αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Κρίταμου | Καλλιεργητικές Τεχνικές

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5.00 out of 5)

Loading...

Ο Κρίταμος ή «μάραθος της θάλασσας» (Crithmum maritimum), είναι ένα έντονα αρωματικό βότανο, που φύεται πολύ κοντά στη θάλασσα.

 | Ποια αρωματικά φυτά είναι πολυετή; |

To κρίταμο είναι ημιπαχύφυτο και ανήκει στην οικογένεια Apiaceae (Umbelliferae). Το όνομά του μεταφράζεται ως “παράλιο κρίθμον” ενώ ονομάστηκε έτσι από την αρχαιότητα γιατί οι σπόροι του μοιάζουν με αυτούς του κριθαριού.  Αναφέρεται σαν μεσογειακό φυτό και πράγματι αυτοφύεται στις μεσογειακές ακτές. Ωστόσο το συναντάμε σε αρκετές παράκτιες περιοχές της Ευρώπης, της Μαύρης Θάλασσας και της βόρειας Αφρικής από την πλευρά του Ατλαντικού.    

Μορφολογικά Χαρακτηριστικά

Το κρίταμο είναι πολυετές φυτό που σχηματίζει χαμηλούς θυσάνους. Το ύψος του στα βραχώδη εδάφη που αναπτύσσεται φτάνει τα 30 εκατοστά. Όταν όμως καλλιεργηθεί σε πιο βαθιά υποστρώματα μπορεί να φτάσει σε ύψος και τα 50 εκατοστά. Η διάμετρος του θυσάνου φτάνει επίσης τα 30-50 εκατοστά.

Τα φύλλα του είναι σαρκώδη, με κηρώδη επιδερμίδα και γριζοπράσινο χρώμα. Κάθε φύλλο είναι χωρισμένο σε 2-3 γραμμοειδή φυλλάρια με μία χαρακτηριστική ραύδωση στο κέντρο. Τα φύλλα αναπτύσσονται πάνω σε επίσης σαρκώδεις βλαστούς με πράσινο έως κοκκινωπό χρώμα.

Τα άνθη του, αναπτύσσονται πολλά μαζί σε ανθοταξίες που μοιάζουν με ομπρέλα και ονομάζονται σύνθετα σκιάδια. Το χρώμα των ανθέων είναι από κρεμ έως κίτρινο και κίτρινο-πράσινο και εμφανίζονται στο φυτό όλο το καλοκαίρι μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου. 

Το ριζικό σύστημα του κρίταμου, αναπτύσσεται σε μεγάλο βάθος, έτσι ώστε να μπορεί να βρίσκει το διαθέσιμο νερό που υπάρχει εκεί. Επιπλέον το κρίταμο διαθέτει ένα έρπων ρίζωμα που λειτουργεί σαν αποθηκευτικό όργανο. 

Εδαφοκλιματικές Απαιτήσεις

Έδαφος

Στη φύση αναπτύσσεται σε παράκτιες περιοχές με εδάφη με μεγάλη αλατότητα, στη άμμο ή σε σε βράχους. Ωστόσο στον κήπο μπορεί να καλλιεργηθεί στα περισσότερα εδάφη με βασική προϋπόθεση την πολύ καλή αποστράγγιση.

Θερμοκρασία

Ειδικά ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό και αντέχει σε μεγάλο εύρος θερμοκρασιών από -17°C έως 40°C.

Φως

Το κρίταμο αναπτύσσεται σε θέσεις με πλήρη έκθεση στον ήλιο. Αντέχει και σε μερική σκιά αλλά η ανάπτυξή του θα είναι περιορισμένη.

Καλλιεργητικές Τεχνικές

Πολλαπλασιασμός

Το κρίταμο πολλαπλασιάζεται με σπόρο και με μοσχεύματα. Η σπορά γίνεται το φθινόπωρο μόλις ωριμάσουν οι σπόροι σε ψυχρό σπορείο. Τα νεαρά σπορόφυτα μπορούν να μεταφυτευτούν σε γλάστρα. Ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα γίνεται την άνοιξη. Μοσχεύματα νεαρών βλαστών με μήκος 15 εκατοστά περίπου κόβονται και οι άκρες τους εμβαπτίζονται σε ορμόνη ριζοβολίας. Φυτεύονται σε μίγμα τύρφη-περλίτη και περίπου ενάμιση μήνα αργότερα φυτεύονται στο έδαφος.

Πότισμα

Ουσιαστικά δεν έχει ανάγκη άρδευσης για να επιβιώσει, ωστόσο με την εφαρμογή ποτίσματος αναπτύσσεται περισσότερο. Πριν το πότισμα το έδαφος πρέπει να είναι στεγνό.

Λίπανση

Η λίπανσή του δεν είναι αναγκαία. Παρόλα αυτά ο εμπλουτισμός του εδάφους με οργανική ουσία βελτιώνει την ανάπτυξη του φυτού.

Συγκομιδή

Την άνοιξη και το καλοκαίρι μπορούν να συγκομιστούν τρυφερά φύλλα και βλαστοί με καθαρό και κοφτερό ψαλίδι.

  Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Επικοινωνήστε μαζί μας ή συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας