αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Υάκινθου | Καλλιεργητικές Τεχνικές

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)

Loading...

Ο Υάκινθος, ή συνηθέστερα το ζουμπούλι, είναι από τα πρώτα ανθισμένα λουλούδια της άνοιξης, με εντυπωσιακά χρώματα και έντονα αρώματα.

| Τα Φυτά του Χειμώνα |

Κατάγεται από τις περιοχές της ανατολικής Μεσογείου όπως την Ελλάδα, τη Μικρά Ασία και τη Συρία. Η καλλιέργεια του Υάκινθου ξεκίνησε από την ελληνική και ρωμαϊκή εποχή και από τότε, τα λουλούδια καλλιεργήθηκαν και έγιναν δημοφιλή σε όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται δύο είδη Υακίνθου :

  • ο υάκινθος της ανατολής (Hyacinthus orientalis
  • ο ρωμαϊκός υάκινθος (Hyacinthus romanus).

Μορφολογικά Χαρακτηριστικά

Ο υάκινθος είναι ένα βολβώδες καλλωπιστικό πολυετές φυτό και ανήκει στην οικογένεια Asparagaceae. Φτάνει σε  ύψος μέχρι 30 εκατοστά. Ο βολβός του, είναι μεγάλος με διάμετρο μέχρι 7 εκατοστά. Από αυτόν εκπτύσσονται 4 – 6 φύλλα τα οποία είναι μακριά, λογχοειδή και έχουν έντονο πράσινο χρώμα. Τα φύλλα φτάνουν σε ύψος τα 20 – 25 εκατοστά και ανάμεσά τους αναπτύσσεται το ανθικό στέλεχος, στην κορυφή του οποίου μεγαλώνουν τα άνθη. Τα άνθη είναι μικρά με μέγεθος 2 – 2,5 εκατοστών, καθώς αναπτύσσονται πολλά μαζί γύρω από το στέλεχος, σχηματίζοντας πυκνές ταξιανθίες. Τα άνθη του ζουμπουλιού αλλάζουν ανάλογα με την ποικιλία σε λευκό χρώμα ή αποχρώσεις του κόκκινου, ροζ, κίτρινου, πορτοκαλί, μωβ ή μπλε

Εδαφοκλιματικές Απαιτήσεις

Έδαφος

Το ζουμπούλι αναπτύσσεται καλύτερα σε μέτριας σύστασης (αμμοπηλώδη), πλούσια σε οργανική ουσία (compost), με άριστη αποστράγγιση εδάφη.

Θερμοκρασία

Είναι σχετικά ανθεκτικό φυτό στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, γι’ αυτό το καλοκαίρι ξεραίνεται.

Φως

Όταν είναι επιθυμητή μια πλούσια ανθοφορία, φυτεύεται σε ηλιόλουστες θέσεις προστατευμένες από τους δυνατούς ανέμους.

Καλλιεργητικές Τεχνικές

Πολλαπλασιασμός

Ο υάκινθος πολλαπλασιάζεται με βολβούς. Οι βολβοί φυτεύονται στα μέσα φθινοπώρου, σε βάθος μέχρι 10 εκατοστά και οι αποστάσεις φύτευσης δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 15 εκατοστά. Οι βολβοί, συλλέγονται μόλις ξεραθεί ο βλάστος και διατηρούνται σε σκιερό μέρος, μέχρι τον επόμενο χειμώνα.

Πότισμα

Χρειάζεται αρκετό νερό αλλά το χώμα του θα πρέπει να διαθέτει καλή αποστράγγιση, διαφορετικά η μόνιμη υγρασία μπορεί να επιφέρει το σάπισμα των βολβών. Θα πρέπει να ποτίζεται, ανάλογα και με τις συνθήκες ηλιοφάνειας και βροχόπτωσης που επικρατούν.

Λίπανση

Προστίθεται υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά, μόλις το φυτό αρχίσει να εισέρχεται στην ανθοφορία και επαναλαμβάνεται τη λίπανση μετά από δύο εβδομάδες. 

Εχθροί – Ασθένειες

Για την προστασία του υάκινθου από το έντομο της μελίγκρας και του θρίπα ψεκάζεται κάθε εβδομάδα προληπτικά με διάλυμα πράσινου σαπουνιού. Όπως και με όλα σχεδόν τα βολβώδη φυτά, το πρόβλημα, είναι οι προσβολές μυκήτων του εδάφους, που προκαλούν σήψη του βολβού και καταστροφή του φυτού. Επιπλέον, οι υάκινθοι προσβάλλονται από νηματώδεις σκώληκες, οι οποίοι σε συνδυασμό με τους μύκητες του εδάφους, καταστρέφουν το βολβό.

  Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Επικοινωνήστε μαζί μας ή συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας