Το βαμβάκι είναι το σπουδαιότερο κλωστικό φυτό στον κόσμο.
Το κύριο προϊόν για το οποίο καλλιεργείται το βαμβάκι είναι οι ίνες του. Οι σπόροι του βαμβακιού, παρόλο που θεωρούνται υποπροϊόν, είναι σημαντική πηγή λαδιού για ανθρώπινη κατανάλωση (αυτούσιο λάδι, Παρασκευή μαργαρίνης κ.α) και για τη βιομηχανία. Η βαμβακόπιτα που μένει μετά την παραλαβή λαδιού αποτελεί άριστη τροφή για τα βοοειδή.
Εδαφοκλιματικές απαιτήσεις
Χρειάζεται υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη διάρκεια ανάπτυξης του. Ιδανικές συνθήκες φυτρώματος και ανάπτυξης είναι η δροσερή άνοιξη ,με ελαφριές βροχοπτώσεις, το θερμό και μετρίως υγρό καλοκαίρι και το ξηρό παρατεταμένο φθινόπωρο. Για το φύτρωμα και την πρώτη ανάπτυξη η κατώτερη θερμοκρασία είναι 14 – 15 0C για την περεταίρω ανάπτυξη των φυτών η ιδανική θερμοκρασία είναι 30 – 33 0C.
Τα κατάλληλα εδάφη θεωρούνται τα βαθιά, μέσης μηχανικής σύστασης, πλούσια σε οργανική ουσία και μέσης γονιμότητας. Τα ιδανικό ph εδάφους για το βαμβάκι είναι 6,5 7,5.
θέλεις να μάθεις
H επιλογή της κατάλληλης καλλιεργητικής τεχνικής είναι πολύ σημαντική. Η καλλιέργεια με μειωμένη χρήση εισροών είναι ο μόνος τρόπος για να αποκτήσει το βαμβάκι ανταγωνιστικότητα έναντι των άλλων καλλιεργειών. Σημαντικότερες καλλιεργητικές τεχνικές είναι :
- Κατεργασία εδάφους
- Σπορά
- Λίπανση
- Ζιζανιοκτονία
- Άρδευση
- Ανασταλτικά βλαστικής ανάπτυξης
- Αποφύλλωση
- Συγκομιδή
Ασθένειες βαμβακιού
Οι κυριότερες ασθένειες της καλλιέργειας οφείλονται σε μύκητες και βακτήρια και είναι οι εξής:
- Τήξεις φυταρίων και σηψιρριζίες
- Ανδρωμυκώσεις (βερτισιλλίωση – φουζαρίωση)
- Αλτερνάρια
- Βακτηρίωση
θέλεις να μάθεις
Εχθροί του βαμβακιού
Η εμφάνιση και εξέλιξη των προσβολών από εχθρούς απαιτεί προσεχτική παρακολούθηση ώστε να αντιμετωπιστούν έγκαιρα και οικονομικά χωρίς να ζημιώσουν την παραγωγή. Οι εχθροί του βαμβακιού είναι οι σιδηροσκώληκες, οι αγροτίδες, ο θρίπας, ο λύγκος, οι αφίδες, το πράσινό και το ρόδινο σκουλήκι και ο τετράνυχος.
| Μάθε περισσότερα για τους εχθρούς του βαμβακιού |
Μάθε περισσότερα!Πως;
Επικοινώνησε μαζί μας ή συμπλήρωσε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!
Μάθε περισσότερα!Πως;