικά περιβλήματα εκτίθενται στον ήλιο αμέσως, μπορεί να σπάσουν. 

 

Εχθροί και ασθένειες

  • Phytophthora σήψη ρίζας :

    Αυτή η ασθένεια συνήθως εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της βλάβης που προκαλεί ζημία στο ριζικό σύστημα του δέντρου. Δέντρα που πάσχουν κάποιο είδος στρες, όπως η ξηρασία μπορούν επίσης να εμφανίσουν την συγκεκριμένη ασθένεια.

  • Σκωρίαση : 

    Οι προνύμφες των 4 τύπων σκώρων μπορούν να δημιουργήσουν λαγούμι μέσα στον πράσινο φλοιό του καρυδιού ή να τραφούν με το ίδιο το μακαντέμια. Η ζημιά μπορεί να αναγνωριστεί εύκολα, αλλά οι σκώροι είναι μικροί και συνεπώς δυσδιάκριτοι σε έναν οπωρώνα. Οι προνύμφες έχουν μήκος περίπου 10 mm και απαλό κόκκινο ή γκρι χρώμα. Μπορούν να αναγνωριστούν από μια μικρή τρύπα στο φλοιό, που θα περιβάλλεται από περιττώματα. 

 

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Επικοινωνήστε μαζί μας ή συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!


 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας