αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Κάρδαμο | Χρήσεις και Ιδιότητες

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 votes, average: 4.50 out of 5)

Loading...

To κάρδαμο (Elettaria cardamomum), από πολλούς έχει χαρακτηριστεί ως το νούμερο ένα μπαχαρικό, με εξαιρετικά οφέλη για τον οργανισμό μας και μάλιστα είναι από τα ακριβότερα παγκοσμίως στην κατηγορία του. Είναι κοινώς γνωστό ως κάρδαμο, αλλά ονομάζεται και καρδάμωμο ή κακουλέ.

Bότανα | Ευεργετικές Ιδιότητες

Γενικά Χαρακτηριστικά

Το κάρδαμο, είναι μπαχαρικό που προέρχεται από τους σπόρους διαφόρων φυτών του γένους Ελεττάρια (Elettaria) και Άμωμον (Amomum), στην οικογένεια Ζιγγιβεροειδών. Και τα δύο γένη είναι εγγενή στην Ασία και είναι εύκολα αναγνωρίσιμοι από τους μικρούς λοβούς του σπόρου, τριγωνικοί στη διατομή και σχήματος ατράκτου, με ένα λεπτό, χαρτώδες εξωτερικό κέλυφος και μικρά μαύρα κουκούτσια (στο εσωτερικό τους).

Γενικά, υπάρχουν δύο τύποι κάρδαμου, το γνήσιο ή πράσινο κάρδαμο και το μαύρο κάρδαμο. Πιο συγκεκριμένα για τις δύο αυτές κατηγορίες ισχύει:

  • Για το γνήσιο ή πράσινο κάρδαμο,

Προέρχεται από το είδος Elettaria cardamomum και διανέμεται από την Ινδία μέχρι τη Μαλαισία. Όταν λευκανθεί, λέγεται λευκό κάρδαμο.

  • Για το μαύρο κάρδαμο,

Είναι επίσης γνωστό ως καφέ, μεγαλύτερο, μακρύτερο ή το κάρδαμο του Νεπάλ, που προέρχεται από δύο είδη, το Amomum costatum και το Amomum subulatum, τα οποία διανέμονται κυρίως στην Ασία και την Αυστραλία.

Xρήσεις

Όλες οι μορφές χρησιμοποιούνται ως αρτύματα και καρυκεύματα στην μαγειρική. Η χρήση τους είναι εκτεταμένη σε διάφορες κατηγορίες όπως τα ποτά, τα τρόφιμα και τα φάρμακα. Το πράσινο κάρδαμο χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό(συστατικό του μαχαράτ) και κατέχει την θέση ενός από το πιο ακριβά καρυκεύματα, αλλά διαδεδομένη είναι η χρήση του και στην ιατρική σε διάφορους λαούς.

Στην Ελλάδα, συνήθως χρησιμοποιείται στις βασιλόπιτες της Πρωτοχρονιάς. Σε άλλες χώρες, όπως η Σουηδία και η Φιλανδία, χρησιμοποιείται σε παραδοσιακά, τοπικά εδέσματα, όπως στο Φιλανδικό γλυκό ψωμί (pulla) και στο Σκανδιναβικό ψωμί των Χριστουγέννων (Julekake).

Στην ποτοποιία, έχει χρησιμοποιηθεί για κατασκευή του τζιν και διαφόρων αφεψημάτων. Ενώ στην ιατρική, βρίσκει κυρίως εφαρμογή σε διάφορες θεραπείες λοιμώξεων των δοντιών και των ούλων, για την φυματίωση, την φλεγμονή των βλεφάρων και τις πεπτικές διαταραχές. Σημαντική είναι η χρήση του και ως αντίδοτο, για το δηλητήριο φιδιών ή σκορπιών.

Ιδιότητες

Το κάρδαμο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως:

  • Ορεκτικό
    Γενικά θεωρείται ότι ανοίγει την όρεξη και βοηθά στην χώνεψη.
  • Τονωτικό
    Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και γι’ αυτό θεωρείται ότι προλαμβάνει από πολλές ασθένειες.
  • Αντισηπτικό
    Σε διάφορα προβλήματα ούλων ή σε στοματίτιδες.
  • Επουλωτικό
    Με εξωτερική χρήση καταπλάσματός του επουλώνονται τα άτονα έλκη και χρόνιοι ερεθισμοί του δέρματος.
  • Για την θεραπεία του Διαβήτη
    Ενδείκνυται για τους διαβητικούς γιατί δε περιέχει παρά ελάχιστα σάκχαρα, ούτε αμυλούχες ουσίες.
  • Για την μείωση του πόνου
    Μειώνει το πόνο στους ρευματισμούς.
  • Για δερματολογική χρήση
    Αρκετά διαδεδομένη η χρήση του, αφού παρασκευαστεί ειδικό κατάπλασμα με μέλι, για την απομάκρυνση φακίδων και πανάδων από το πρόσωπο.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Επικοινωνήστε μαζί μας ή συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας